Датски „мечтан“ кекс – пухкав и вкусен

| от Лилия Огнянова |

Датчаните обичат печивата, затова и могат да се похвалят с чудни сладки и солени закуски, всякакви мъфини, както и че смело експериментират в сладкарството.

Един от класическите и най-любими сладкиши в Дания обаче е Drømmekage. Името му може да се преведе като „мечтан/сънуван“ кейк и от личен опит трябва да ви кажа, че е точно такъв!

Текстурата му е мека, влажна, ванилена и вкусна, а глазурата е наситена и кокосова.

Из цялото кралство се продават миксове за направата на този кекс, които са изключително сполучливи и лесни за изпълнение.

Не се намират обаче толкова лесно извън Скандинавието, а кексът си заслужава да го опитате, затова ви предлагам рецептата:

За основата:
4 яйца
300г захар
50г масло или маргарин за готвене
200мл прясно мляко
250г бяло (пресято) брашно
3 чаени лъжички (или 1 пликче) бакпулвер
1 чаена лъжичка (1 пликче) ванилова есенция

За глазурата:
100г масло (маргарин за готвене)
150г кокосови стърготини
220г кафява захар
50мл прясно мляко или вода

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват добре. Към тях се добавят разтопено на водна баня масло/маргарин, ванилията и яйцата. Разбива се стабилно до получаване на еднородна смес. Брашното се добавя към сместта постепенно, докато се разбива с миксер или подходяща бъркалка.

Бърка се до получаване на хомогенна смес, която се изсипва в предварително намаслена и набрашнена (или застлана с хартия за печене) форма за кекс.

Пече се 20-25 мин. на 200 градуса (или на 180, ако фурната е с горещ въздух). Важно е фурната да бъде предварително загрята.

Приготвяне на заливката:
Всички продукти за нея се слагат заедно в подходящ съд на горещ котлон и се бъркат бавно, докато се разстопят и смесят.

Когато кексът е готов, се намазва с глазурата и се връща във фурната за още 5 мин.

Сервира се изстинал, като успешно се комбинира с топка ванилов сладолед или чаша ароматен чай.

Съвет: Кексът трябва да бъде влажен в основата си, а не сух, затова не трябва да се препича във фурната.

 
 


Повече информация Виж всички