Да си бременна е прекрасно и ще ви кажа защо

| от Ния Лазарова |


От всичко, което бях слушала от и за бременни, останах дълбоко наплашена от целия процес по износване и раждане на едно дете. Колкото повече години минаваха и преминавах от 20-те към 30-те си години, толкова повече темата с бременеенето и раждането взимаше връх и показваше все по-неприятното си и на моменти откровено отблъскващо лице.

Какви ли не неща слушах и четях – повръщане, газове, жестоко акне, оплешивяване, разваляне на зъбите, трупане на тежки килограми, целулит, стрии, разкъсвания, кръвозиливи, хемороиди и другия психологически аспект – рев без причина, депресия, чувство на самота, яд, нещастие…

Изобщо всички раждали жени сякаш се надпреварваха коя ще разкаже по-ужасяваща история я за бременността си, я за раждането, а най-любимото е за отглеждането на детето.

Така постепенно започна в мен да се наслоява убеждението, че ако някога стигна до подобен период в живота ми, то той ще е истинско изпитание заорганизма и психиката ми, с което изпитание аз най-вероятно няма да се справя и ще се трансформирам в мразеща тялото си изнервена и недоспала жена, която уж е много щастлива, че е майка, но постоянно мрънка и отправя хапливи забележки как никой не знае какво ѝ е.

Казват, че бременността и гледането на бебе погрешно се представят като прекрасни периоди на щастие в живота на майката, през които тя най-накрая се усеща истинска жена и се радва на безмрежно щастие. Затова трябвало да се говори за истинската страна на нещата, а тя включва далеч не толкова приятни моменти, даже направо кошмарни, жената трябва да е наясно какво я чака и да не влиза в заблуди, от които после само ще бъде разочарована.

Аз обаче искам да споделя, че не си спомням кога последно някой ми е казал, че бременността е прекрасен период от живота, а гледането на малко дете изобщо не е толкова страшно.

И така, докато не се оказвам бременна и разбирам, че единствената заблуда, в която съм изпаднала, е това колко е тежко да носиш дете в себе си. Тогава попаднах и на текста „Бременна ли съм или се чувствам добре“, който ме успокои, че явно не съм само аз майка-еднорог, която изживява прекрасна, спокойна и изключително приятна бременност.

От момента, в който видях двете черти на теста, се подготвих, че ей сега почва страшното. Даже се замислих дали да не си сложа найлонови пликчета в чантата, ако сутрешното повръщане ме хване неподготвена някъде из градския транспорт.

Оглеждах се в огледалото и очаквах да видя мазна кожа и разширени пори, пъпки и черни точки. Замислих се, че може би е по-добре да не си купувам нови обувки, тъй като съм чувала как краката на много жени се подуват не само по време на бременността, а след това си остават по-големи и съответно се налага да си взимаш друг номер обувки.

Бях готова за какви ли не още неща, включително да се изпокарам с бъдещия татко, подвластна на хормоните, които ще ме карат да се чувствам неразбрана и необичана.

Дните си минаваха, гестационните седмици напредваха и нито един от страховете ми не се сбъдна.

Трябва обаче да кажа какви други промени наблюдавах в себе си, а именно:

Гърдите ми станаха огромни, твърди и изключително ерогенни. Не съм и подозирала колко прекрасни големи гърди мога да имам и какво удоволствие ще ми доставя да се виждам гола в огледалото.

Кожата ми, която винаги е имала акнеични проблеми, по време на бременността просто сияе! Що се отнася до косата и ноктите, те си останаха същите като преди без промяна.

Дупето и бедрата ми се наляха малко, но това по някакъв начин ме накара да се чувствам още по-женствена и привлекателна, въпреки нарастващия корем.

Сексуалното ми желание хвърчеше в небесата и ще си позволя да споделя, че толкова разстърстващи и дълги оргазми до момента не бях изпитвала, а не е като да не обичам да експериментирам в секса.

– Изпитвах невероятно чувство на спокойствие, а като цяло винаги съм била нетърпелива и напрегната личност. Сега сякаш нищо не е в състояние да ме обезпокои или ядоса сериозно, а не е като да нямах разни случки, които ако ми се бяха случили преди, сигурно щях да се побъркам.

Все още не мога да споделя от личен опит дали да се грижиш за новородено означава да забравиш за съня и да се превърнеш в зомби с омазана с кърма нощница и чорлава коса. Но мога да кажа, че небих се уплаша от каквото и да ми каже някой, особено ако започва със заканителното “ти ще видиш”.

До момента видях достатъчно, за да знам, че всичко опира до отделния индивид. Да, хубаво е да има информираност по темите, които най-силно вълнуват жените, но не трябва да се прекалява, особено с негативното.

Повярвайте ми, има огромен брой млади жени, които не искат да имат деца или отлагат забременяването далеч напред във времето не за друго, а защото ги е страх, че това ще съсипе живота им и този страх се вменява от цялото това говорене колко е страшно и колко е зле.

Всеки човек е една малка вселена, а жената сама по себе си е сред най-уникалните творения на природата. Може да сте убедени, че вашите бременности, раждания и деца няма да са като тези на най-добрата ви приятелка, защото самата вие сте различна от нея.

Огледайте се около себе си, вижте хората наоколо – всички те, както и останалите по целия свят, са се появили единствено и само чрез женското тяло. Така че оставете на природата да си гледа работата и ѝ се доверете, че щом тя така го е измислила и нагласила, значи не е нито толкова кошмарно, нито опасно или плашещо 🙂


Повече информация Виж всички