Акълите, които забравяме да дадем на децата си

| от MamaMia |


През първите дни на учебната година родителите се изкушават да дадат на децата си много съвети, насоки и напътствия и това, стига да е с мярка, е чудесно. Не си създавайте излишни проблеми в училище, не бягайте от час, подбирайте приятелите си внимателно, грижете се да поддържате добър успех, не се успивайте, лягайте си навреме, въздържайте се от цигари, алкохол, наркотици и изобщо вредни изкушения, не ядосвайте учителите излишно, не си губете времето, обличайте се така, че да не настинете, също така и се обличайте прилично…

Познато ли ви е всичко това? Сигурно и вие сте го чували като ученици. Има уроци, които с времето сте научили сами. И вероятно понякога ви се иска да бяхте ги научили по-рано, да бяхте се предпазили от някои грешки. Истината е, че няма как някой да ни научи отстрани и да налее мъдрост в главите ни наготово. Но и начините да комуникираме едно послание невинаги и незадължително са вербални. Наред с всички родителски заръки, които ви предстои да изречете в началото на всяка учебна година, намирайте времето и начина да кажете на подрастващите си деца, било то и без думи, поне някои от съветите по-долу. Те са част от едно неформално житейско образование, което е нужно на всички ни. И колкото по-рано започне, толкова по-добре.

„Не прекарвайте твърде много време в опити да сте по-привлекателни физически, за да впечатлите съученика, по когото си падате.“

Опитвайте да сте привлекателни ментално по начина, по който вие разбирате това. Обръщайте внимание на образованието си, не пренебрегвайте притесненията си, тревожните си мисли. Работете върху несигурността си и над това да правите себе си уверени и щастливи. Ето това е привлекателно.

„Казвайте „не“, без да се обяснявате излишно.“

Ако някой е засегнат от границите ви, това е негов проблем, а не ваш. Теглото, което имате нужда да свалите, е теглото на чуждото мнение за вас.

„Не се чувствайте обвързани с чуждата дефиниция за забавно.“

Не е задължително забавлението да е свързано с пиене, парти и социализация, макар да не е и изключено. Забавна може да бъде и вечерта, която прекарвате сами вкъщи, изгубени във фантастичния свят на хубава книга, или дълбок разговор очи в очи с близък човек, разходка, тренировка, създаване на вашето изкуство, практикуване или слушане на музика, или което и да е ваше хоби, ако ще да е шиене на гоблени. Намерете своето нещо, единствено вие решавате какво е то.

„Мислете, преди да се обвързвате романтично.“

Един ден може би ще искате да се ожените, а може би не. Така или иначе любовта не е само розово и щастливо преживяване и не очаквайте да бъде такава. Обсъждайте желанията и границите си, поставяйте исканията си. По-напред във времето, когато решите да заживеете с някого, ще ви се наложи да обсъждате помежду си бюджета и плащането на сметки, родителските си стратегии, кредити и дългове, как се оправяте с общуването със семействата си, вярванията и ценностите си, детските си травми, секусалните си очаквания, представите си за партньорство и връзка, финансовите си цели, здравословното си състояние, какво искате да постигнете преди смъртта, мечтания си дом, кариерните си очаквания, образованието си, общите си и различни приятели, политическите си възгледи…. Любовта е прекрасна, но само тя не е достатъчна.

„Възрастта между 15 и 30 е златната в живота ви.“

Ще създавате приятелства и ще ги губите. Ще правите своите собствени грешки и ще се учите от тях. Понякога ще можете да ги поправите, друг път – не. Ще се проваляте, ще падате и ще ставате, ще научавате нови неща за самите себе си, ще ви удари реалността, ще наранявате и ще бъдете наранявани, волно и неволно. Ще се чувствате изгубени и ще се намирате. Ще станете по-силни заради всичко това. Запомнете – това са най-важните години в живота ви и ще е добре отрано да научите разликата между това да им се наслаждавате и това да ги пропилявате.

„Намерете себе си, преди да имате деца.“

Няма идеален родител, но има повече добри или повече лоши родители. Излекувайте травмите си и открийте отговора на въпросите, които ви терзаят, преди да помислите вие да ставате родители. Това, което важи за трудностите в любовта, важи в още по-висока степен за родителите. Нека някой ден децата ви да не трябва да се лекуват травмата от това, че са имали вас за родител.

Вижте още: 

Глупостите, които никога да не казваме на децата си


Повече информация Виж всички