Да умреш от глад напук на месоядците…и себе си

| от Вучето |


Я да ви питам нещо: вас кой ви инфлуенсва напоследък? Някой футболист с петстотин милиона последователи в социалните медии и също толкова нули в банковата сметка? Или някой трансджендър, небинарен, пансексуалeн, брадясал испанец, който се гримира по цял ден? Или може би розовото Барби? Като си погледна личния акаунт в Instagram, установявам, че от едва трийсетината профили, които следвам, като че ли съм най-повлияна от mira.ilieva.18 – всеки път като се съберем, ми влияе на алкохолната консумация.

А какви инфлуенсъри имаше едно време – народни и заслужили артисти, герои на социалистическия труд, Гойко Митич, Весна Змиянац… Все достойни, вдъхновяващи хора.

И което е по-важно: напълно безопасни с примера, който даваха. А днес какво? Прочува се някой с клипче, на което си пали пръднята.  И хоп! – петдесетина хиляди потребители веднага пробват това вкъщи като някои от случаите завършват с пожар или изгаряне от втора степен.

Дали защото сме станали по-плиткоумни и по-малко разсъдливи или просто в стремежа си да направим незначителното си съществуване малко по-вълнуващо, но често се подвеждаме по грешни модели на поведение. А те, моделите, в своя си стремеж да бъдат оригинални и харесвани, все повече разтягат границите между здравомислието и лудостта. Докато не се стигне дотам, че да остане само лудостта.

От многото случаи на разни изтрещели от “оригиналност” инфлуенсъри, които с маниакална отдаденост пропагандират недоказано благотворни за човешкото психическо и физическо здраве практики в интернет пространството, избрах да отразя един особено стряскащ такъв. Преди няколко седмици той разбуни духовете, а също предизвика и поредната вълна от спорове за ползите и вредите от веганството.

Вижте още: Да отглеждаш син в ерата на онлайн инфлуенсър(к)ите

На 21 юли руската инфлуенсърка, пропагандираща суроводядството изцяло на растителна основа като метод за постигане на ултимативния жизнен комфорт, Жана Самоснова, а.к.а Zhana D’Art, издъхва в интензивното отделение на болница някъде в Югоизточна Азия. Въпреки че официалната причина за смъртта не е известна, предполага се, че 39-годишната жена е умряла от глад.

Буквално.

Само няколко дни преди смъртта си коренячката московчанка качва пост с притеснително съдържание в Instagram: „Животът няма смисъл, но си заслужава да го живееш, ако си втълпиш, че има смисъл“. На снимката към поста тя е с огромни тъмни очила, скриващи половината ѝ изпито от недохранване лице. Изглежда болна, а не, както самата тя твърди в други постове – на фотосите, на които се налива със съмнителни на цвят смутита и отвари от киснали във вода слънчогледови кълнове – в цветущо здраве и пълна с енергия.

Месеци преди малко или много предизвестената ѝ смърт приятели и познати, засекли я в Шри Ланка или на остров Пукет, описват външния ѝ вид като стряскащ. Ръцете ѝ, казват те, били слабички като на десетгодишно дете, а лицето ѝ било изпито като на мумия.

„Изглеждаше изтощена – краката ѝ бяха подути, лимфните ѝ възли грозно изпъкваха.“

Жана обаче продължава да твърди, че усеща как, хранейки се само с плодове, сокове и семена, тялото и умът ѝ се трансформират в положителна посока с всеки изминал ден. „Харесвам новото си аз и за нищо на света не бих се върнала към старите си навици.“

През последните 17 години от живота си Жана пътувала из Азия, занимавала се с йога и други духовни практики и всеки път като имала достъп до интернет, пускала видеа как дълбае с лъжица екзотични плодове и кълве семена.

Вижте още: Това че е веган, изобщо не гарантира че е здравословно

В последно време работила във веганско кафене някъде в Малайзия, където приготвяла „дизайнерски“ смутита за клиентите. Освен това пишела книга за ползите от суровоядството и прекарвала много часове в записването на видеа за блога си. В тях споделяла собствени рецепти. Жана обичала нестандартния си начин на живот и дори се считала за пришълец от друга планета. Мразела да се прибира у дома и се чувствала неудобно в компанията на роднините си, най-вече защото постоянно я карали да яде неща, дори вида на които не понасяла. Затова и по време на кратките си престои в Русия карала само на ананасов сок. Разбира се, близките ѝ са гледали на нея като на ненормална.

„Чувствам се като Исус, когото не взимали насериозно и когото разпънали на кръст, задето искал да дари хората със своята мъдрост,“ откровеничила Жана в блога си.

Твърдяла, че се вдъхновила да започне кръстоносния поход срещу месоядството от връстниците си, които изглеждали много по-стари, понеже се хранили с „боклучава храна“. Самсонова започнала да използва социалните медии, за да достигне до колкото се може повече хора, които да спечели за каузата на веганството и суровоядството. Казвала, че се храни просто. И още: „Обичам да измислям нови рецепти и да вдъхновявам хората да се хранят здравословно“.

В месеците преди смъртта си инфлуенсърката се пристрастила към джакфрут, плода на индийското хлебно дърво, и дуриан – плод със зловонна миризма и вкус на яйчен крем с ванилия. Яла само тях и нищо друго. Освен това твърдяла, че от шест години не е пила дори вода, защото заради изцяло плодовата диета тялото ѝ не се нуждаело от допълнителни течности. Без вода цели шест години! То и аз си мисля, че приемам достатъчно H2O под формата на ледчетата, с които си изстудявам питиетата, но чак пък да не пия вода…

Но да се върнем на Жана.

Въпреки че тялото ѝ линеело все повече с всеки изминал ден, тя продължавала да си вярва, че всичко е наред. „Човек не трябва да е лекар, за да разбере докъде ще доведе тая нейна идиотска плодова диета“, казва нейна приятелка. „Ако не бяха живите ѝ очи и разкошната ѝ коса, щеше да прилича на жив труп“.

И така до деня, в който живият труп не станал само труп.

63-годишната майка на веган инфлуенсърката не иска да приеме факта, че дъщеря ѝ е умряла от гладуване – убедена е, че причина за смъртта ѝ е някаква мистериозна инфекциозна болест, подобна на холерата. Само че причината е далеч по-тривиална, но и ужасяваща.

Недохранване.

Добре. Нека ви кажа нещо, което, ако следите творчеството ми, сте чували и друг път. Аз съм веган. По-скоро веган-пескатарианец. Понеже към неживотинската си диета добавям от време на време риба – заради жизненоважните протеини и Омега-3 мастните киселини.

Аз НЕ съм тъп веган. Обичам да ям. И да пия.

Имам мускулесто тяло. Килограмите ми отговарят на ръста ми. Обичам живота си на веган, но не натрапвам начина си на хранена на никого. Най-малкото на месоядците. Била съм анорексичка – като много млада. А, виж, тогава СЪМ била тъпа. Осъзнах лошия си житейски избор чак по-късно, когато вече се бях излекувала. Което, между другото, рядко се случва при хората, страдащи от анорексия.

Но по времето, когато ядях по едно парче круша и една бисквита на ден и тежах стряскащите 26 килограма, ми се струваше, че съм властелинът не само на тялото си, но и на света изобщо. I ми се искаше да изкрещя в лицето на всички „дебели свине“, които набиват банички, кебапчета и козунаци, че не аз, а те са ненормалните. Слава Богу, в ония години все още нямаше социални медии, за да започна да крещя наистина налудничавите си идеи за здравословен живот. Te вместо да ме превръщаха в по-добра моя версия, всъщност ме убиваха физически и психически. Защото дори само един-двама да ме бяха послушали и да бяха съсипали живота си заради глупостите ми, сега нямаше да се понасям.

Kогато умира, Самсонова има 13 хиляди последователи. Към днешна дата феновете на мъртвата веган инфлуенсърка са вече 40 хиляди.

Вижте още: 

Вредно ли е веганството за децата