Тест: Справяте ли се с работата от вкъщи и децата, или не

| от Владимир Вълков |


Карантини, локдауни, работа от у дома… Или пък без работа, но с работа от дома по въпроса да си намерите работа.

Децата са в дистанционно обучение или пък ваканция, а при баба и дядо не може, че ги пазим (или пък са твърде стари, или са твърдо решени да си доизживеят старините безгрижно). Филм, който го живеем вече доста време и почти всички сме се адаптирали някак да работим от дома с деца на главата. Но как?

Този тест ще провери това – колко (не) се справяте.

Вие може би ще кажете, че отговорът е прост – ако си вършите работата добре и навреме, докато трябва да наглеждате и децата, значи „да, справяте се“, ако не – значи „не“. И да, и не, бих отвърнал. Защото освен резултатността в самата ви работа, е добре да оценявате и психическата си устойчивост, тази на децата, бъдещите ползи/вреди и т.н. А откъм ваши умения на справяне тестът общо взето ще вземе предвид най-вече тези три думи (или пък една): гъвкавост, гъвкавост, гъвкавост.

Прегледайте възможните тактически действия, описани по-долу. И съберете точките от тези, които са верни за вас. Успешните тактически прийоми са с положителен знак точки. Неуспешните са с отрицателен. Събирайте точките по пътя към финала на статията и ще получите своя резултат.

Ползвате лаптоп, съответно така можете да се местите с него на различни местенца из жилището, за да се криете от децата (че и от половинката, за да не ви кара да поемете децата): плюс 4 точки.

Разчитате на стационарен компютър. Заковани сте да работите винаги в един и същ лесно откриваем ъгъл в жилището: минус 3 точки.

Не ползвате компютри, работата ви е с платове, платна, бои, инструменти, хартии и други нежни или опасни средства, които трудно и бавно се пренасят от стая в стая: минус 3 точки.

Имате допълнително устройство, на което да може да пускате на децата филмчета (телевизор, друг лаптоп, таблет): плюс 5 точки.

Използвате гореописаната тактика за повече от два часа на ден: минус 6 точки.

Взимате на децата коте, куче или зайче, за да има с какво да се занимават. Задълженията и разходите ви растат, а животинката вече е скучна: минус 7 точки.

Подкупвате децата да ви оставят да работите на спокойствие (с лакомства, подаръци или дори пари!) – тактика, в която са заложени лоши бъдещи последици: минус 5 точки.

Възлагате платен проект на децата – да нарисуват 100 различни животни, да напишат 200 думи на английски или да съберат числата от 1 до 300 (това последното – само ако не знаят формулата на Гаус). Нещо, което да им отнеме между 2 и 4 часа минимум. И ако го изпълнят – получават лакомства, подарък или дори пари! (прилича на предната тактика, но никак не е): плюс 10 точки.

Опитвате се да дисциплинирате децата, да ги учите на отговорност, да ги наказвате, да им крещите, да ги респектирате, така че да ви оставят да работите винаги, когато работите (с други думи – наивистична тактика, с която само влошавате отношенията си с наследниците): минус 4 точки.

Плачете и се молите на децата, че ако ви обичат и искат да имат покрив над главата си, трябва, вече наистина трябва да ви оставят да изкарате малко парички: минус 4 точки.

Плашите децата, че ако не ви оставят да поработите, ще ги вземе Пеевски: минус 1 точка.

Давате на децата да гледат какво работите и се надявате да им е интересно. И на тях им е интересно – гледат, мълчат в захлас, а вие работите спокойно: плюс 8 точки.

Давате на децата да гледат какво работите и се надявате да им е интересно. Но на тях не им е интересно – помрънкват и отиват да правят нещо наистина интересно, а вие работите спокойно: плюс 10 точки.

Давате на децата да гледат какво работите и се надявате да им е интересно. Но на тях не само не им е интересно, а не спират да ви мрънкат на главата и вие не може да свършите нищо: плюс 8 точки.

Може да си позволите да плащате на бавачка (та-дааа!) и тя се занимава с тях в другата стая, а вие не само си работите на спокойствие, но и на спокойствие гледате някоя серия на „Малкълм“, присмивайки се на родителите, които не се справят с децата си: плюс 50 точки.

Тълкуване на резултатите:

Имате 10 или повече точки продължавайте така, справяте се, независимо как се чувствате, стискайте зъби – и това ще отмине в някакъв момент. Я пандемията ще приключи, я децата ще станат пубери и вече няма да им е до вас – все някак всичко ще се нареди и ще може да си работите насаме, колкото си искате.

Имате по-малко от 10 точки – зарежете тактическите прийоми, които прилагате, просто се примирете и каквото – такова.

Още от Владимир Вълков:

Видове крещене по децата

Вратите, повтарянето и още 3 битки, които водя с децата

Защо се дразня на стереотипа за безгрижния баща

За „Браво“ ли е постоянното „Браво“?!

Детски рев? Ама, моля ви се, той да не е само един вид

На фризьор, с вода, палатка в хола… Кои са най-дразнещите детски игри?


Повече информация Виж всички