12 страхотни причини детето да израсне с куче

| от Росица Гърджелийска |


Много родители не са съгласни да отглеждат дете под един покрив с куче. Кучето обаче може да бъде не само най-добрият приятел на човека, но и да помага за здравото и щастливо детство на малките членове на семейството. Ако се колебаете дали да послушате детето си и да му вземете куче за Коледа, тук ще намерите 12 причини защо това е страхотна идея.

1. Изгражда връзки

Връзката между човек и куче се различава от всеки друг тип връзка, а децата интуитивно се чувстват привързани към тях. Любовта на кучето е безусловна, те не съдят и не критикуват и затова децата лесно им се доверяват и бързо създават добри отношения с тях.

2. Кучето насърчава физическото движение

Кучето е добър начин да насърчиш детето си да излезе навън и да потича, без това да му се струва досадно.

3. Увеличава самочувствието

Срамежливите или по-непопулярните деца могат много да спечелят от връзката с домашен любимец, тъй като близките отношения с тях действат успокоително. Също така кучетата може да са начин децата да се свържат помежду си, тъй като са често любима тема на разговор.

4. Намалява стреса

Най-голямото предимство на това детето да израсне с куче вкъщи е това, че те намаляват нивата на стрес, тъй като по естествен начин осигуряват развлечение и успокоение едновременно. Това е от особена полза по време на писане на домашни или четене. Като цяло кучетата помагат много за цялостната хармония в семейството.

5. Кучетата са най-добрите слушатели

Кучето е като най-добър приятел, на когото детето винаги може да разчита, винаги ще го подкрепя и никога няма да го разочарова. Не бива да се пренебрегва и психологичната полза от това да има някой, който да те изслуша без да те съди.

6. Учи на навици и отговорности

Децата могат да придобият повече самочувствие, когато имат отговорността да се грижат за пухкавия си приятел. Това може да включва простички задачи като хранене, ресане и дори разхождане на кучето всеки ден. Животните учат на състрадание, доброта и насърчават любовта към грижата за друго живо същество.

7. Кучетата помагат за социализирането

Израстването с куче може да помогне за подобряването на социалните умения, тъй като децата по естествен начин искат да си комуникират с животните. Също така, когато се появи животинка в семейството, всички започват да прекарват повече време заедно.

8. Кучетата като терапевти

За деца с аутизъм или друг вид разстройство, животните помагат да увеличат комуникацията, да намалят стреса и да забързат възстановяването. Присъствието на куче е от особено голяма полза за деца с физически и емоционални трудности, тъй като интуитиво децата им се доверяват, а кучетата отговарят с незчленоразделни, одобрителни звуци.

9. Създават сладки спомени

Най-страхотната част от това да си родител е да създавате невероятни спомени заедно като семейство, за които да си говорите в бъдеще. Ако в уравнението се добави и куче, това би създало и най-сладката снимка, която в противен случай не би съществувала.

10. Кучетата защитават децата и ги предпазват от опасности

Нивото на интелигентност на кучето и способността му да надушва опасност е още едно предимство за семейството. Инстинктивно кучетата се научават, че са част от семейството и затова предупреждават, когато има опасност или заплаха.

11. Кучето помага на семейството да е по-здраво

Доказано е, че хората, които имат домашен любмец като цяло боледуват по-малко. Особено деца под 1 годинка. Те показват по-малко проблеми с белите дробове и инфекции, отколкото деца, които са израснали без животни. Ранното излагане пред различен тип бактерии понижава вероятността за развиване на алергии в бъдеще.

12. Кучетата са просто забавни

Когато си спомняме за детството, повечето хора, които имат куче ще потвърдят, че израстването с куче е незабравимо и пълно с щастливи моменти, тъй като те ни предоставят много забавление. Също така игрите с кучеса семейно занимание, което ни сплотява още повече.