Защо не бива да хвалим детето, когато яде

| от MamaMia |


Злоядото дете е драма за семейството си. Родителите са склонни да го приемат драматично и правят какво ли не, за да накарат детето да хапне. Каквото и да предприемате обаче, внимавайте с похвалите.

Яденето е един от най-простите и естествени актове, които всекидневно извършваме. Не бива да го превръщаме в героично събитие, заслужаващо награда.

Червените точки за омитане на чинията могат сериозно да навредят на връзката, която детето изгражда с храната, а тя е за цял живот. С похвалите павирате пътя към затлъстяването и рискувате възникването на хранителни разстройства в бъдеще.

Щом детето ви е в графата „злоядо“, значи вече сте изчели куп статии, блогове, форуми и покрай цялата друга информация, вече знаете, че капацитетът за поемане на храна е различен.

Ако хвалите рожбата си, че яде, има риск тя да започне да се тъпче, за да ви угоди или да се домогне до одобрението ви. В дългосрочен проблем това може да доведе до проблеми.

Ако детето свикне да получава похвали за това, че се е нахранило, то ще започне да свързва храната с награда. Още по-опасно е, когато наградата за изконсумираната храна е още храна, например, „ако си изядеш обяда, ще получиш сладолед“. Емоционалното хранене е честа причина за напълняване и проблеми с теглото.

Да си родител никога не е било лесно, а темата за храненето е един от най-ясните примери. Връзката с храната е за цял живот, дали ще хармонична или травматична, зависи в голяма степен от отношението, което изграждаме в детството. Ако майката непрестанно внимава какво яде, брои всяка калория и приема храната като враг, твърде възможно е и децата да възприемат това отношение.

Целта ни е за възпитаме здравословно отношение, което ще рече – да се храним, когато сме гладни и да спрем да ядем, когато сме сити. Похвалите или упреците в никакъв случай не помагат в тази проста наглед цел.

Нашата работа като родители е да предлагаме, доколкото ни е по силите, разнообразна и здраволословна храна. Какво детето ще сложи в стомаха си, е негова работа, не наша. Може да звучи необичайно, но е факт.

Никое живо същество не може без храна, даже вашето дете. Пък и статистиката от последните 20 години, показва, че в домакинства с хладилник, не е имало случаи на недохранени деца.