Плуване за бебета – нова градска хипстърия или занимание с безброй ползи?

| от Кристина К. |


Преди известно време приятлка ми отказва брънч с аргумента, че точно тогава ще води детенцет си на плуване за бебета и бебешка SPA. „Ама, чакай, то не е ли на седем месеца?“, обърквам се аз. Тя явно разчита неизречения ми въпрос и ми разказва подробно за този последен писък на модата сред младите родители, който се оказва далеч по-комплексно, любопитно и ползотворно занимание от краткосрочната инстаграмска хипстър привичка, която в първия момент бързам да си представя.

Когато бебето още не е достатъчно голямо, за да ходи, на много хора им изглежда глупава глезотия да го водят до басейна, успокоява ме приятелката ми. Всъщност обаче има толкова много ползи от ранните водни упражнения. Досегът с водата ангажира тялото на бебето по уникален начин, създавайки огромно количество нови неврони, докато бебето рита, плъзга се и цапка с ръчички във водата, за да се задържи. Поради деликатната имунна система, лекарите обикновено препоръчват на родителите да пазят бебетата си от хлорирани басейни или езера, докато не навършат около 6 месеца. Но се оказва, че не искате да чакате твърде дълго, преди да запознаете бебето си с басейна. Децата, които не намокрят краката си до по-късна възраст, са склонни да се страхуват и да са негативно настроени към плуването. На взъраст за детска градина децата също обикновено са по-малко устойчиви на плаване по гръб, умение, което дори някои съвсем невръстни бебета могат да научат! Ето краткото описание на потенциалните ползи от бебешкото плуване:

Плуването подобрява когнитивните функции

Двустранните кръстосани движения, които анагажират и двете страни на тялото за извършване на действие, помагат на мозъка на бебето да расте. Те изграждат неврони в целия мозък, но особено в корпус калозум – връзката между двете полукълба на мозъка. Това улеснява комуникацията, обратната връзка и модулацията от едната страна на мозъка към другата. По-нататък в живота това дава отражение в по-добри когнитивни функции като:

  • умения за четене
  • езиково развитие
  • академично учене
  • пространствено съзнание.

Когато плува, вашето бебе движи ръцете си, докато рита с крака. И извършва тези действия във вода, което означава, че мозъкът му регистрира тактилното усещане за вода плюс нейното съпротивление. Плуването също така е уникално социално изживяване, което засилва неговата роля в стимулирането на мозъка. Четиригодишно проучване на повече от 7000 деца от Университета Грифит в Австралия предполага, че децата, които плуват, имат напредък във физическото и умственото развитие в сравнение с техните връстници, които не плуват.

Намалява риска от удавяне

Удавянето е водеща причина за смърт сред децата и малките деца. Ранните уроци по плуване може да са много полезни като противодействие на това. Дори и най-малките бебета могат да бъдат научени на плувни умения, като плуване по гръб. Но при бебета под 1 година това не предпазва от удавяне. Дори ако детето ви е взимало уроци по плуване, то все пак трябва да бъде наблюдавано през цялото време, докато е във водата.

Вижте още: Пазете децата в морето: удавянето не се случва като по филмите

Прави чудеса за самочувствието

Повечето плувни класове за бебета включват елементи като игра с вода, песни и контакт кожа до кожа с родители или лица, които се грижат за тях. Децата взаимодействат помежду си и с инструктора и започват да се учат да функционират в групи. Тези елементи, плюс забавлението от изучаването на ново умение, могат да повишат самочувствието на вашето бебе. Проучване от 2010 г. показва, че 4-годишните деца, които са ходили на уроци по плуване на възраст от 2 месеца до 4 години, са по-добре адаптирани към нови ситуации, имат повече самочувствие и са по-независими от неплуващите. Едно по-старо проучване подсилва тези констатации, като илюстрира, че програма, включваща ранни, целогодишни уроци по плуване за участници в предучилищна възраст, води до по-голям самоконтрол, по-силно желание за успех, по-добро самочувствие, повече комфорт в социални ситуации, отколкото не-плувци.

Заздравява връзката между детето и човека, който се грижи за него

Дори ако имате повече от едно дете, времето за плуване, което включва родител във водата, насърчава свързването един с друг. По време на урок вие и вашето дете се фокусирате един върху друг, така че това е прекрасен начин да прекарате качествено време насаме заедно, посочват експерти, които предлагат уроци по плуване.

Укрепва мускулатурата

Плуването подпомага мускулното развитие и контрол при бебетата в ранна възраст. Те трябва да развият мускулите, необходими, за да държат главите си нагоре, да движат ръцете и краката си и да работят по енергийната централа на тялото в координация с останалата му част. Плувните упражнения развиват и ставите. Плуването също е чудесно за сърдечно-съдовото здраве и ще помогне за укрепване на сърцето, белите дробове, мозъка и кръвоносните съдове на малкото дете от най-ранна възраст.

Подобрява координацията и баланса

Наред с изграждането на мускули, времето в басейна може да помогне на вашето бебе да подобри координацията и баланса си. Не е лесно човек да се научи да движите ръцете и краката си в синхрон. Дори малките координирани движения представляват големи скокове в развитието на вашето бебе. Проучване от 2003 г. показва, че уроците по плуване могат да помогнат за подобряване и на поведението на децата, докато растат. Вероятната причина е, че се научават да се вслушват с разбиране в инструкции.

Попдпомага здравия сън

Както вече споменахме, времето в басейна изразходва много от енергията на бебетата. Те са в нова среда, използват телата си по напълно нови начини и работят много усилено, за да се справят със забавното занимание. Цялата тази допълнителна дейност изразходва много енергия, така че може да забележите, че вашето малко дете е по-сънливо след урок по плуване. Може да се наложи да планирате време за дрямка след заниманията в басейна или да преместите времето за лягане по-рано в дните, когато времето за плуване е в графика на бебето ви.

Закономерно това се отразява и на апетита

Винаги си тръгвате гладни след ден във водата или на плажа, нали? А бебетата не са по-различни. Цялото това физическо натоварване във водата, както и енергията, необходима на малките им тела, за да се задържат на повърхността, изгаря много калории, както вече казахме. Вероятно ще забележите повишаване на апетита на вашето бебе след редовно плуване.

Не забравяйте, че новородените и кърмачетата никога не трябва да се оставят сами около вода. Важно е да имате предвид, че детето може да се удави дори само в няколко сантиметра вода. За деца под 4-годишна възраст е най-добре да направите „наблюдение с докосване“ – това означава, че възрастен трябва да е на на повече от една ръка разстояние по всяко време. Винаги се уверявайте, че детето ви е под наблюдение от възрастен, докато плува. Прилагайте правила за безопасност около басейна, като например да не бягате или да не бутате някого, дори възрастен, под водата. Използвайте спасителна жилетка, докато сте в лодка. Не позволявайте вместо спасителна жилетка да се използват надуваеми играчки или матраци. Не пийте алкохол и премахнете разсейващите фактори като говорене по телефона, работа на компютър и т.н., ако наблюдавате плуването на деца. И тогава можете да се насладите заедно с тях на преживяването.

Вижте още: 

Заведох бебето си на плуване и стана страшно

 

 

 

 

 

 


Повече информация Виж всички