Биляна Запрянова за родителството и двамата си сина – Анастас и Валери

| от MamaMia |


Биляна близо десет години е била редактор в някои от най-популярните български издания. След това изпълнява длъжността моден редактор в мъжките издания – Playboy и Esquire. Тя е майка на двама сина с шест години разлика. Големият се казва Анастас и е на осем годинии половина, а малкият е Валери и е на две години и седем месеца. Бепатен и MamaMia.bg предизвикаха няколко родители да споделят подробности около детството си, това на децата им и тежките моменти в отглеждането на наследниците си.

Кои са трите най-хубави неща на родителството?

Усмивката, която виждаш сутрин за добро утро. Прегръдката, която получаваш, когато не си виждал малкия дълго време. И целувката за лека нощ.

С какво те изненада родителството?

С привързаността – никога не съм мислила, че ще бъда толкова отдадена на две същества, които до такава степен са влезнали под кожата ми, че на моменти се усещам безпомощна. Не мога да си представя живота си без тях. Нещо като шоколада (Смее се).

Кой е най-незабравимият момент от раждането на детето?

И двете ми раждания не минаха безпроблемно, но като видиш това малко, безащитно парче месо – забравяш за всичко.

А от неговото детство?

От детството на големия бях забравила, но скоро ми го припомниха, единствено един момент. Той беше много злояд и в продължение на два месеца ядеше единствено пюре от моркови. В края на първия месец целият беше оранжев.

А коя е била най-тежката вечер и защо?

Нямам тежки вечери. Всички са били умерени, наситени с колики, зъби, сополи, температура… Всяка майка е минала през подобен период, така че лично аз нямам от какво чак толкова да се оплача.

Кои са нещата от вашето детство, които бихте искали и вашето дете да приживее?

За жалост времената много са се променили и в момента децата не си играят пред блока. Най-хубавите ми години са преминали при баба с приятелите ми от квартала, с които зачезвахме до девет – десет вечерта. Продавахме грозде, което беряхме от съседните дворове или правихме вестник, който още тогава струваше цял лев. В повечето случаи бяхме наказани, но беше едно страхотно детство.

Колко члена има идеалното семейство за теб?

Пет – съпруг, съпруга, две диви момчета и едно непослушно куче.

 

IMG_1493

 

Деца и домашни любимци- да или не?

Да. Като се абстрахирам от манията ми по чистота е страхотно за децата да имат куче. Предполагам, че на него (кучето) не му е много приятно да го яздят, но засега не е протестирал, така че нека приемем, че всичко е супер.

С какво искате да се занимава вашето дете, когато порасне?

Със смислени неща.

Кои са нещата, които сте мислили, че никога няма да правите като родител, а… правите?

Не съм смятала, че ще лигавя децата си, но го правя. Не съм смятала, че ще оглеждам и ще се запознавам с „гаджетата” на осем годишния ми син, но го правя. Аз ще бъда ужасна свекърва – момичета пазете се (Смее се).

 

биба

 

Кои са книгите, които вярвате, че всяко едно дете трябва да прочете?

Мечо Пух и Малкият принц. Всъщност важното е да четат, а дали ще прочетат книгите, които аз харесвам – няма абсолютно никакво значение.

Кой е най-затапващия въпрос, който ви е задавало вашето дете?

Анастас (8 годишен): Мамо, знаеш ли какво е хибернация?

Аз: Не.

Анастас: Това е зимният сън на мечките и някои други животни.

Просто замълчах и ми се искаше да си заровя главата в земята като някой щраус.

 

Снимки: Мирослава Дерменджиева, Елена Ненкова

 


Повече информация Виж всички