Да си научим урока за зрението

| от MamaMia |


2020 година ни научи на много неща. Маски и дистанция, мерки и тестове, затворени магазини, работа и учене от вкъщи… Преживяхме много, но е ясно, че историята с коронавируса е далеч от финала. Затова най-доброто, което можем да направим в днешните странни и трудни времена, е да се погрижим за себе си и за хората около нас. И най-вече – да защитим децата.

Децата заемат особена „роля“ в пандемията. Те рядко боледуват от COVID-19, но са сочени за разпространители на заразата. Така образователната система се оказа на първа линия в битката с вируса. Затова и затварянето на училищата и детските градини бе тежко, макар и неизбежно решение. Онлайн обучението, а и прилаганите досега различни режими и схеми на присъствено обучение, създават напрежение сред ученици и родители.

Тревогите основно са свързвани със занижаване на качеството на образователния процес и по-слаби оценки. Няма как да подминем и още една реална заплаха – за зрението на децата.

Да видим слона в стаята

За никого не е тайна, че днешните подрастващи прекаляват с употребата на мобилни устройства, социални мрежи и видеоигри. Поколението „смартфон“ се отличава с технологична адаптивност към всяка нова джаджа – и с огромно любопитство към света от цветни пиксели, лайкове, инстантно мултимедийно съдържание и чатове с приятели. Ученето пред екран, в комбинация с допълнителната употреба на преносими и стационарни устройства, е изпитание за очите.

Teenage girl with Tablet computer, watching a video

Предстоящите седмици на онлайн обучение закотвят децата пред екраните, независимо дали им харесва или не. И ако това може да предпази учениците, техните семейства и учители от COVID-19, то нещата не стоят точно така и по отношение на зрението им. Важно е да разберем какво се случва с очите, когато продължително време са изложени на светлината от екрана, и как се получава увреждането на зрението.

Продължителното втренчване в екрана води до преумора, главоболие, зачервяване и сухота в очите. Проблемът се засилва, ако този екран се намира съвсем близо до лицето на децата. Късото фокусно разстояние между очите и смартфона или таблета е неестествено на зрението, защото очите са принудени да фокусират твърде близко. Това напрежение може да предизвика късогледство и събиране на погледа. Затова се смята, че устройствата, гледани от разстояние от около метър, като телевизора и монитора на компютъра, са по-добрият вариант.

По-опасният фактор е т.нар. синя светлина, излъчвана от екраните. Тя има свойството да прониква дълбоко в тъканите. Синята светлина поврежда централната част на ретината – макулата, която е отговорна за централното зрение, зрителната острота и възприятието на цветовете. Увреждането на макулата на практика води до загуба на зрение. Дегенерацията на макулата обикновено е свързана със старостта и/или генетични фактори, но без съмнение границата на заболяването непрекъснато пада.

Превенцията и редовните лекарски прегледи за изключително важни, макар че като цяло в България са по-скоро изключение, отколкото правило. При по-големите деца нещата не се решават с наказания, забрани и слагане на пароли на устройствата. Ето защо е важно тийнейджърите да упражняват самоконтрол. Преценката кога да изключат екрана и да осигурят на очите си малко почивка има огромно значение.

Какво да направим

Заспиването със смартфон е навик, който тийнейджърите е добре да забравят. Оставете настрана всички устройства поне половин час преди лягане. Така очите по-лесно се адаптират и минават плавно, а не стресово в “спящ режим“. През деня се препоръчват и упражнения за очи – станете от компютъра и погледнете през балкона или прозореца, фокусирайки се върху далечни обекти, за да могат очите ви да се отпуснат. Не забравяйте и правилото, че на всеки час работа с компютър или устройство се полагат по 15 – 20 минути почивка. Ако това не е възможно, просто се опитайте да откъснете поглед от екрана.

Разбира се, учениците могат да се „въоръжат“ със защитни очила, протектори и капки за очи, а също така и с хранителни добавки, които защитават очите от компютърната умора и вреда. Сред тях е Визикод Очи (12+ години) – сашета с разтворим прах. Получената напитка с плодов вкус е истински подарък за зрението, защото съдържа Витамин А, Витамин Е и Витамин С и екстракт от черна боровинка. Интересен факт е, че именно черна боровинка са пили британските пилоти по време на Втората Световна война, за да изострят нощното си виждане. А изобщо цялата комбинация защитава очите като подпомага правилното им овлажняване, заздравява съединителната тъкан, стимулира образуването на колаген в роговицата, бори се със свободните радикали и оксидативния стрес.

Нещо повече, предимството на продукта се крие в комплекса Lutemax®2020 от растителни каротеноиди – лутеин и зеаксантин, които човешкият организъм набавя чрез консумацията на плодове и зеленчуци, защото не може да ги синтезира. Активните съставки защитават очите, по-специално макулата, от синята светлина на екраните, изкуствените източници на светлина, вредните слънчеви лъчи и негативното влияние на околната среда. Комбинацията им е в съотношение 5 към 1, каквото се наблюдава и в естествените хранителни източници. Продуктът осигурява полезни вещества за зрението на подрастващите с бавно освобождаване и максимално висока дозировка.

Визикод саше

Тийнейджърите показаха, че могат да се грижат за възрастните, осъзнавайки своята отговорност в момент на криза. В публичното пространство станаха известни случаи на ученици, които сами предложиха учебният процес да мине онлайн, за да предпазят своите преподаватели.

Сега е ред и на възрастните да докажат, че наистина са загрижени за децата. Нека да започнем от очите.