Колкото повече прегръщаме детето, толкова по-умно ще е то

| от MamaMia |


Прегръдката е много повече от инстинкт. Тя е най-хубавото нещо, което родителите могат да дарят на своето дете. Нещо повече – прегръдките и гушканията помагат за по-бързото развитие на мозъка при бебетата и децата.

Но защо е така?

Д-р Ейми Катчъм, педиатър и терапевт с 20-годишен стаж, разказва за детския сайт Baby Chick, какви са причините прегръдките да са толкова важни за развитието на бебето и детето.

Когато бебетата се родят, техният мозък вече е снабден с всички нервни клетки – неврони, необходими за оцеляването, но връзките между тези мозъчни клетки все още не са оформени. Изследванията показват, че същността на научаването на нови неща се състои именно в създаване на връзки между невроните, а интелекта зависи от сложността на тези връзки. Когато бебетата възприемат нова информация чрез сетивата, тези връзки между мозъчните клетки се се създават и усилват.

Ако бебето е адекватно стимулирано, тези връзки се изграждат изключително бързо, но ако то не получава достатъчно стимули и му липсват достатъчно нови усещания през първите години на живота, тези връзки са слаби или не се образуват. Така шансът то да усвоява бързо нови неща може да бъде изпуснат.

От раждането до 3-годишната възраст е критичният период, през който тези връзки трябва да бъдат изградени. Това е времето на „невралната пластичност“, според д-р Ейми Катчъм. Тогава се образуват невралните пътища между клетките, наречени синапси. След този критичен период, мозъкът престава да е толкова „пластичен“ и податлив на промяна и връзките не се образуват толкова лесно.

Хората сме създадени да се чувстваме най-добре сред човешки взаимоотношения, затова и бебетата имат вродена нужда от досег и допир. Много преди да започне да разбира говоримия език, бебето се свързва с родителите или с хората, които се грижат за него чрез докосване. Известно е, че кожата е най-големият орган и е снабдена с множество нервни окончания. Когато докосваме кожата на бебето, стимулираме и голяма част от неговия мозък и именно това позволява появата на нови връзки в него.

Ето как само като държите или прегръщате бебето, вие помагате на мозъка му да работи и реално го правите по-умно.

Бебешките масажи също са хубав начин да стимулирате кожата на бебето, а съответно и мозъка му. Говорете му, докато правите масаж. Общувайте очи в очи, обяснявайте му за всяка част, която масажирате. Ако кажете „масажирам малкото ти краче“, докато му разтривате крачетата, бебето успява да обработи това усещане и да го свърже със съответните думи.

Прегръдките при малкото дете

След 12-ия месец до около две и половина години бебето престава да е бебе и се превръща в подрастващо дете (така наречения тодлер). В този период то започва да развива все по-силно усещането за себе си и желанието да опознава света самостоятелно.

Независимо, че постоянно ще се оглежда за вас, то ще проявява собствена инициатива и много ще се нуждае от вашата подкрепа. В този период не трябва да пестите нежните прегръдки, особено ако то ги търси. Предлагайте на детето опора и сигурност, които да му дават самочувствие. Нека гушканията станат неизменна част от ежедневието, превърнете ги дори в рутина. Малките деца имат нужда от рутина, защото тя добавя стабилност и предсказуемост в живота им. Когато знаят какво да очакват, те са по-спокойни и стабилни. Може да го гушкате детето всяка сутрин, а и всяка вечер също, когато го приспивате.

Прегръдките за детето, което ходи на училище

Дори и когато ходи на училище, вашето дете ще се нуждае от прегръдки. Те стимулират неговото социално и емоционално развитие, неговото психическо здраве и чувството му за собствена значимост. Отново е добра идея да превърнете ласките и прегръдките в нещо като рутина. Може да прегърнете детето, докато то седи на дивана, Нека през това време детето да разказва как е минал деня му в училище.

Обсъждайте детските постижения и предизвикателства, страхове и триумфи и предлагайте неизменната си подкрепа. На детето му е нужно да се чувства значимо и да развива своята автономност. А когато се чувства сигурно и обичано, това ще подсили неговата психика.


Повече информация Виж всички