Момчето, което танцува балет

| от Лилия Огнянова |


Годината е 2017, хората отдавна са обходили всяко кътче на планетата, вече летят и в космоса, науката се развива с бърз темпове и превръща вчерашната научна фантастика в днешна реалност, но предтразсъдъците все още живеят комфортно между нас.

Все още се гледа осъдително на жени, които са избрали кариерата пред семейството и на мъже, които предпочитат да се занимават с балет, отколкото с футбол.

Още от малки ни се набива в главите, че момиченцата си играят с кукли, а момченцата ритат топка. И така години наред без изглед за промяна.

Има обаче и „бели лястовички“, които разчупват стереотипите и закоравелите порядки. Поредният такъв пример е 11-годишният Гейб, който с гордост заявява, че е балетист.

За момченцето балетът е не просто спорт или хоби, а призвание.

Той споделя, че се изисква изключителна сила и тренинг както на тялото, така и на ума, за да можеш да изпълняваш правилно и последователно всички стъпки и фигури. Без съмнение балетът е едно от най-сложните и предизвикателни танцови изкуства, за които се изискват спартанско усилие и търпение.

И въпреки това Гейб среща неодобрение и подигравки от страна на околните за избора си. Той е единственото момче в балетния клас, но казва, че това не му пречи. По-скоро му е проблем, че повечето негови връстници смятам балета за занимание за „женчовци“.

Гейб споделя, че танцът изисква толкова усилие и мисъл, колкото и футбола, например, но това не пречи на околните да реагират негативно, когато той им каже, че е танцьор.

Това не го спира да продължи да тренира и да се стреми да бъде най-добрия. Разбира се, Гейб има светлите примери на Михаил Баришников, Рудолф Нуреев, Сергей Полунин и много други мъже, които не просто танцуват, а са вдигнали балета като изкуство на ново ниво.

Посланието на Гейб е насочено към всички останали момчета, които искат да танцуват, но се притесняват от хорското неодобрение, да следват смело мечтите си, без значение кой какво ще им каже.

Можем само да се надяваме, че ще дойде време, когато стереотипи като „женска“ и „мъжка“ работа или професия няма да съществуват и всеки ще е свободен да изразява себе си както желае.