Разликите в отношението към първото и второто дете

| от |


Да отгледаш дете си е цяло изкуство, а да отгледаш повече от едно си е висш пилотаж. В повечето случаи има огромна разлика в поведението на майките при първия и всички останали наследници. Ето по какъв начин се разминава отглеждането на първото, второто, третото…бебе.

Научавате, че сте бременна:

При първата бременност – денят, в който научавате радостната вест, започвате да мислите по какъв точно начин да го съобщите на останалите и най-вече на бащата.

При второто дете вие сте вече доста разколебана от това, което ви предстои. Преди два месеца сте се върнали на работа и сега отново трябва да минете по същия път – майчинство, памперси, ясла, детска градина…

Самата бременност:

Първите девет месеца преминават в покупки за бебето, изчитане на цялата възможна литература на тема бременност, внимавате с какво се храните, спазвате всяка стъпка от предначертания план от вашия лекуващ лекар…

Вторите девет месеца минават някакси по-леко. Не обръщате внимание на храната, спирате да четете глупави книги, защото вече сте напълно наясно, че няма да ви помогнат, отивате на пазар две седмици преди да родите и ако изпуснете някоя женска консултация – не си прерязвате вените.

Раждането:

През първата бременност сте напълно на ясно, че искате да родите по нормален начин, без упойка, за да усетите всеки един миг от необикновеното събитие.

В края на вторите девет месеца знаете, че упойката не е лоша идея, също така и възможността за секцио.

Дрехите:

Гардеробът на първото ви отроче е малко по-голям от вашия, искате да купите всяка една панделка или панталонче, които са толкова, толкова сладки.

Второто ви дете притежава единствено най-необходимото – анцузи, бодита и удобни дрехи, с които да се въргаля в пясъчника на детската площадка.

Чистотата:

При раждането на първото бебе къщата блести от чистота. Всички влизат в апартамента единствено обути в калцуни.

Нещата след раждането на второто и всяко следващо дете са доста по-спокойни, кучето не е изпратено на село, котката не е пусната да се оправя сама по софийските улици, а мъжът в къщата вече не ходи на пръсти, защото петичките му са леко зацапани.

Храната:

Първото дете яде само и единствено био храна, пречистена, полезна и много, много натурална.

Второто дете има възможност да опита от всичко останало и ако случайно го поканят на рожден ден – получава парче торта.

Обичта:

Нещото, което не се променя никога е любовта към децата.