Жените са по-склонни към алкохолизъм – виновен е хормонът естроген

| от MamaMia |


Жените и мъжете имат изключително различен подход при употребата на алкохол, а организмите им търпят различни последици от прекомерното пиене. Известно е, че жените пият по-малко количество алкохол, но са много по-склонни да развият алкохолна зависимост.

Ново изследване, публикувано в списание Neuroscience, разкрива причините за тези разлики: нивата на половия хормон естроген в организма. Според учените жените са по-склонни от мъжете към ударна злоупотреба с алкохол, защото получават по-голямо удоволствие от пиенето, когато нивата на естроген в организма са високи.

В моментите на пик на естрогеновите нива в тялото по време на менстуралния цикъл (нивата на естроген се повишават преди овулация, след което падат слабо в следващите дни след нея), тялото отговаря на алкохола, освобождавайки хормона допамин, който предизвиква усещането за възнаграждение в мозъка. Това, от друга страна, води до повече консумация на алкохол, който да повтори този ефект. Тази биологична особеност поставя жените в по-висок риск от впускането в спиралата на алкохолизма и повишава риска от свързани с пиенето проблеми като рак, увреждания на черния дроб и сърдечни проблеми.

Жените се приема, че пият ударно, когато поемат повече от 4 питиета за два часа, според изследването. При мъжете се приема, че се случва ударно пиене, когато те изпит пет алкохолни напитки за два часа. Изследването не уточнява дозите спирт, нито големината на питиетата, които варират в различните държави.

Изследването се основава върху експерименти, осъществени с мишки, и разкрива, че женските мишки получават по-силно усещане за възнаграждение след употреба на алкохол, отколкото мъжките. Акогато естрогеновите им рецептори са блокирани, тяхното усещане за удоволствие от пиенето намалява.

Според Ейми Ласек, психиатър от Университета в Илинойс, коятое сред авторите на проучването, резултатите разкриват, че естрогенът прави жените по чувствителни към пристрастяващи ги субстанции.

„Жените по-бързо преминават от проблематична употреба на алкохол към алкохолизъм и към страдания в следствие на негативните ефекти на алкохола, като например повишен риск от рак, увреждане на черния дроб, сърдечни болести и увреждане на мозъка“, казва тя пред сайта Inverse.

„Ако консумацията на алкохол е по-висока, когато нивата на естроген са повишени, това води както до риск от здравословни проблеми, така и до увеличаване на вероятността да се развие алкохолна зависимост“.

Интересното е, че хормонът естроген се среща и при мъжете, но в много по-ниски нива, които са и сравнително стабилни и не варират толкова, колкото при жените.

Всички тези открития, според учените, водят до заключението, че лекарствата, които блокират естрогеновите рецептори, например тези, които се използват при борба с рака на гърдата, могат да помогнат при лечението на алкохолизма при жените.


Повече информация Виж всички