Хлапето гледа порно? Разкажете му за Били Айлиш

| от Вучето |


Влизам оня ден в молa, защото ми трябва шапка за скандинавската зима и понеже главата ми е малка, търся артикул в детския сектор. Предлагат предимно шапки с щампи на розови еднорози, нинджи и Били Айлиш. Накрая си купувам една семпла, едноцветна и без певици и фантастични зверове по нея.

Не виждате връзката между обявеното в заглавието порно и пазаруването на зимни шапки? А има такава. И тя е Били Айлиш.

Ако не сте тийнейджър, едва ли името ви говори нещо, затова обяснявам. Първо, Били не е момче, а момиче, макар че в днешно време темата за пола е леко хлъзгава и човек не бива с лека ръка да лепи етикети кой какъв е. На 20 години е и беше обявена за световна музикална сензация след като дебютният ѝ сингъл Ocean Eyes стана вайръл с над 194 милиона гледания в Spotify. Та тази тийн икона с вечно намусено изражение наскоро се появи в шоуто на скандалния радио водещ Хауърд Стърн и направи, меко казано, странно признание: „От много гледане на порно като малка мозъкът ми се повреди.“

Какво, какво? Наистина ли каза „като малка“? Колко по-точно по-малка от 20 години?!

Мдааа, Били твърди, че е започнала да гледа порно на 11 години. Искала да се впише в кръга на по-големите и отракани хлапета, които вече били напред с материала.

А вашето хлапе откога гледа? Твърдите, че не гледа, защото е „малък още“ и „как съм могла да приказвам такива глупости!“ Съжалявам, мили ми госпожи, обаче нали не очаквате, че синът ви ще дойде при вас и вместо с шестица по „История и цивилизации“ ще се похвали, че е научил от едно клипче какво е фистинг и за какво друго може да се използва перлената ви огърлица. Може да си въобразявате, че децата ви ще запазят невинността си и вярата си в Дядо Коледа, поне докато не отидат в университета, обаче се оказва, че акселерацията и модерните технологии много са пречукали плановете ви за бъдещето им развитие в посока морал и непорочност.

Вече не сме 85-а, когато майките ни закриваха очите с ръка, щом Ален Делон тръгваше да целува някоя мадама. В годините на нашето детство и юношество единственият източник на живоинтересуващата ни информация как точно се правят бебетата и защо хората стенат, когато ги правят, бяха пиратските касетки с френското софт-порно от 74-а „Емануела“, филмите в градското кино с лейбъла „Забранен за малолетни“ и скучноватото, но класическо четиво „Мъжът и жената интимно“.

Най-близкото до секс богини в неукрепналото момчешко съзнание бяха „намигащите“ китайки от календарчетата и съседката Роска, която винаги излизаше да простира, облечена с копринен пеньоар, под който свободно се люлееха огромните ѝ гърди. За момичетата всичко, свързано с „нещото между краката“, предизвикваше бурно изчервяване, защото моминският свян беше изконна ценност според комунистическия морал, в който ни възпитаваха. Само че комунистическият морал не можеше да ни спре да мислим и фантазираме за секс. И с колкото по-малко визуален материал по темата разполагахме, толкова повече фантазирахме.

Трийсетина години по-късно никой вече не споменава комунистическия морал.

Има там някакви християнски ценности, които е модерно да се развяват от време на време – най-вече покрай Прайда, по Великден и по Коледа, и докато върви шоуто „Фермата“. И толкова. Емануела също е изпаднала в немилост, защото в сравнение с Линда Лавлейс „Дълбокото гърло“ и отличничката на Pornhub Лана Роудс, холандската моделка, която я изигра, е направо праисторическо изкопаемо. Сексът е също толкова достъпен, колкото и близалките, дето можеш да си купиш от всяка лавка. И как не, когато сексът е само на клик разстояние.

Познавам една майка, която, за разлика от много други, не се самозаблуждава, че е по силите ѝ да отстрани всички възможни изкушения, които мрежата предлага на 10-годишната ѝ дъщеря. Нито пък възнамерява да ѝ бъде куче-пазач 24/7.

Уговаряме се с Марето да пием джин-фисове в един горещ неделен следобед миналото лято. Тя пристига с нормално за нея закъснение от половин час, когато аз вече съм обърнала един коктейл и тъкмо поръчвам втори. Марето стоваря изнуреното си от майчинството, съпружеството и работата в библиотеката тяло върху стола срещу мен и вместо със „Здрасти, Вуче, шо праиш?“ започва с: „Ужас, Вуче!“

Вижте още:

Loveguide: „Без сексуално образование, порното се превръща в учебно видео“

Чак след първите живототворящи глътки джин успява да се съвземе и да разкаже в какво точно се състои ужасът. Мъжът ѝ щял да преинсталира таблета си и преди това решил да надникне в history-то. A оттам изскочили линкове към такива сайтове, че косата му настръхнала.

– Силвето от месеци гледа порно! Хардкор порно! На таблета на баща си!

– Е де, нищо толкова страшно не е станало! Аз на нейните години ако имах възможност да гледам скришом клипчета с HD качество на хора, които правят секс, нямаше и една книжка от задължителния читателски списък през лятната ваканция да прочета!

Опитът ми да разведря обстановката със смешка не е особено успешен, понеже Марето продължава да бръчка чело от яд и тревога. Разбирам я защо е ядосана и нервна – в представите на свекървата ѝ развилият се интерес на внучката към порнографията е резултат от провала на моята приятелка като родител. Марето обаче не е от жените, които биха се самобичували и истерясвали заради някои пропуски във възпитанието на децата.

Тя е трезвомислеща (дори когато е употребила алкохол!) и е наясно с факта, че и без лесния достъп до близо четирите милиона и половина порно сайтове, хлапетата днес ежедневно гледат „голотии“, както би се изразила баба ми, под една или друга форма. Уви, освен арена за забавление и безценен източник на информация, интернет може да бъде и едно много зловещо и опасно място. И дори да сложите сто защити на електронните устройства, пак няма да можете да опазите на 100% децата от визуални материали със сексуално съдържание, нито пък от дебнещи в мрака на даркнета педофили. Е, разбира се, винаги можете да заключите хлапетата в стаите им (или мазето, ако сте особено превъртели!), без достъп до телефон и интернет до навършване на пълнолетие, но подобен ход, трябва да се съгласите, е по-скоро сюжет за поредния холивудски хорър филм.

Накарах ли ви да се замислите? Хубаво.

Тогава сигурно се чудите какъв трябва да бъде следващият ви ход, след като вече сте установили, чe детето ви е зарибено не по League of Legends, а по порното. Ето няколко набързо „сготвени“ съвета.

Не го засрамвайте!

Естествено, че всеки родител се чувства малко или много конфузно да започне разговор по темата за секса, обаче в този конкретен случай поне вече няма да ви се налага да обяснявате за птичките и пчеличките, понеже детето ви отдавна е на напреднало геймърско ниво. Най-големият гаф, който може да направите, откривайки в историята на лаптопа му линкове към xHamster и Pornhub, е да избухнете и, както сте в състояние на афект, да го накажете по начина, по който бихте го наказали, ако сте го хванали да разчленява братчето си, или да пали огън насред хола.

Сексуалната любознателност е естествена част от порастването и това го знаете много добре от личен опит, така че е абсурдно да лицемерничите и да карате детето да се срамува от факта, че открива тялото си. Както и телата на другите де, макар и засега само от дисплея на електронното устройство.

Вместо да го плашите, че дланите му ще се покрият с косми, или ще му се случат други неприятни медицински метаморфози, ако се „пипа“, докато гледа „тия гнусни клипове“….

…седнете и му обяснете спокойно и без назидателен тон какви са потенциалните вреди от порното.

Не обещавам, че влизайки през едното му ухо, няма да излезе през другото информацията, че порнографията е нещо като приказката за Спящата красавица – интересно като концепция, но неприложимо на практика, понеже човечеството все още не е напреднало с крио-технологиите до степен, че някой да се събуди след стогодишен сън и да изглежда като Джиджи Хадид.

Сигурно е трудно за едно 10-12-годишно дете да схване, че порнографията, особено когато е „ба̀рната“ професионално, фатално изкривява представите на сексуално неопитния индивид за реалните сексуални отношения между хората. Но пък вие затова сте родители – за да намерите най-подходящите думи да му го обясните.

Освен това е важно да му набиете в зелената главица, че много малък процент от хората, с които животът ще го сблъска в леглото, така да се каже, ще изглеждат като каките и батковците в тези видеа, както и че сексът е добър, само ако се прави по взаимно съгласие.

Ако нищо от така проведения педагогически разговор с хлапето не проработи, винаги можете да дадете за пример Били Айлиш (то със сигурност знае коя е!) и да му намекнете, че ако продължава така, един ден и то като нея ще се оплаква, че мозъкът му се е скапал от прекомерно гледане на порно. Така де, нали затова служат идолите – да взимаме пример от тях и да се вслушваме в думите им.

Вижте още: 

Aло, Зукърбърг, скоро и порно ли ще гледаме във Facebook?!


Повече информация Виж всички