Ролята на книгите за детския интелект в по-бедни семейства е още по-важна

| от MamaMia |


Има един тъжен факт, който се потвърждава от редица изследвания на детския интелект. Децата от по-богатите домове са склонни да се справят по-добре на широк набор от тестове за интелигентност. Това не е така, защото те се раждат с невероятни интелектуални таланти. Така е, защото по-богатите родители имат време и ресурси да им осигурят повече подкрепа и стимулация. А също и защото стресът от бедността изсмуква тонове енергия от мозъка.

Коригирането на това ужасно несъответствие е, разбира се, неотложен проблем за политиците по света.

Но към момента остава само предизвикателство пред по-незаможните родители.

Ако все още не сте го направили, как да гарантирате, че детето ви има най-добрия шанс да достигне пълния си когнитивен потенциал?

Скорошно изследване на екип от университета в Кеймбридж предлага прост, достъпен и дори забавен отговор на този въпрос. Всичко, от което се нуждаете, за да следвате този подкрепен от изследвания съвет, е… карта за библиотека.

Радостта от книгите води до по-здрави, по-големи мозъци. Екипът разглежда данните за развитието и когнитивните резултати на повече от 10 000 деца на възраст от 9 до 13 години и открива поразителна тенденция.

Вижте още: „Казваме на ромчетата „Ти не си част от нашето общество“, после се оплакваме, че не искат да се интегрират“

„Нашето проучване показва забележима положителна връзка между забавната и проста дейност, какавато е четенето за удоволствие в ранна детска възраст, и по-доброто познание, психично здраве и образователни постижения в юношеството“, пишат авторите на изследването в The Conversation.

Повече време, прекарано в наслаждаване на книжки като „Мери Попинз“ или „Карлсон, който живее на покрива“, когато децата са малки, е пряко свързано с по-високи резултати от тестовете и цялостно по-доброто психично здраве като тийнейджъри. И това важи независимо от социалния статус, първоначалния интелектуален потенциал на детето или нивото на образование на родителите. Полезно е за децата повсеместно.

Защо четенето за удоволствие като дете е толкова мощен стимулатор на мозъка и на детския интелект?

„Вече е известно, че изучаването на езици, включително чрез четене и обсъждане на книги, е ключов фактор за здравословното развитие на мозъка. Освен това е критичен градивен елемент за други форми на познание, включително изпълнителни функции (като памет, планиране и самоконтрол) и социална интелигентност“, обясняват изследователите.

Вижте още: Кремена Димитрова: Трябва да се работи за премахване на ДДС поне върху детските книги

Други изследвания потвърждават тези изводи.

Като се има предвид, че предишни изследвания вече свързват броя на книгите, които малките деца имат вкъщи, с по-добро представяне по математика и технически предмети по-късно в живота, изводът тук е очевиден. Отидете до библиотеката или книжарницата. Отделете време да се сгушите с хубава книга, когато децата са още малки. Дайте положителен пример сами. И им помогнете да овладеят четенето, за да могат сами да се наслаждават на магията на книгите от малки.

Защото съвременната наука потвърждава, че колкото повече време детето ви прекарва заболо нос в книга и умът му се губи в приказка, толкова по-умно ще бъде по-късно.

Вижте още:

Чело бебе книжка, или за ползите от четенето


Повече информация Виж всички