Идват помпите за кърма, които да не мразим

| от Хрис Караиванова |


Уредът вече може да е малък, удобен и тих, вместо страшен

Която от вас никога не е ползвала помпа за изцеждане на кърма, може да стане, да скача щастливо няколко минути във въздуха и солидно да почерпи близките си приятели. Защо? Ще ви го кажа накратко – помпите са като старовремските уреди за мъчение и за съжаление като технология още се намират в тъмните векове.

Това тук не е текст, в който ще се оплаквам от кърменето или пък ще го възвеличавам. Факт е обаче, че начинът, по който ми се наложи да кърмя, е изключително гаден. По ред причини, които на някои от вас са познати, все пак трябваше да направя помпата своя най-добър приятел и то в продължение на 8 месеца. С нея съобразявах плановете и местонахождението си на всеки 3 часа. Съпровождаше ме вкъщи, в тоалетните на заведенията, когато бях някъде на гости. Досадно и болезнено ежедневие, при все това, че ползвах висок клас електрическа помпа.

Ето защо страхотно се зарадвах, когато тези дни прочетох, че революцията в помпите за кърма най-накрая е настъпила.

Всичко започва от статия в Ню Йорк Таймс, чието заглавие задава много правилен въпрос: „Не трябва ли досега помпата да е станала елегантна като iPhone и тиха колкото Prius?”. Да, именно, трябва, и това се наема да направи Сам Рудолф, жена, която в началото на начинанието си все още не е майка, но иска да бъде. Прочела за това колко неудобни и шумни са тези пластмасови машини, изсмукващи кърма от женските зърна, тя решава, че не иска да се сблъска с този ужас. Консултира се с мъжа си Джаред, който е инженер и двамата заедно развиват стартъпа Babyation. Три години по-късно те имат син и нова по рода си помпа за кърма, която от 1920 г. насам не се е променяла много.

Двойката започва да разработва новия дизайн на помпата с идеята да започнат всичко отначало, представяйки си, че такъв уред още не е изобретен. Те наблягат и на друго много важно нещо – новата машинка да е тиха. Така те изработват малък и удобен уред, който почти не се чува и освен това може да се ползва без дори да сваляте блузата си. Контролът по работата на помпата и събраното в нея мляко, е поверен на мобилно приложение.

Помпата Babyation излиза на пазара по-късно тази година, заедно с други свои събратя от 21 век. Новите модели са малки, удобни, лесни за почистване, умни и тихи, така че изцеждането на кърма да се доближава повече до процеса на сукане на бебето, отколкото до чистене с прахосмукачка. Това е страхотно, но защо тази революция се забави толкова?

Първият дизайн на помпа за кърма е патентован през 1854 г. от Оруел Нийдам. Прототипът му тогава представлява конусообразна чашка, която се поставя върху зърното, и помпа, която се стиска ръчно, предизвиква вакуум, за да стимулира производството на мляко.

Този подход не се променя много някъде до 1980 г., когато се появяват и електрическите помпи.

Те обаче са запазена марка единствено за болнична употреба до 1991 г., когато швейцарският лидер Medela представя първата електрическа помпа за домашна употреба. Това е много умен ход от страна на компанията, защото през 1990 г. 47% от жените работят извън вкъщи и искат да съчетават стоенето в офис с кърменето. Така помпите позволяват на жените да имат семейство и да се върнат на работа, без да прекъсват лактацията си.

Въпреки отбелязания напредък, много жени мразят процеса на изцеждане с помпа.

„Представете си да сте обвързана с нещо много пъти на ден всеки ден в продължение на 12 месеца и да мразите всяка секунда от това“, коментира Джаника Алварез, съосновател на Naya Health, които правят медицински съоръжения за майки. „Как така всичко друго става толкова „умно“, а тези уреди, на които милиони жени разчитат, са все още заседнали в 80-те години?“

Алварез, която изучава биотехнологии над 10 години, комбинира сили със съпруга си инженер, за да достигнат до тяхната Naya Smart Pump. Дизайнът й използва хидравлично базирано всмукване, което би трябвало да бъде по-нежно и ефективно от въздушното такова. Устройството тежи едва 1.300 кг., а частта, която се допира до женското зърно е от силикон, не пластмаса, за да избегне разранявания и раздразнения.

Друга жена, която си задава същия въпрос преди няколко години, когато завършва Масачузетския технологичен институт (MIT), е Катрин Д’Игнасио. Съкрушена от изцеждане на кърма в университетските тоалетни, Катрин решава, че учи на точното място, което ще й помогне да реши проблема с омразните уреди. Заедно с няколко колеги, през 2014 г. тя организира хакатлон, който да направи помпата по-приятна компания. Вклюват се над 150 инженери, предприемачи и родители, които се надяват да променят концепцията на кърмаческото съоръжение. Тя трябва да следва контура на женската гърда, да компресира, вместо да използва вакуум, да е толкова малка, че да се събере в сутиен и да е мека, а не твърда и студена. Още един такъв хакатлон ще се проведе и догодина, когато заедно с технологиите, хората ще обсъждат и как може да се промени държавната политика спрямо майките.

Още един новатор в реконструирането на помпи за кърма е Наоми Келман, която измисля Willow Wearable Breast Pump. Нейният уред е направен с цел да върне мобилността, използването на двете им ръце, личното пространство и достойнството на жените. Самият дизайн не прилича на помпите, които сте виждали. Уредът представлява безжична сфера, която се поставя в кърмаческия сутиен и изцежда течността директно в торбички, вместо в шишета.

Ако си мислите, че гореизброените уреди няма да са достъпни в нашите ширини, не се притеснявайте, за някои от вариантите е замислена доставка до Европа. Освен това, Medela от своя страна също ще представи „умна“ помпа тази година. Новата Sonata ще е по-тиха, красиво конструирана и лесна за употреба, но цената няма да е за всеки – около 350 щатски долара. Така че, остава да се надяваме все повече и повече изобретатели ентусиасти да залеят пазара с високотехнологични помпи, по този начин цената да падне, а старите пластмасови ужасии да си отидат завинаги. Защото само който не ги е ползвал не знае какво предизвикателство са те за и без това изтормозената женска психика.


Повече информация Виж всички