Да станете родител значи да не спите 6 години

| от MamaMia |


Не е тайна, че сънят е дефицит за младите родители. Доколко точно обаче той не им достига? Ново изследване дава отговор на този въпрос. Оказва се, че да имаш бебе значи да не се наспиваш добре до 6 години.

Учените от Университета „Уоруик“ са проучвали как спят 4 600 германски родители, сдобили се с дете в периода между 2008 и 2015 година. Резултатите от изследването са публикувани в журнала Sleep.

Не е изненада, че майките изживяват по-голям недостиг на сън – повече от час по-малко за първите три месеца и с 40 мин. по-малко на нощ за първата година. Най-зле спят майките, които кърмят.

Татковците също страдат от недостиг на сън, но в далеч по-малки пропорции от майките. Те губят по 15 минути за първите три месеца след раждането.
И майките, и бащите посочват, че си възвръщат съня след сещата година от раждането на първото дете, въпреки че удовлетворението от съня никога не се възвръща напълно.

„Въпреки че децата са основен източник на радост за повечето родители, възможно е нарастващите нужди и отговорности, свързани с ролята на родителя да доведат до по-кратък сън и намалено качество на съня до 6 години след раждането на първото дете“, посочва авторът на изследването Сакари Лемола от Университета „Уоруик“.

Данните се ограничават до лични наблюдения на родители, помолени да проследяват внимателно спането си и да оценяват качеството му от 0 до 10, както и да изброяват колко часа на нощ са спали.