Откриват работилници за деца, посветени на откритията на Айнщайн

| от MamaMia |


От 22 април до 25 юни 2017 г., всяка събота и неделя от 13:00 ч. до 14:00 ч. и от 14:00 ч. до 15:00 ч. образователният канал National Geographic, съвместно с детски научен център Музейко, организира поредица от работилници за деца на 7 или повече години.

В групи по 10, малките откриватели ще могат да участват в експерименти, свързани с някои от най-големите открития на Айнщайн – Брауновото движение, фотоелектричният ефект, както и Специалната и Общата теория на относителността.

Алберт Айнщайн е една от най-великите личности на 20-ти век, която ще остане завинаги в историята със своите научни достижения. Малцина обаче знаят какъв е бил той като юноша, съпруг, баща или приятел. На 23 април (неделя) от 21:55 ч. National Geographic ще излъчи премиерата на първата си изцяло игрална продукция „Геният“, базирана на книгата на Уолтър Айзъксън „Айнщайн“, която разказва за човека зад брилянтния ум и как Алберт е станал Айнщайн. Поредицата надниква в живота на великия учен отвъд общоизвестното. Епизодите ще се излъчват всяка неделя от 21:55 ч., а повторенията ще бъдат в сряда от 20:55 ч. и в събота от 20:00ч.

„Геният“ е ново начало за образователния канал National Geographic, тъй като за първи път ще бъде излъчена изцяло игрална продукция, в чието създаване участват редица носители на „Оскар“.

Ето и повече за експериментите, които са специално разработени от научния екип на Музейко, за да запознаят всички желаещи любопитни деца с основните открития на Айнщайн във физиката:

Експерименти, свързани с Брауновото движение.

Участниците ще могат да наблюдават движението на браунови частици във вода на два микроскопа, заредени с предметни стъкла с вода с примеси. Единият от микроскопите ще бъде свързан с екран в залата и ще позволява да се наблюдава случващото се при по-голямо увеличение.

Експерименти, свързани с фотоелектричния ефект.

Те представляват демонстрация на фотоелектричния ефект чрез избиване на електрони от цинкова пластина, когато бъде облъчена с определена светлина. Този експеримент ще бъде осъществен с помощта на електроскоп (уред, който показва наличието на електричен заряд). Освен оригиналния научен експеримент, децата ще наблюдават къде на практика се използва фотоефектът, например във фотоклетки и соларни панели.

Експерименти, свързани със Специалната теория на относителността.

Те ще са свързани със светлината, която е ключово понятие в тази теория. С опитните постановки децата, които участват в работилниците ще могат да наблюдават и изследват праволинейното разпространение на светлината, отражението и пречупването на светлина, разлагането на светлината на основни цветове, цветообразуването и пълното вътрешно отражение.

Експерименти, свързани с Общата теория на относителността.

В рамките на тези демонстрации ще бъде построен макет от рамка и еластичен материал, в който ще се слагат топки с различно тегло. Така ще се демонстрира изкривяването на пространството около масивни тела.

Всички експерименти ще бъдат съпроводени с указания за изпълнението им и допълнителна информация. Освен това, децата ще подготвят факсимилета на първите страници на оригиналните статии на Айнщайн, които излизат през 1905 г. – годината на чудесата на Айнщайн, когато той е публикувал най-големите си открития във физиката.

Всички деца на възраст 7 и повече години, които желаят да се включат в работилниците са добре дошли в Музейко. За заниманията не е необходимо предварително записване и са включени в билета за Музейко.


Повече информация Виж всички