Деца рисуват мъдростта на народа ни

| от MamaMia |


Голям детски празник с концерт и изложба в музея „Земята и хората“ ще зарадва деца от София и страната на техния празник.

Изложбата е „Мъдростта на народа ни“. Вече 15 поредни години фондация „Детето и фолклора“ показва най-добрите творби от националния конкурс за детска илюстрация. Темите са различни – пословици и поговорки, гатанки, басни, митове и легенди, светци и празници…

Тази година темата беше „Любими герои от народните приказки“.

„Труден беше изборът на журито с председател доц. Николай Цачев“, разказва председателят на фондацията, д-р Лилия Старева, фолклорист, автор на много книги за българската традиция и обичаи.

Наум Петков 8 г._

„В офиса на фондацията пристигнаха над 800 рисунки от училища, читалища, ателиета и школи по изкуството от цялата страна. Всяка година участниците стават повече и повече. Но и уменията им са повече. Старанието. Талантът! Детските творби показват интереса на деца и младежи, и на техните родители и преподаватели към родния фолклор и възможностите, които той дава за изява и творческо развитие. Показват също истински дарования, високи художествени постижения. Някои от участниците в първите ни изложби вече са поели своя път на художници…“

Микаела Славейкова 13 г. Панагюрище

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано с концерт на детски музикални и танцови състави. Ще бъде представен и поредният осми том от многоезичната поредица „Българската народна мъдрост по света – светци и празници“.

Текстовете в изданията са илюстрирани от участници в конкурсите на фондацията през годините, а преводите са дело на български деца, живеещи в чужбина. Така децата не само се учат от мъдростта на предците ни, но са и активни творци на полето на фолклора и превода.

Проектът „Мъдростта на народа ни” се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.