Бременна ли съм, или се чувствам добре?

| от Хрис Караиванова |


Независимо как ще посрещнете новината за настъпилата бременност, вие сте подготвени следващите месеци да ви се сторят кошмар, в който задържате течности колкото Егейско море и тежите сумарно толкова.

Повечето разкази на тези, минали по пътя на бременността, вещаят, че нещо лошо ще ви сполети в периода на очакване на най-драгоценното ви. Няма как да не се настроите песимистично и да се подготвите за гадене, акне, стрии и отекли глезени. Няма как да не се запитате „Възможно ли е да съм щастлива и бременна едновременно?“

Както на всички е ясно, женският организъм понася различно бременността и за вас наистина липсва гаранция, че няма да се превърнете в пъпчив кит, който само яде, спи или плаче. Само че, ако от самото начало вдигнете белия флаг и започнете да се тъпчете неистово, трябва да знаете, че апетитът ви ще ви донесе тези 30 кг. отгоре, а не бебето с околоплодните води.

Всъщност, в началото на бременността най-тежкият момент е да кажете „Чао“ на онези прекрасни, изстудени до запотяване чаши бяло вино, с които сте свикнали. Трудно е да се сбогуваш и с цигарите, с летните среднощни коктейли, с уискито в бара или пред камината, с ранно сутрешното сърбане на шкембе с приятели. Трудно е изведнъж и най-вероятно завинаги да се разделиш с лекия бездетен живот. Да ставаш да пишкаш нощем и да лекуваш три пъпки хич не е толкова тежка задача.

Наличието на няколко пъпки наистина беше факт в първите месеци от бременността ми. Тъй като аз по принцип нямам такъв проблем, природата явно реши да ми покаже какво изпускам. Това продължи някъде до края на третия месец, когато магически всички мои малки проблемчета изчезнаха. Без гадене, умора и акне, продължих да бременея.

Не само това, но и никога при мен не се появи желанието да изям цял козунак, докато говоря по телефона, нито пък мъжът ми се е скитал по денонощните магазини за сладолед с фъстъци в малките часове. Кръвната ми захар не се е вдигала, не съм имала гестационен диабет, аритмия, неконтролируеми газове или високо кръвно.

И въпреки че коремът ми растеше, другата част от тялото ми не беше заинтересована от това да го догонва. Спортувах доста, качвах стълби, ходех пеша навсякъде. Товарът отпред не ми тежеше. И така продължи до деветия месец. Вярно, към края глезените ми се подуха малко, но не си представяйте дънери на столетни дървета, моля.

Казано накратко, чувствах се супер, по-добре от когато и да било. Спрях да се нервирам за глупости и бях стожер на спокойствието. Всички ме гледаха като писано яйце, пазеха последния бонбон в кутията за мен, в транспорта ми отстъпваха място. А аз нямах никаква нужда от това понякога прекомерно внимание, защото бях в необясним за себе си вътрешен мир.

Ето защо, не проумявам защо в публичното пространство бременността е описана като ултимативно свръхтягостна. Когато те споходи, ти просто трябва да приготвиш бурканите с кисели краставици и течния шоколад, и примирено да хрупаш пред лаптопа 9 месеца. През това време е нужно да изпиеш всички лекарства, на чиято опаковка пише, че са за бременни, независимо, че ноктите ти са здрави и косата ти не пада.

През моята бременност приемах фолиева киселина, след което не пих никакви хапчета, освен може би два парацетамола заради настинка. Завладяна от страха от стриите, който броди повсеместно, се мажех с някакво масло, което вече не помня. Нямам никакви стрии, но не вярвам това да се дължи на вълшебна помада.

Освен от алкохол и цигари, не съм се пазила от никаква конкретна храна. Напротив, да живее разнообразието. А какво по-хубаво от това да се натъпчеш и после спокойно да отпуснеш корем, вместо да го стягаш и да се правиш, че дори след лазанята, той е плосък като дъска.

Сексът също е прекрасен, защото тялото ви произвежда какви ли не хормони. И въпреки че някои от тях ви карат динамично да редувате рев и смях, други са отговорни за това да се чувствате наистина добре. На помощ идват и растящите ви гърди, които няма как да не привлекат вниманието на вашия партньор. При мен голям бонус беше и леко разширеният таз, който направи фигурата ми по-женствена от предишната, някак по-мъжка структура.

Това, че някои бременности са тежки или пък майка ви е качила много, докато ви е носила, не означава, че и при вас ще се случи.

Предполагам, че това е ясно, затова не виждам смисъл да се настройваме негативно. Не сме малки деца, които гасят лампата в мазето и викат Дама Пика. Нямаме нужда от страшни истории за убийствено затлъстяване, подуване, потене, сърбежи и окапала коса. От друга страна, имаме нужда от подкрепа, адекватни съвети и най-вече – да водим нормален живот. Защото дори бременни, сме здрави и прави хора.

Затова, следвайте собствения си ритъм и не спирайте да живеете, само защото сте видели двете черти. Не спирайте да се движите, да бъдете активни, да излизате с приятели, дори без дежурните коктейли. А за да избегнете опасността от това да ви похити китоловен кораб, помнете, че бременните не ядат за двама и това е мит.

Не забравяйте, че бременността е просто период от живота, който може да донесе най-различни емоции, но в крайна сметка ще доведе и смисъла на цялото преживяване – вашето дете. И тогава всичко ще си струва.