Как да приготвим италиански сладки с лешници и шоколад

| от MamaMia |


Продължаваме с вкусните коледни рецепти, които фотографката Мира Дерменджиева посочи като любими свои изкушения по празниците.

Продукти:

280 г лешници
280 г бяло брашно
200 г захар
щипка сол
200 г масло, със стайна температура
80-100 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Запечете лешниците в голяма тава за 10 минути. Още топли ги прехвърлете в кърпа.. Трийте ги известно време, за да отделите максимално много люспи. Оставете ги да изстинат и след това ги смелете фино.

В купа смесете смлените лешници, пресятото брашно, захарта и солта. Към тях добавете маслото, накъсано на парчета. Омесете сместа на ръка докато получите тесто с формата на топка. Разделете тестото на 6 равни части. От тях оформете салами с дебелина около 2 см.

Поставете саламите в хладилник за около 2-3 часа. Охлаждането е особено важно заради маслото в тестото, което така ще ви позволи да запази формата си при оформяне и печене.

Загрейте фурната на 160 градуса. Вземете един салам и го нарежете внимателно на парчета от около 1 см. Оформете максимално кръгли топчета, за да могат при слепването им да изглеждат максимално естетично.

Лешниковите курабии могат да се изпекат в една тава с включен горен и долен реотан на фурната за 14-16 минути или в две тави с включена опция „топъл въздух“ на фурната за 10-12 минути. След като го порозовеят на повръхността ги вадите и слепвате с шоколад.

За слепването на лешниковите курабийки е необходимо много малко количество шоколад. Могат да се съхраняват на стайна температура до около 10 дни.