По-малко секс – по-ранна менопауза?

| от MamaMia |


Ново изследване свързва появата на ранна менопауза при жените с по-рядката сексуална активност. Резултатите от изследването, цитирано от CNN, посочват, че при жените, които правят секс всяка седмица, вероятността от ранна менопауза е с 28% по-малка, отколкото при тези, които правят секс веднъж месечно или по-рядко.

Също така при жените, които извършват сексуални активности веднъж месечно, настъпването на ранна менопауза е с 19% по-малко вероятно, отколкото при онези, които правят секс няколко пъти годишно или по-рядко. Посочва се още, че сексуалната активност не се свързва единствено със сексуалния акт, а включва още и орален секс, мастурбация и сексуално докосване.

Изследването не показва каква е причината за тази връзка, но авторите предполагат, че тя се дължи на физическите сигнали, подавани при правенето на секс. Тези сигнали алармират тялото, че жената може да забременее. Но за жените на средна възраст, които не правят често секс, по-ранната менопауза може да има биологичен смисъл.

„Ако няма да има повече репродуциране, няма смисъл и да има овулация – по-добре тази енергия да се използва за друго“, коментира за CNN Меган Арно, която е водещ автор в изследването и доктор по еволюционна антропология в Лондонския университетски колеж.

По време на овулация, жената е по-податлива на болести, защото се появяват нарушения в имунната система, казва Арно. Ако вероятността за бременност не е на лице, заради липсата на сексуална активност, това означава, че за тялото няма смисъл да отделя енергия за овулационния процес.

В този смисъл изследването подкрепя така наречената „хипотеза за бабата“ – теория, според която менопаузата се е появила еволюционно, за да намали репродуктивния конфликт между различните поколения жени и да осигури възможност внуците да бъдат допълнително обгрижвани, за да оцелеят.

Изследването се основава на национално американско проучване за женското здраве.

Започнало още през 1996 година, това проучване дава уникален поглед към проблемите на жените, влизащи в средна възраст. В началото на изследването, продължило 10 години, са наблюдавани навиците на близо 3000 жени – всичките на средна възраст 45 години. Те са имали средно по две деца и повечето са били женени или са живеели с партньор. 45% от жените преживяват естествена менопауза на 52 години.

В началото на изследването никоя от жените не е била още влязла още в менопауза, но 46% са били в ранна перименопауза. Ранната менопауза се определя като 12 месеца без период, когато се изпитват симптомите на менопаузата – например нередовен цикъл и горещи вълни.

54% от проучените жени са били в пременопауза (с регулярен цикъл и без симптоми за перименопауза или менопауза). В изследването са взети под предвид и фактори като нива на естроген, образование, индекс на телесна маса, раса, пушене и когато е започнал цикълът на жената.

Според Арно, проучването е измервало още дали при жените, които съжителстват с мъж, менопаузата настъпва по-късно. Съществува такава теория, според която повишеното излагане на мъжки феромони в резултат на съжителството води до отлагане на менопаузата. Арно уточнява, че все още обаче не е доказана подобна зависимост.

Това е първото изследване, което се занимава с връзката между честотата на сексуалните изживявания и започването на менопаузата и все пак екипът от Лондонския университетски колеж уточнява, че все още са необходими допълнителни проучвания, за да сенаправят категорични изводи.


Повече информация Виж всички