Mama Mia, а тази вечер какво да готвя?

| от Лилия Огнянова |


Знаете ли, всички можем да се мислим за много индивидуални и оригинални, да се разделяме по пол, етнос, народност и вероизповедание, да сме сингъл или тежко женени с деца, да хресваме котки или кучета, или пък да сме пълни темерути, които до обяд се сърдят на себе си, а следобяд на всички останали.

Може по още много признаци да се делим на такива и онакива, но всички нас по широкия свят ни свързва в общо цяло точно един въпрос – „Какво ще ядем тази вечер?“

Това е вечната човешка драма, тормозеща хората от векове насам и занимаваща мислите много повече от „Какъв е смисълът на живота“ и „Къде се крие щастието?“. Защото когато си гладен, изобщо не ти е до философия и дълбоки разсъждения. Искаш просто пържени яйца и чаша бира. Или баница с айрян. Или чеверме. Може дори веган чийзкейк с био-еко-хендмейд глазура да ти се яде.

И тъй като съм поклонник на древното пловдивско изкуство Айляк, искам да ви споделя моята тайна за по-спокоен и щастлив живот, поне що се отнася до храната и храненето. А именно – измислете го веднъж и повече не се занимавайте с глупости.

Какво имам предвид – замислете се кои са храните, които най-често консумирате и които обичате, преценете фактoра „здравословно“ и се концентрирайте върху тях.

Не се напъвайте да мислите всяка вечер нови рецепти и в стремежа си към гурме изживявания, да потъвате в битова депресия, че хем искате да се лакирате или епилирате, но „тая манджа сама няма да се сготви, затова чакай да сложа престилката и да почна да беля картофи“.

Истината е, че във времето, в което живеем, храната е буквално навсякъде около нас, така че опасност от гладна смърт (поне по нашите географски ширини) няма.

Отдавна не вярвам и в стереотипа, че домашното е по-здравословно и вкусно. Повярвайте ми, тествала съм достатъчно home made гозби, за да се убедя, че хората имат крайно различно разбиране от колко точно мазнина и сол има нужда в една тенджера, а за подбора на продукти да не говорим.

Ако сте любители на мазно, пържено, прекалено сладко и солено, без значение дали готвите у дома или поръчвате навън, пак ще приемате същите лоши калории и ще мъчите организма си.

Що се отнася до великия въпрос „Какво ще готвя тази вечер?!“, просто спрете да си го задавате.

Пригответе това, което ви е любимо, дори и да сте яли същото вчера. Или поръчайте храна. Или пък просто отворете Google, напишете „лесна рецепта за вечеря“ и каквото излезе като първи резултати, вашето е!

Но не започвайте да си тормозите съзнанието с излишни битови мисли. Вложете времето и енергията си в по-интересни и смислени неща от това да планирате меню за седмицата и да тичате от работа вкъщи, за да сготвите за днес и за утре. Не робувайте на храната и най-вече на стереотипите – че ТРЯБВА да готвите, защото така ще сте добра жена, съпруга, майка и т.н.

Добрите жени са щастливите. Сигурна съм, че някакви учени някъде са доказали, че когато се храниш с наслада, а не по задължение и с досада, калориите не се лепят.

Така че направете лека корекция на „Какво ще готвя?“ с „Какво ще правя тази вечер“ и ще усетите бързо колко по-приятно е станало ежедневието ви.

И понеже светът не би бил същият без десертите, ето какво да си направите за наслада на сетивата:

Карамелизирана круша с орехи и канела
Шоколадови трюфели за шампиони
Торта „негърче“