„Къде ми е шапката?“ – невероятна детска история начело на блогърските класации

| от Мария Панайотова |


Един мечок си е загубил шапката. Ще успее ли да я намери?

„Къде ми е шапката?“ – така се казва книгата на Джон Калсен, издадена от издателство „Рибка“. Този въпрос се задаваше много пъти вкъщи след като прочетохме историята на мечока, загубил шапката си. Децата толкова я харесаха, че я препрочитахме отново и отново.

Книжката е подходяща и за по-малки деца, за които често съвременните детски автори са по-трудни за възприемане от традиционно проверените братя Грим, Андерсен и български народни приказки.

В произведението на Класен, което се препоръчва от блогърите по света и оглави много световни класации, впечатляват и илюстрациите – също дело на автора – професионален илюстратор. Забавните артистични рисунки, които са закачка за по-големите читатели, помагат на децата да се потопят напълно в света на мечето, изгубило шапката си. В опит да намери ценната вещ, мечо се среща с лисицата, костенурката, заека, елена, жабата и къртицата. Но никой не знае къде му е шапката.

Повтарящите се реплики не са досадни, а забавни за малките деца, които обичат повтарящите се елементи. Написана изцяло в диалог, по модел на класическите повтарящи се истории, „Къде ми е шапката“ носи много смях на деца от всички възрасти, ентусиазирани да влязат в играта на мечока и да му помогнат да си намери шапката.

Издателство „Рибка“ са се погрижили за перфектната реализация на изданието, стремейки се то да бъде на сто процента идентично с оригиналния английски вариант, като отново ще подчертаем колко сполучливи са илюстрациите. Неслучайно много колеги илюстратори на Джон Класен му завиждат за тях.

Обратът в повествованието настъпва, когато мечокът усеща, че може би преди малко е видял шапката си. Дали ще я намери? Заслужава си да подарите тази книга на вашето дете и да откриете заедно.

Джон Калсен е работил като илюстратор по анимационните филми „Коралайн и тайната на огледалото“ и „Кунг-фу панда“. Роден в Канада, той живее и твори в Лос Анджелис.