Да отглеждаш син в ерата на онлайн инфлуенсър(к)ите

| от MamaMia |


Настоящото технологично развитие, което ни поставя между като буфери между интернет самотата и лавините от излишна информация, изглежда създаваа и точните условия перфектната буря от онлайн инфлуенсъри, които оказват влияние върху нашите тийнейджъри. Тъй като самотата все повече се превръща в проблем за общественото здраве за всички възрасти, тийнейджърите често търсят най-лесния начин да общуват, без да им се налага да се изправят пред предизвикателствата си с комуникацията на живо – а именно да се обърнат към онлайн среда, за да се свъзват с други хора. И това не включва само контакти с приятели и потенциални приятели, но и следенето на така наречените инфлуенсъри.

Изследователският център Pew публикува данни от проучване през декември 2022 г., показващи, че родителите са все по-загрижени за времето, прекарано в социалните медии, и потоците от съдържание, на които техните тийнейджъри са изложени. Дискусиите за тийнейджърите и социалните медии често се обръщат към темата за наблюдение на употребата им, но родителите често може дори да не знаят какво (или кого) консумират техните тийнейджъри онлайн.

Всъщност все още съществуват твърде малко изследвания, разглеждащи ролята на онлайн инфлуенсъри (като Лоугън Пол или Андрю Тейт) върху нагласите и поведението на тийнейджърите, въпреки нарастващото отразяване в масовите медии. От фитнес инфлуенсъри, популяризиращи специфични тренировки до стриймъри, записващи техните видеоигри, до млади мъже, насърчаващи женомразството, или млади жени, които под една или друга форма насърчават платените секс услуги и препращат директно към OnlyFans, тийнейджърите имат достъп до такъв пейзаж от често крайни гледни точки, че може да е трудно за родителите да бъдат в крак с това, на какво точно са изложени синовете им.

Въпреки че липсват изследвания за продължителното въздействие на инфлуенсърите върху тийнейджърите, вероятно до голяма степен поради бързо променящия се характер на инфлуенсърската култура и онлайн личностите, родителите остават загрижени за потенциала, който другите могат да имат за промяна на ценностите и идеалите на техните синове в тийнейджърска възраст.

Родителите може дори да не са наясно с онлайн влиянието, докато не бъдат нанесени щети.

А би трябвало да бъдат наясно, особено когато момчетата в тийнейджърска възраст продължават да се развиват физически, емоционално и социално. Но как родителите да се държат в течение, когато културата се променя толкова бързо, а те самите, въпреки притесненията си, няма как да следят и контролират своите синове непрекъснато? Вероятно няма как да се постигне идеална ситуация на осведоменост и въздействие, но има какво да опитат родителите в тази насока.

Обръщайте внимание 

Желанието на дете в тийнейджърска възраст да споделя с вас си е истински подарък. Когато синът ви започне да говори за най-новия стриймър или подкаст на Twitch, който слуша, обърнете внимание и задайте няколко въпроса. Може би нямате представа за какво говори синът ви, но от вас като родител зависи да задавате въпроси, за да разберете. Не отхвърляйте неговите интереси, само защото не сте чували за човека или платформата, които той споменава. Опитайте се да разберете и да обърнете внимание на идеите, които той обсъжда, които изглежда идват от други източници.

Вие също трябва да се опитате да обърнете внимание на новините и да попитате сина си за някого, за когото чувате. Андрю Тейт, например, наскоро предизвика много разговори между родители и техните синове, които го следват онлайн, след като арестът му беше отразен в новините.

Не прекалявайте с границите, но все пак поставяйте такива

Тийнейджърите, които прекарват прекалено много време в занимавка с технологии, може да се нуждаят от помощ при определяне на времеви ограничения за онлайн присъствието си. Независимо дали това включва видеоигри, социални медии или гледане на видеоклипове в YouTube, добре е родителите да определят очакванията и структурирането на времето, прекарано, и уместността на това, което се консумира.

Въпреки това, когато започнете да поставяте граници по отношение на онлайн поведението на сина си, бъдете внимателни в подхода си. Ако просто забраните на сина си например да гледа определен материал, вероятно ще го накара да поиска да го потърси. Но ако обясните обосновката и опасенията си с влиянието на определени хора върху неговите възгледи и психично здраве, тогава той просто може да разбере и да реагира добре на ограниченията, които сте посочили.

Търсете подкрепата на другите възрастни в живота му

Когато родителите имат притеснения за своите синове тийнейджъри, понякога изглежда по-лесно да се опитат да разрешат потенциалните проблеми сами. Голяма част от родителството обаче работи по-добре в общността. Така че потърсете мнението и на другите възрастни в живота на вашия син и говорете за онлайн влиянията, които разпознавате. Може би това е учител, който чува за какво говорят тийнейджърите в клас по цял ден всеки ден, или треньор, който е по-млад и може да е по-информиран за влиятелни лица и геймъри. Другите възрастни в живота на сина ви могат да ви предоставят информация, която синът ви може да не е склонен да споделя доброволно, и също така могат да помогнат в разговорите, които вие като родител искате да проведете със сина си относно идеи, разпространявани чрез онлайн знаменитости.

Не се вманичавайте

Винаги има обратен ефект, ако го направите. Когато вие, като родител, имате притеснения относно това, което вашият син гледа или слуша онлайн, помнете факта, че много неща ще повлияят на неговите мисли, възгледи и поведение, докато расте и се развива. Така че мислете за инфлуенсърите като за една, но не и за единствената потенциално полезна или рискова област от живота на вашия син.

Най-важното е да следите психичното му здраве и как онлайн влиянието може да промени психиката му. Ако неговото онлайн потребление и хората, които следва, изглежда нямат голямо влияние или имат положително въздействие, тогава се успокойте и научете каквото можете за интересите на сина си. Може би вашият син е научил значението на диетата с пълноценни храни и иска да изпробва нови рецепти, които е видял онлайн. Ако все пак забележите, че психичното здраве на сина ви се влошава, потърсете подкрепа и помощ за вас и вашия син. Може би вашият син е последвал някого, който се занимава със самонараняващо се поведение и виждате, че сега и той върви по подобен път. Намерете помощ за сина си, когато видите нужда.

Не забравяйте също, че всички се ориентираме в онлайн света, тъй като той продължава да се променя.

Вижте още: 

Бебе съди майка-инфлуенсърка?