Трябва ли децата да имат мобилен телефон?

| от |


Наближава 15 септември, която дата предизвиква дълги размисли вкъщи дали детето да получи подарък за първия учебен ден – телефон. Ако все още не сте го зарадвали с така желаната джаджа, можем да ви успокоим, че германски учени са провели специално наблюдение за влиянието на телефоните върху здравето на нашите деца и не са открили пряка зависимост помежду им. Разбира се те съветват да контролираме използването им и да направим така, че това да се случва за възможно най-кратко време. Също така след проведеното изследване те заключиха, че най-ранната възраст, в която дете е препоръчително да има мобилен телефон е 6 годишна възраст.

Защо да им купим телефон?

На този въпрос отговорът е прекалено лесен – тъй като всички от техния клас имат. Нали не искате детето ви да се превърне в онзи аутсайдер, който гледа мрачно и мрази всичко и всички, облича се само в черни дрехи и накрая не отива на завършването си, защото мрази училището?!

Когато се поставят определени рестрикции от родителите, детето ще може единствено да ви се обажда и съответно вие да знаете какво се случва с него.

Да, преди ние получавахме мобилни телефони за завършването на 12-и клас и просто висяхме на Попа по два-три часа, докато ни дойде срещата. Беше романтично, но и доста непрактично. В момента срещите се случват в социалните мрежи. Колкото и да ни се иска не можем да върнем времето назад, а и не можем да ограничим детето ни от развитието на технологичния свят.

Тук разбира се не говорим за мега скъпи смартфони, които 90% от обществото не може да си позволи, а за съвсем обикновен, пластмасов, ако е възможно със здраво покритие телефон.

Технологиите дотолкова напреднаха, че големите умове измислиха гривни, които децата да използват вместо телефони. Дали са удобни – със сигурност не са, но този тип мобилни устройства по-скоро служат за ваше удобство и спокойстве, отколкото за тяхно.

Винаги ще се намери някое дете в класа, което да притежава мобилен телефон по-скъп от месечната ви заплата, но затова не са виновни децата, а родителите. И тук идва въпросът „къде е границата между разглезването и удобството?“.

Колко често ви се е искало да знаете къде се намира детето ви и дали има нужда от нещо – постоянно. На това му викаме удобство. А това да „купиш“ любовта на детето си или да заместиш вниманието, което не си му дал със скъпа вещ – ето това вече е разглезване.

Разбира се, подобна покупка е личен избор, която никой няма право да упрекне или похвали. Каквото се реши на семейния съвет – това да бъде.