Кърменето – мисия възможна

| от Росица Гърджелийска |


Каквото и да ви казват, първите дни след раждането са виелица от болка и страх. По тази причина кърменето може да не изглежда важно в този момент и да остане на заден план. То обаче не трябва да бъде пренебрегвано. За много жени кърменето е изключително трудно или понякога дори невъзможно. Затова тук ще разгледаме кои са най-важните предпоставки за успешното кърмене.

Има редица положителни страни на кърменето. То дава възможно най-добрият старт за бебето. Така то получава голям брой антитела, имунитетът на кърмачето се засилва. Също така благодарение на храните, които приема майката, чрез кърмата бебето се подготвя за твърдата храна. Кърмата е напълно усвоима и по-лека за храносмилателната система от адаптираното мляко.

Кърменето изгражда здрава връзка между бебето и майката и успокоява бебето при колики или растеж на зъби. Също така то има и положителни страни за жените, тъй като намалява значително риска от рак на гърдата.

Първите два часа

След раждането майката и бебето продължават да са като скачени съдове. Именно затова е изключително важно бебето да се сложи на гърда възможно най-скоро след раждането. Колкото повече време се минава без стимулация на гърдите, толкова повече се понижава количеството на хормона пролактин в тялото. А именно благодарение на него се произвежда кърмата.

Още след разждането възникват няколко често срещани проблема при майките. Единият е, че в повечето болници в България майката няма достъп до бебето, непосредствено след раждането. Има и други причини бебето да се отдели за известно време от майката – преждевременно раждане, проблеми при майката или при детето, раждане чрез секцио и др. Тогава е много важно да се използва помпа, за да се стимулират гърдите и да не се застраши продължителността на лактацията.

Другият проблем, на който се натъкнах при раждането на моето дете, е погрешното мислене, че няма смисъл да се слага бебе на гърда, ако все още няма много кърма. Именно бебето ще помогне на кърмата да слезе по бързо. Също така, преди кърмата, има капчици изключително хранителна коластра. Тя е напълно достатъчна за бебето, тъй като новороденият му стомах е с размерите на грахово зрънце и му е необходимо много малко, за да се нахрани.

Адаптираното мляко в първите дни от живота на бебето също могат да са причина за проблеми с кърменето. Бебетата бързо привикват към биберон и след това може да им е трудно да захапят. Също, ако са се нахранили може да нямат сила да сучат. На моето бебе например дадоха адаптирано мляко само първата нощ, защото не се чувствах добре и нямах силите да бъде сама с него. Така при много жени кърменето може да остане на заден план, защото майката иска да се възстанови. Това обаче може да изиграе лош номер, кърмата – да намалее, а майката да получи мастит, което ще е още една причина за много болка и дискомфорт.

Препълване на гърдите и болка

Изключително важно е в началото да не се препълват гърдите, защото тогава се произвежда хормонът, наречен локален инхибитор на лактацията. Той е естественият начин за намаляване на лактацията и благодарение на него се регулира кърмата, когато започне постепенно да се отбива бебето. За да се избегне препълване на гърдите е необходимо бебето да се слага и на двете гърди на всяко хранене, като следващото хранене започва с гърдата, с която е приключило предното. По този начин се предотвратява напрежение в гърдите, препълване, бучки, болка и други.

Болката е честа причина жените да се обезкуражат и отчаят, когато става дума за кърмене. Това е разбираемо, тъй като току-що са преживели какви ли не силни болки и дори и не са предполагали, че това ще продължи. Кърменето в началото причинява контрахиране на матката, което е изключително болезнено, но това е и сигурен начин, че матката ще се свие по-бързо. Обикновено тази болка се засилва с всяко следващо бебе. Първите дни зърната могат да се разранят и затова е задължително използването на крем за зърна известно време. Позата трябва да е правилна, както и захапването. Първите седмици може да се усети вътрешна болка, защото каналите се разширяват, все пак гърдите за пръв път минават през този процес. Също много неприятно е, че гърдите често потичат и всичко става в кърма.

Всичко това се регулира и след 2-3 седмици кърменето става приятно и безболезнено. Първоначално може да изглежда страшно и понякога невъзможно, но с желание и правилно насърчаване, то се превръща в най-голямото облекчение за майката. Това могат да са миговете на спокойствие и почивка за нея.

Нощното кърмене

Първоначално кърменето може да се налага денонощно. При нас всяко ядене продължаваше по час и половина, 10 минути почивка, смяна на памперс, неудържим рев и хайде пак кърмене. Мислих си, че ще е така завинаги, но след първия месец нещата започнаха да се нормализират. Сега вече се храни на 3 часа и яде по около 15 мин. от гърда. През останалото време играем много и спим малко, но поне дните ни не минават само в хранене.

За успешно, дълго кърмене е необходимо да има поне 8 хранения на денонощие, като поне 2 са през нощта. Кърмата се стимулира най-добре през нощта, когато нивата на хормона пролактин са най-високи. Именно затова при премахване на нощното хранене кърмата рязко може да намалее. През нощта гърдата ще се препълни, това ще предизвика произвеждане на локален инхибитор и така кърмата ще намалее.

Разбира се, има и много други причини за намаляване на кърмата или затруднения с кърменето, като хормонални проблеми, травми и др. Важно е да се разбере откъде идва проблемът , за да може бързо и адекватно да се действа и подобри състоянието. Има много консултанти по кърмене, безплатни и платени, и техните съвети лично на мен са помагали няколко пъти досега. Важно е да има желание, да няма страх, да се подбира правилната информация. И може би най-важното – ако има проблем, да потърсите помощ.


Повече информация Виж всички