Какво да правим с децата, когато са в грипна ваканция

| от MamaMia |


Грипната ваканция тази зима се очертава доста продължителна за всички ученици. За столицата тя започна в понеделник и ще продължи почти 2 седмици, тъй като съвпада и с междусрочната ваканция. Така в София някои деца ще бъдат на училище чак в петък, 7 февруари – или направо в понеделник – 10-ти. В цялата страна общо около 130 000 ученици ще си останат вкъщи, което вече предизвика сериозни въпроси как точно да бъде запълнено времето им.

Две седмици могат да са доста време, особено за родителите на по-малки деца, които няма как да ги оставят сами в къщи, а ходят на работа. За разлика от тинейджърите, които винаги могат да си намерят занимания (не е нужно да са свързани с трошене на тротинетки и бродене из мола), то за по-малките трябва все пак да се измисли нещо.

Ето няколко добри и не толкова добри идеи какво да правим с по-малките ученици, когато са във грипна ваканция.

Добра, даже отлична идея: при баба и дядо

Бабите и дядовците продължават да играят ролята на кризисен център за всяко средностатистическо българско работещо семейство. При всяка възможност децата се оставят на баба и дядо, които, предполага се, са по-свободни, защото не ходят на работа. Тогава тежестта на това какво да правим с децата пада върху тях. А те, както е известно, винаги имат отговор на въпроса „какво да правя?“. А ако нямат – надолу в текста има няколко идеи, които също може да са им от полза.

Лоша идея, която да се прилага само в краен случай: детето да идва в работата

Понякога се налага при родители, които трябва да ходят на работното си място и няма къде да оставят децата, ги вземат със себе си. Ако не е инцидентно, това всъщност е доста лоша идея като цяло – шансът сред възрастните също да вилнее грип, който децата да хванат, съвсем не е малък. Освен това съществува и голяма вероятност децата просто да умрат от скука. Или да си избодат очите от играене на таблета, докато висят в офиса, когато вие работите. Разбира се, съществува и сериозна опасност децата също така да ви пречат на работата. Затова може и трябва да се измисли и по-добър вариант как детето да прекара свободното си време. Доста по-разумно е да си вземете отпуск, дори и да е неплатен, и да отидете някъде заедно.

Сравнително добра идея: хоум офис и домашно наблюдение на децата

Сега е моментът всички родители, чиято професия дава възможност за работа от вкъщи, да си останат у дома. Ако хаосът с децата обаче ви пречи да работите, то е добра идея да седнете заедно и да създадете специален график. В него можете да включите почасово какво те да правят, докато вие работите. Ето един примерен график: сутрин от 9 до 10 часа се четат книги, докато мозъкът е бодър се подготвят досадните неща, свързани с училището или други досадни задължения (подреждане на стаята, къпане). От 11 до 12 часа могат да се гледат филми. Между 12 и 13 часа се обядва. Между 13 и 16 е време за почивка и за игра (без таблети), а таблетът и смартфонът се отпускат за един час между 16 и 17 часа. Между 17 и 20 часа може се излезе навън на разходка.

Това е само примерен график, но за вас самите ще е важно децата да имат такъв, за да може все пак да поработите, докато сте заедно с тях у дома.

Отлична идея: запишете децата на ски или сноуборд училище

Много от родителите, които вече са записали децата си на ски-училище, трябва да са доволни: това е лесен и ефективен начин децата да са на чист въздух, под надзор, а и да научават нещо полезно, спортувайки. Лошата новина е, че към този момент доста от групите в детските ски-училища, опериращи на Витоша, са напълно заети. Разбира се, акоприготвите повече пари можете да успеете да вредите детето си на ски-училище на Пампорово или Банско. И все пак всичко зависи от бюджета и възможностите.

Отлична идея: вземане на отпуск и обикаляне по музеи, театри, ходене на кино, посещение на детски работилници

Добре организираните родители могат да използват ползотворно времето на грипната ваканция, за да заведат децата си на места, за които иначе никога няма време. Вкината през следващите две седмици мога да се гледат няколко премиерни филма за деца, например „Доктор Дулитъл“ . Това е съвсем нова игрална екранизация на вечната детска книга. Този зрелищен и високобюджетен филм, с актьори като Робърт Дауни Младши, Антонио Бандерас и Майкъл Шийн, е предназначен да шества по киносалоните в моловете.

Ако все още не сте гледали добилото вече култов статус „Замръзнало кралство 2“, все още има шанс да го видите на голям екран (до 30 януари може да се гледа в Cinema City Paradise и Cinema City Sofia).

Със сигурност не е за изпускане и новата анимация „Шпионски бъркотии“.

В събота и неделя сутрин в София традиционно е претъпкано от детски театрални, куклени и музикални постановки (остава загадка защо всички те се конкурират за вниманието на децата винаги в едни и същи часове). През февруари сезонът е в разгара си и има доста нови постановки, които да привлекат вниманието. Например на 8 февруари, събота, може да се гледа както „Бабината питка“ в Театър Възраждане от 11:00 и 12:30, така и„Барон Мюнхаузен“ в Театър 199. И все пак едното е за съвсем малките, докато второто е за малко по-пораснали деца – някъде до 13-годишна възраст например.

На 1 февруари, събота, от 11 и 30 часа може да се гледа „Буратино“ в Театър 199, а само половин час по-рано в Музкалния театър започва музикалната приказка „Да целунеш принцеса“. Тя може да се гледа и на 9 и 23 февруари от 11 часа. Същия ден има голяма конкуренция: може да се гледа „Маугли“ по Киплинг в Столичния Куклен Театър (Салон Гурко) от 10:30, 12:00 или 17:00 часа. Както и „Питър Пан“ на голямата сцена на Театър София – отново от 11:00 часа. Изборът е труден…

На 2 февруари, неделя, може да се избира между „Кой има магарешки уши“ с Мая Бежанска в Столичния Куклен Театър (Салон Гурко) от 10:30, 12:00 часа и „Котаракът Шарл“ в Национален музикален театър от 11 часа. Същия ден следобед от 17 часа може да се гледа „Огнивото“ на Ханс Кристиан Андерсен.

Отлична идея: заминете някъде с децата на почивка

Ако възможностите ви го позволяват, сега е момента да заминете някъде на екскурзия с децата.Дали ще е в чужбина или в страната, зависи много от финансовите възможности и от предварителната организация. Но не бива да се изпуска възможността сега да бъдете заедно – така или иначе, ако всичко е наред и не се появи някаква следваща криза, отново ваканция за децата ще има чак по Великден.