Първият рожден ден: детски празник или мегакупон за титани

| от Хрис Караиванова |


Първият рожден ден на детето е нещо специално за всички родители. Както повечето първи неща, той е паметен и вълнуващ и всеки търси начин да го отпразнува по възможно най-красивия и фееричен начин. В някои семейства наистина се получава весел и запомнящ се празник, изпълнен със стил и настроение. Други родители обаче тотално пропускат каква всъщност е идеята на тържеството и залитат към пищни събития за 400 човека.

Да, в последно време тенденцията, която владее всички майки, е да се показват като изящни и перфектни, така че не е учудващо феноменът да е завладял и първия рожден ден на бебето. Лошата новина е, че тези болни амбиции, които вече имат необятна сцена онлайн, изобщо не се съобразяват с това, което ще е правилно за самото дете по време на неговия празник.

За вашия дребосък ще е най-добре да отбележите първия му рожден ден в компанията на тесен кръг от хора, които той вече познава. На тази своя възраст, бебето обикновено проявява признаци на тревожност и раздразнителност, когато е сред много хора и особено сред непознати. Ето защо, редно е да поставите неговите нужди на преден план, колкото и да ви се иска да се представите пред родата, приятелите и целия свят като мегабогата супермайка и свръхдомакиня.

Не се подхлъзвайте и по реплики като „Детето сега е малко и не разбира, този празник е за възрастните“. Бъдете сигурни, че колкото и да не разбира принципите на рождения ден, бебето ще усети, че се случва нещо специално, ако му осигурите нужното за това спокойствие. Това като цяло означава да съберете няколко роднини и приятели вкъщи, където на детето му е познато, да украсите и да поръчате торта. В никакъв случай не значи да наемете парти център или ресторант от 800 квадрата, където да наредите дълги маси и да пиете ракии в продължение на часове.

И като ви съветвам това, знайте, че мога да подкрепя думите си с примери. И аз като всеки родител на дете, което преди дни навърши една година, следях с интерес теми по форумите, свързани с поръчването на готина и вкусна торта, красива и различна украса, рокля за малки принцеси. Кротко си чета за ванилови мъфини и крекери със сьомга, с които ме съветват да посрещна гостите, когато в очите ми се набива нещо страшно. Една майка се обръща за информация към тези, които са отпразнували първия рожден ден на децата си в заведение. Интересува се от цена на куверт и брой гости. Връхлетяха ме следните коментари на въпросното питане: „Нашият излезе около 2000 лева (торта, подаръци за гостите, украса, храна и алкохол, фотограф) в заведение с 30 възрастни, 4 деца и 3 бебета”, “Празнувахме в ресторант, 83 големи и 18 деца. Целият рожден ден излезе около 4000 лв.”, “50 възрастни, около 6-7 деца, предварително поръчани плата със салати, сирена, месо и хлебчета. Останалото на свободна консумация, общо 1300 лв.”, “3000 лв. – украса, торта, куверт и 60 човека в заведение до границата”, “Тортата ми беше на 3 етажа. 98 лв.”.

Сега почувствахте ли се като напълно провалени родители, които не са вдигнали на детето си празник колкото сватбата на престолонаследник? Ако не сте, жалко за всички тези пропилени постове във Фейсбук, на които това е била целта. Аз лично им се смях с глас в продължение на поне 10 минути, след което ги споделих с мъжа ми и моя приятелка, също с бебе. Заедно успяхме да измислим още по-пищен сценарий за първи рожден ден, можете да го използвате, ако ви допадне. За целта трябва да запазите Зала 1 на НДК, да ангажирате Веско Маринов и/или Йорданка Христова, фокусници, клоуни и кетъринг с преобладаващ червен хайвер. Това, разбира се, няма да е достатъчно, затова ще допълните празника с присъствието на няколко бенгалски тигъра. Поне единият от тях трябва да е бебе, за да могат децата да си играят с него, а майката тигрица ще бъде тежко упоена в някой ъгъл. Всичко общо ще ви стъпи на около 80 000 лв.

Обратно в реалността, ние отпразнувахме първия рожден ден на дъщеря ни вчера вкъщи и бяхме общо 9 човека. Имаше малко украса, много усмивки и подаръци, разни неща за хапване. Нямаше нищо, което да не сте виждали. Имаше и едно момиченце, на което всички обръщаха внимание, облечено в голяма розова туту рокля. Едно момиченце, което много се смя, но и доста си поплака. Снимаха го от няколко посоки, гушкаха го, целуваха го. Успокояваха го, защото се уплаши от големия надуваем балон във формата на единица, който летеше в стаята. Помогнаха му да духне свещта на тортата си, защото още не може само.

Едно момиченце е вече цяла година в живота ни, расте пред очите ни и ни прави щастливи. Ние го обичаме безкрайно и това е, което отпразнувахме вчера.