Бащи, ето как да откраднете време за себе си, докато сте с децата

| от Владимир Вълков |


Когато си родител с малки деца, изтощението е неизбежно. И се приема за нормално. Даже може и да те похвалят роднините и познатите – един вид, браво, значи добре се грижиш за децата, прекрасен родител!

Малките деца са прекрасни същества и заслужават всичката обич, която могат да получат. Но и родителите заслужават мъничко. Така че да видим има ли някакви малки хитрости, с помощта на които да си осигурите малко спокойствие, сън, почивка или улеснение. И то така че, ако вие лекичко се чувствате виновни, че „крадете“ от грижите за децата си, то поне роднините, познатите, че и партньорът ви, ако може, нали, да не забележат, че „скатавате“ в името на собственото си оцеляване.

Ето някои предложения от личен опит, които са работили при мен:

Приспиване

Малкото дете обичайно има нужда да бъде приспано от родител и често това отнема доста време. Използвайте да поспите и вие, поне 30-40 минути, приспивайки детето. Гушнете го хубаво, люш-полюш, протяжна фалшиво измърморена песничка – всичко това се харесва на малкото. И ако не знаете все още – често малките деца заспиват, когато видят, че и вие се унасяте (или имитирате заспиване, но имитирането на спане в случая не е целта). Така че отпуснете се и си отспете леко, заслужили сте си го.

Заедно на лаптопа

Ако искате да си отпочинете по-така-активно, например да прегледате страниците с мемета, които следвате, или дори да изгледате някой епизод от комедиен сериал, има как. Отворете два прозореца (на браузъра/плейъра) и ги оразмерете така, че да разделят екрана на лаптопа на две; в едната част да е отворен сериалът/страницата за вас, а в другата – някаква анимацийка, детски песнички или каквото би било интересно за вашето малко дете. Гушвате се с него в леглото, лаптопът – върху корема ви и всеки си зяпа неговата половина от екрана. Сега, понякога звуците се смесват малко досадно, но схемата работи идеално, проверена е многократно.

Дремване върху тоалетната чиния

Да, да, много е трудно да се усамотите в банята/тоалетната за душ или за елементарна естествена нужда. Ако сте сами с децата няма как, но ако има още някой у вас (другият родител например), може да използвате времето в тоалетната да си подремнете, докато си вършите работата. Да, може да си поцъкате и на телефона, но дремването си е по-здравословна почивка. Така че – няма лошо – удължете си малко престоя там. Спокойно, като пораснат децата ще се върнете към стария навик с минимално заседяване върху тоалетната чиния.

Игра на пода

Мъничето ще е много доволно, ако се свлечете на пода до него и си играете заедно. А ако измислите игри, в които то да може да ви използва като паднало дърво, масичка или вие да се ползвате себе си за заграждение (да контролирате територията му на игра) – е идеално! Все поводи да си полежите хубаво и дълго, докато занимавате и детето.

Храна като на детето

Готвенето може да е много досадно, особено ако трябва да поднасяте една храна за детето, а друга за вас. По възможност – избягвайте двойното меню. Излишно натоварване е. Пригодете се и яжте това, което готвите за децата. А най-добре – дайте на децата да ядат, изчакайте ги да видите колко ще оставят – и бам – ето го и вашето ядене. Приложимо е в по-натоварени периоди. И една скоба – не говорим за пици, чипсове, шоколади и другото, което хапвате скришом от децата; а за това, което ядете пред тях.

Никога не закачайте детето, докато си играе самичко!

Изключително важно правило, което е съвсем простичко, но доста родители не го съблюдават. Когато детето е заето с нещо интересно, все едно дали рисуване, игра с играчките, пъзел – за нищо на света не го прекъсвайте. Това е време, в което може (най-добре тихо, а и скришом, за да не ви забележи и да реши, че си почивате безпричинно) да си почивате с причина.

Някои родители сякаш точно тогава решават да го снимат, да му кажат, че го обичат, да изкоментират как се или не се справя в заниманието си, да го подсетят да пие вода и куп неподходящи за момента реакции. И в добавка – всичко, което ангажира детето за повече от половин час, му го осигурете. Моите малчугани например се увличат много по пластелин. Осигурявам им го с килограми. И никак не ми пречи после да почиствам останките от него по стени, под, мебели, понеже ми отнема 10-15 минути, а ми е донесло час-два абсолютно спокойствие. Еми, сделка си е!