Тайните запаси на мъжа за оцеляването му в семейството

| от Владимир Вълков |


Да си баща и съпруг е прекрасно, но не и лесно. Понякога сме на ръба и имаме чувството я че ще експлодираме, я че ще рухнем, или пък ни идва да изчезнем за малко, докато се почувстваме отново нормално.

За да се стига по-рядко до такива съсипващи състояния, по-добре да не разчитаме (само) на партньора си, на бабата, камо ли на децата, а да си помогнем сами. Но не като някакви горди рицари, а малко така, по-прагматично. Като натрупаме някои тайни запаси, които да използваме именно в такива, специални моменти, например когато сме буквално пред срив:

Храна

Децата си лягат. Другият родител припада изтощен някъде. Ти си на косъм от емоционален и физически срив също. Но ако си бил достатъчно разумен да си напазаруваш и да си скриеш малко храна тук-там, може да ти се размине. Да, има много по-здравословни отдушници от храната сигурно, но в такива моменти тя е лесен и приятен спасителен пояс. Малко бонбони на долното ниво в кутията с инструменти; няколко вафли и пакет бисквити във вътрешните джобове на якетата; буркан течен шоколад върху онзи, най-високия шкаф; парче луканка зад броколито в хладилника. Също – задължително тайник с храна в колата за след като си закарал всички насам-натам или просто като ти дойде нагорно у дома и отидеш „да провериш нещо до гаража“. И така стресът се стопява по-бързо, знаеш.

Играчки

Децата пращят от енергия. Ти – не. Сам си с тях, разчитат на теб да понесеш и аудиото, и магариите им. Не си сигурен, че ще смогнеш. Или пък им е много скучно, или искат да се занимаваш с тях, а ти нямаш сили. Идва ти да ги окуражиш да се забавляват с екрани, но какъв добър родител си, ако позволиш това така безпринципно. Така, че ето – колко хубаво да си предварително подготвен със запас от играчки, скрити някъде, където децата няма да ги открият. Не е нужно да са автоботове, къща на принцеса или други, които повече подхождат за подаръци за (поне) имен ден. Но може да e книжка, или моливи, малка опаковка пластилин, шоколадово яйце и други подобни – зависи и от децата, разбира се. Нещо, което да отклони вниманието от теб поне за половин час, докато се посъвземеш малко.

Пари

Да, сигурно имаш или поне си мислил за буфер за непредвидени ситуации, които може да са: ремонт на колата; по-висока сметка за парно; не дай си боже, влизане в болница; или просто по-ниски доходи в месеца. Но е добре да заделиш малко и за ситуации като: твърде изморен си да готвиш, но може да поръчаш огромна пица; навън си и си сам, и заслужаваш да направиш нещо за себе си и си вземаш огромна пица; да подкупиш детето да те остави на мира; да подкупиш майка им да ги изведе и да те оставят на мира; и други ситуации, в които не са намесени огромни пици и подкупи и не ни хрумват в момента, но винаги е добре да имаш настрана малко пари, които са заделени с изричната цел да ти „купят“ малко почивка и спокойствие от грижите за децата.

Подаръци

Това прилича на по-предния абзац, но не е. Защото касае подаръци за жената. Да, да. Защото много добре знаеш, че колкото и да се разбирате, винаги може да я ядосаш, а обикновено не бива. Дано не се случва, но все пак, ако забравиш някакъв повод – така ще има как да се измъкнеш сух – за пред нея излизаш подготвен. Или по-вероятно – като ти се разсърди за нещо (знаеш, може да е за каквото и да е), да се подмажеш и да спечелиш точка, а оттам-нататък да чакаш да й мине. Добре е да се подсигуриш и с големи, и с малки подаръци. Както и с неща за хапване, които тя обича – за да не попаднеш в ситуацията на Джо:

Помощници

Не знам как е при другите, но мен дълго време ме държеше някакъв вид гордост, че с майка им можем да се грижим сами за децата и не са ни притрябвали помощници. Не му излезе на добре краят. Особено ако децата ви превъзхождат като бройка. Но и дори да е едно – намирай помощници (дори и супер героите имат сайд-кик-ове) и ги ползвай: баби, дядовци, лели, чичовци, вуйни, тьотки, съседки, приятели, бавачки, учители по нещо… Времето насаме и заедно с половинката са важни не само в клишето, а и в реалността.

Време

Когато си сам с децата, а имаш нужда и от почивка, може да се опиташ да го прекараш така, че хем да си с тях, хем да крадеш време и за себе си. Играй с малките, докато лежиш, и се търкаляй на пода, та малко да си и почиваш. В никакъв случай пък не ги закачай, нито ги прекъсвай, ако в момента си играят самички. Когато пък не си сам възрастен – иди до гаража (до колата, ако нямате гараж) с оправданието, че има нещо да се свърши там, опъни назад облегалката и дремни за половин час. А като си в банята, без да си гузен, може да дремнеш и върху тоалетната чиния.

Вижте още:

Бащи, ето как да откраднете време за себе си, докато сте с децата

Нерви

Грижейки се за всички останали запаси, ще си помогнеш да натрупаш малко допълнително спокойствие и да не си на ръба на нервите си така лесно. Но и, разбира се – ако се грижиш малко повече и за самия себе си. Без чувство за вина. Без да се поставяш на последно място. Без да си дуднеш, че си мъж и трябва да си винаги силен. Все пак си и човек.