Колко деца спаси, Корнелия?

| от Лора Младенова |


„Помогнете ни да спасим поне #децата, подкрепете ни в #референдума срещу джендър идеологията“, започва публикация във Facebook профила на лидер на БСП Корнелия Нинова, на която попаднах вчера. Следват прочувствени слова на тема предпазване от страховитата Истанбулска конвенция, заплахата от от термина „социален пол“ и най-вече това как сме против насилието, две мнения няма, обаче… и следва аргументи как всъщност не е точно като да сме против. В лаконичен и резонен коментар под поста карикатуристът и политически сатирик Христо Комарницки пита „Децата Ви не се ли спасиха отдавна?“, вероятно визирайки гнилия Запад – убежище на мнозина изплашени от гнилите му ценности, които противоречат на тези на братска Русия. Що се отнася до последната, хората обикновено се спасяват оттам, а не натам.

Ако се замислим над въпроса, той има и по-дълбок смисъл. Вчера е денят, в който прочетох и друга новина – за 4-месечно бебе  във Видин, прието в болница с черепна фрактура и хематом след побой в частен дом. Разследва се версия, в която борещото се за живота си дете е пребито от по-голямо, 5-годишно дете в семейството, с умствени дефицити, след като децата са били оставени сами у дома за известно време. Кошмарната история навежда на мисълта, че да, ето тези деца може би имат нужда от спасяване.

Г-жа Нинова обаче не визира нито физическото, нито психическо „спасение“ на децата.

От 2017 г. насам, както сама се героизира в пубикацията си, нейната основна задача, наред с неизпадането под 4-те процента на партията ѝ, е да спасява българите, в последно време конкретно децата, от „джендъри“ и „джендър идеология“ – понятия, които бяха въведени в ежедневната ни реч, с цел дезинформация и манипулиране на общественото мнение.

Макар джендър само по себе си накратко да означава наборът от поведенчески и физически характеристики, свързани със социалното възприемане на мъжете и на жените в едно общество, у нас абсолютно целенасочено се утвърди с помощта на политически лица и политизирани медии, че джендър – това е човек с различна от хетереосексуалната ориентация или пък транс човек.

Нека приемем за момент, че наистина е много страшно да бъдеш гей или транс човек и най-вече децата да знаят от малки за съществуването на гей хора и транс хора и да го възприемат като нещо човешко и нормално (каквото всъщност е), както твърди, че мисли г-жа Нинова. Да приемем, че това е съществуваща опасност, истинско зло. Че съществува злонамерена конспирация за превръщането на децата в „джендъри“ (иначе казано в термини на социалните науки), че някакви коварни западни кукловоди са си наумили да злосторят на най-древния и най-велик във вселената български род, а г-жа Нинова всъщност е изпроводила сина си на Запад, за да опознае врага отвътре и да ни научи как да му противостоим. Хоп, ето. Така е, вярно е.

Нормално е в обществата да има конфликт между различни ценности и различни интереси, които се блъскат едни в други. Уж с това неубедително се оправдава необходимостта от съществуване на политически „елити“ – да представляват различните обществени прослойки и да намират целесъобразния компромис между удрящите се едни в други ценности.

Кой обаче е целесъобразният компромис, когато необходимостта от ненасилие се слбъсква не с друго, а очевидно с необходимостта от неналичие на „джендъри“.

Всъщност „джендърите“  – по смисъла на г-жа Нинова, не по езиковия и научен такъв, все пак приехме, че тя е права, а ние не сме – ли застрашават физическата цялост на децата, сгушена под нейното вехто псевдоляво крило?

Джендърите ли са пребили 4-месечното бебе? Джендъри ли са принудили родителите на четири деца, на възраст между 4 месеца и 5 години, да ги оставят сами у дома?

Джендърите ли оставиха без майка само в последните два месеца децата на Тереза Василева, на Анита Димитрова (чието дете подава лично сигнала за случилото се до полицията), на Кристина Благоев (чието 9-годишно дете научава за смъртта на майка си на рождения си ден) – все жертви на насилие, основано на пола?

Може би джендър е накарал 18-годишен ученик да убие на пътя Ани и Явор, за които скърби цяла България?

Или пък група джендъри са пребили 17-годишно дете в момче в столичен парк и са заснели извършеното, защото момчето им приличало „на обратен“, а те прочиствали парка „от обратни“?

Дори ако битката срещу „джендърите“ беше една съвсем легитимна битка, тя ли щеше да е приоритетната за водене?

Как се оказва така, че войната по пътищата, детското здравеопазване, насилието у дома, маргинализацията, детската агресия, лошото качество на образованието, социалното неравенство, стоят по-ниско на везните, когато срещу тях се намира…. ужасът да не би децата да бъдат информирани за различието на различни сексуалности. И то в реториката на човек, който има безогледната наглост да позори левите идеи с твърдението си, че е техен представител.

Ако говорим за спасяване на деца, стотици хора спасяват деца по стотици начини. Като майката на починалата преди дни 15-годишна Даная, която взе решение с органите на дъщеря си да помогне на няколко души да живеят. Като безименните представители на една от най-натоварените с тежестта на човешките съдби, най-зле платените и най-гледаните с обществено подозрение професии – тази на социалния работник. Като Мъжа на годинта Манол Пейков, който с градивните си комунникационни умения успя да помогне на хиляди украински и турски деца, пострадали съответно от война и от бедствие. Изплува ми въпросът колко деца всъщност е спасила Корнелия със своя огнен анти-джендър фрийстайл, освен собственото си, което е евакуирала от обществото, създадено от и за хората като нея.

Ако това пусто „джендърство“ беше такава опасност, всъщност как бихме помогнали на децата да живеят в хармония със себе си и без заблуди – като ги информираме или като ги манипулираме и не си говорим по някои теми, защото то срамота?

И ако приемем половите стереотипи за абсолютна истина и чиста монета, сред тях има и един такъв, че жената, заради майчинските си инстинкти винаги знае кое е най-доброто за детето, за неговото здраве, интегритет и спокойствие. В случай че този стереотип е 100% верен, значи, да го съобщя в стила на поредицата за Хари Потър, „Ти си джендър, Корни!“.

Вижте още:

Джендър неутралното възпитание не хапе и не сменя полове