Истината за Дядо Коледа и кога е времето за нея

| от Стела Христова |


Ако сте прекарали целия месец декември в измисляне на нови и нови сценарии, в които да изпратите писмото до Дядо Коледа по възможно най-достоверен начин, може би се чудите също така и кога е подходящият момент да разкриете на детето си истината за Добрия старец. Темата е сложна – някои родители искат да запазят магията на Дядо Коледа жива, колкото е възможно по-дълго, а други предпочитат да следват пътя на строгата честност и вярват, че така е по-справедливо спрямо децата им. Отровено казано, благодарна съм, че моите родители избраха да бъдат от първите.

В епохата на Google и онлайн съществуването, запазването на щастливата празнична илюзия реално е все по-трудно. Някои от по-крайните представители на школата на Монтесори вярват, че родителят изобщо не следва да подхранва подобна фантазия. Всъщност темата става все по-объркваща не само за децата, но и за техните родители.

Вижте още: Мили дядо Коледа, моля те, стой далеч от детето ми

И ако сега се чудите как да се справите с проблема, тогава представяме на вашето внимание какво споделя психотерапевтът Ейми Морин по повод идеалното време да кажете на децата си истината за произхода на коледните подаръци. Както при толкова много въпроси в родителството, няма твърди и бързи правила за точното време, когато трябва да кажете на децата си. Всичко се свежда до вашите лични убеждения, ценности за нуждите на вашите деца . Пред Business Insider Морин обяснява, че няма подходяща или грешна възраст за казване на истината на децата. Вместо това родителят следва да наблюдава децата и да се ръководи от тяхното разбиране за света. Нейният опит показва, че обикновено децата са на възраст между пет и седем години, когато започват да мислят по-критично и да имат някои въпроси към вас относно Дядо Коледа.

Около този момент децата ви може да започнат да задават въпроси като как летят северните елени или как Дядо Коледа обикаля света за една нощ.

Въпреки че вероятно не лъжете децата си често, може да се изкушите да изопачите истината в опит да им спестите болка. В края на краищата не искате да съсипете празника им и да унищожите тяхното вълнение. От друга страна обаче, ако задават въпроси, те искат да знаят истината. И честността няма как да навреди.

Това не означава, че трябва да поднасяте реалността твърде сурово, нито пък да бъдете прекалено мистериозни и да им казвате, че всичко е до това „просто да повярваш“. Алтернативно, можете да зададете на децата си няколко въпроса, като например „ти какво мислиш“, „как се случва според теб“ и да ги оставите да направят свои собствени заключения.

Ако това не задоволи любопитството на вашето дребосъче и то направо попита дали Дядо Коледа е истински, Морин предлага да бъдете искрени и да кажете, че подаръците са от вас. За да не разрушите магията напълно, можете да насочите разговора в различна посока и да обясните на децата си, че чудото на Коледа всъщност е в даването и всеки от нас може да бъде „Дядо Коледа“ за някой друг, защото жестовете са истинското вълшебство, което не се нуждае от елени и червен костюм. И не напоследно място, добра идея е да предупредите детето си, че не всички техни връстници знаят тайната за Дядо Коледа, така че може би е най-добре да не коментират пред други деца дали Добрият старец е истински или не. Нека всяко семейство може да вземе самостоятелно решение как да организира празника си, така че да зарадва своето дете максимално.

Вижте още:

Има ли Добър старец за децата, които растат с Google?


Повече информация Виж всички