Най-лесният, евтин и ефикасен начин да почистиш загоряла фурна

| от Лилия Огнянова |


Едно от най-досадните неща в домакинстването е почистването на фурната. Е, поне на мен ми е в топ 3 на неприятните неща.

Стоиш приведен на колене (защото на колко от нас фурните са монтирани на високо?!), навряла си се до половината в пещта и търкаш усилено, после измиваш, чудиш се дали си обрала добре всички ъгли, всичко става в чернилка от загорелите мазнини, храна и всякакви други неща… Със сигурност картинката ви е позната.

Лошото е, че повечето препарати за почистване на фурна са изключително агресивни. Те са създадени, за да се борят със загорели тежки мазнини и съответно са доста опасни, ако попаднат върху кожата ви (а маникюрът би бил безвъзвратно съсипан). Затова винаги трябва да се ползват дебели гумени ръкавици.

Въпреки това обаче изпаренията от въпросните препарати са отново опасни. Усещали ли сте колко силно ви удря миризмата в носа и как ви се замайва главата? Да, това е лошо – за вас, за здравето и най-вече за нервите ви.

Спасителката на всички домакини – Марта Стюарт, дава супер полезни съвети как да почистм успешно, бързо и безвредно фурната, както и тавите + решетката, които аз лично съм тествала и мога да ви уверя, че действат.

Имате нужда единствено от сода бикарбонат, кока кола, малко вода, малко търпение, подходяща гъба и стара четка за зъби.

В неметален съд разбърквате сода с вода, докато получите по-гъста каша. С получената смес натърквате хубаво фурната, след което изплаквате с вода и сте готови. Можете да оставите сместа да подейства за десетина минути, ако положението е особено загоряло. За трудно достъпните места ползвате четката за зъби.

Дали да сте с ръкавици или не зависи от вас – содата няма да разяде кожата ви, даже може по чудесен начин да почисти ноктите ви (ако са пожълтели от ползването на червен лак или беленето на печени чушки, например). Все пак ако кожата ви е много чувствителна, сложете едни гумени ръкавици за всеки случай.

С кока колата можете успешно да почистите тавите, като налеете в тях от газираната напитка и оставите да се накиснат за известно време. После търкате с гъба, изплаквате и сте готови.

Най-хубавото на тези материали за почистване, освен че не вис труват почти нищо, е че дори и да не изплакнете добре фурната и тавите след употребата им, няма да се притеснявате, че при следващо ползване ще почне да се отделя миризма, която да напои храната, сложена за печене.

Те са безвредни (е, содата повече от кола колата) и можете да ги ползвате без опасност за здравето си, като в същото време ще свършат супер работа с почистването.

Ако вие имате подобни хитринки, можете да ни ги споделите на office@mamamia.bg