Децата имат нужда от повече движение! Ето 12 начина да им го осигурим неусетно

| от MamaMia |


Децата са създадени да се движат. Независимо дали се търкалят напред-назад, седят, пълзят или евентуално (и най-рядко) просто ходят, в природата им е да искат да продължат. Бебетата, например, са устроени да се повдигат сами, веднага щом започнат да контролират тялото си. Докато навършат две или три години, повечето деца вече се надпреварват да ритат топки и ги разкостват играчките си на парчетата.

Твърде често обаче нашите деца и внуци бързо забавят темпото. Независимо дали става дума за примамката на екрана или за ограниченото време извън училище и извънкласните занимания, става все по-трудно и по-трудно да накараме децата да се движат.  Едва около 22% от децата на училищна възраст получават повече от час умерена до интензивна физическа активност поне пет дни в седмицата.

Препоръчително е децата над 3-годишна възраст да имат поне 60 минути физическа активност ежедневно.

Не е толкова трудно за постигане, колкото може би ще прозвучи изначално. Ходенето 10 минути до и от училище, 20 минути бягане на детската площадка и 20 минути игра в задния двор се броят за физическа активност.

Работата в посока повече движение започва още от кърмаческа възраст.

Може да не си давате сметка, че движението е ужасно важно, когато бебето ви още дори не може да пълзи, но дори бебетата могат да започнат да изграждат силата и уменията, от които се нуждаят, за да процъфтява двигателната им култура занапред. Това започва оттам да дадете на бебето си много време „на свобода“, разбира се, под наблюдение.

Не дръжте бебетата непрекъснато в кошара, легълце, седалка, детско столче, люлка.. изобщо други ограничаващи пространства, а им оставяйте поне относителна самостоятелност, на постелка извън ограждения, както по гръб, така и по корем. Това не само помага за укрепване на важни мускули, но също така помага за предотвратяване на плагиоцефалия или синдром на плоска глава и подобрява грубите двигателни умения и развитието на зрението. Стремете се към около час време по корем на ден, но го разбийте това на по-малки 10- до 15-минутни отрязъци, защото малко бебета могат да издържат по един цял час последователно.

За прохождащите деца играта е начинът, по който опознават света.

Така се развиват и социалните и когнитивните им умения. Родителите често смятат, че дните дори на малките деца трябва да бъдат планирани от момента, в който се събудят до времето за лягане, но те също се нуждаят от време просто за игра. Повече от половината от времето, когато малкото дете е будно, се прекарва в игра с играчки и други предмети. Децата си играят с всичко – от кутии и бутилки до традиционни играчки. Това е начин за тях да видят как нещата си пасват едно с друго и да практикуват фини двигателни умения, пространствени концепции и други важни умения за развитие.

Така че дайте на малкото си дете много време да тича наоколо. Често, след като детето започне да ходи, то няма да иска да седи неподвижно, не го принуждавайте. Бягането от стая в стая може да не изглежда като че ли има по-висша цел, но всичкото то реално захранва с когнитивното и двигателното развитие.

Когато децата пораснат малко и стигнат предучилищна възраст, физическата активност става още по-важна както за развитието, така и за социализацията.

Малките деца все още изпитват вродения стремеж да се движат. Но много деца в предучилищна възраст прекарват часове на ден пред телевизора или устройство, вместо да тичат наоколо. Всъщност нашите деца в предучилищна възраст днес са само на около една четвърт толкова активни в ежедневния си живот, колкото са били техните баби и дядовци.

Увеличаването на времето за игра с игри и спорт помага за подобряване на двигателните умения и координацията. Помагайте, като предлагате подходящо за възрастта оборудване като топки и пластмасови бухалки, скутери, велосипеди или триколки. Включете цялото семейство в заниманието – направете кратък поход през уикенда, играйте на гоненица, насочете се към парка – каквото можете да направите, така че да се движите заедно.

След като децата попаднат в училище, децата често прекарват часове наред седнали неподвижни.

Това е моментът, в който е по-важно от всякога да продължим да насърчаваме движението. Не всяко дете е „роден спортист“ и не е нужно да бъде. Това не означава да не го запишете на плуване или да не му вземете кънки. Намерете дейности, които най-много интересуват вашето дете, като вземете предвид неговата личност, умения, размер и интереси. Така няма да се налага да го карате да тренира с увещания и принуда, което по-скоро би го отблъснало от тренирането.

Ако вашето дете или внук обича животните, отидете на разходка и вижте какви същества можете да забележите. Ако обичат да танцуват, пуснете музика и организирайте импровизирано парти. „Важното е фокусът да бъде забавен – не винаги става въпрос да бъдеш най-добрият или да спечелиш“, добавя Сондърс. „Намерете занимание, което детето ви да харесва, и го научете винаги да дава най-доброто от себе си и да се гордее с постиженията си.“

На възраст от 10 до 12 години децата често започват да забавят темпото и не искат да тичат толкова много.

Често движението е ограничено до организирани спортове или дейности като футбол, балет или софтбол. Но тренировка или клас два пъти седмично не е достатъчна дейност, за да ги поддържа силни и здрави. А някои деца не искат да се занимават с никаква организирана дейност. Мотивирайте ги, доколкото можете. И ако имате дете, което се интересува повече от училищните задачи, отколкото например от футбол, подчертайте, че физическата активност също ще му помогне да се справя по-добре в училище.

Това също може да е моментът, в който детето ви да започне да се интересува от силови тренировки. Фокусирайте се върху безопасността, като първо се съсредоточите върху упражнения, базирани на телесното тегло, като лицеви опори, набирания, коремни преси и клякания. За тийнейджъри също може да е подходяща тренировка с тежести под наблюдение със сравнително леки тежести.  Просто се уверете, че учите детето си на правилно изпълнение на упражнения или го насочете да работи с треньор/инструктор, който може да му покаже какво да прави. Важно е децата да се научат как да използват правилната техника, за да избегнат наранявания и да получат резултатите, които искат.

А ето и 12 предложения за физически активности, подходящи за деца, ако вие самите нямате идея, но искате да се погрижите за двигателната култура на децата си:

 • Създайте спортно „търсене на съкровища“, в което изпълнението на предизвикателства и намиране на предмети да е свързано и с някаква спортна задача – например 10 коремни преси, за който първи открие следащата стъпка от търсенето на „съкровището“.
 • Играйте на топка с балон. Опитайте да си направите рекорд за поддържане на балон във въздуха – за допълнително предизвикателство използвайте само една ръка или само крака!Може да пробвате да играете за време.
 • Опитайте активна игра на асоциации: изберете категории като спорт, животни, професии и упражнения за допълнително движение.
 • Танцувайте. Изтеглете плейлист и покажете на децата или внуците си най-добрите си движения на музиката „от вашето време“, а после вижте и какви са техните.
 • Ограничете времео пред екрана,. Дайте на децата си задача, с която да печелят времето си пред екрана като награда – например по 15 минути пред екран в замяна на 30 минути физическа активност.
 • Намерете активно забавление на закрито – батут, kangoo jumps… Понякога е достатъчно просто да си излязъл от къщата и да правиш нещо ново.
 • Ако гледате телевизия семейно, измислете си активна игра, с която да оползотворявате рекламните паузи.
 • Състезавайте се в семейно предизвикателство за лицеви опори. Вижте дали вашето семейство може да си постави за цел всеки да прави 50 лицеви опори на ден. Не е нужно всичките да са наведнъж…
 • Състезавайте се по въртене на обръч.
 • Изпробвайте някое упражнение за баланс – като например да балансирате малка възглавничка или книга върху главата си, докато вървите у дома. Може да внесете и състезателен елемент – например кой ще издържи най-дълго.
 • Опитайте малко йога. Налице са онлайн туториали, подходящи за семейства, които можете да изтеглите, за да накарате всички да се включат в асаната, а децата обичат да правят някои животински пози като гледащо надолу куче, или пък жаба. Или просто пуснете малко релаксираща музика и практикувайте дълбоко дишане и разтягане — те са идеални преди лягане.
 • И нещо по-предизвикателно от креативна гледна точка – изградете своя собствена писта с препятствия на закрито. Дъждовен ден влудява децата ви? Предизвикайте ги да преминат през курс „Направи си сам“. Опитайте да тичате нагоре по стълби, да прескачате възглавници, да пълзите под метла, която е подпряна на ниски маси, дори да играете на играта на Пипи Дългото чорапче. Използвайте всичко в къщата си, за да накарате децата си да скачат, тичат, пълзят или се катерят!

Вижте още: 

Йогата не е спорт, а противодействие на „съвършената“ американска мечта