Конактът кожа до кожа не е само за майки

| от MamaMia |


В наши дни, скоро след раждането на бебето бащите и другите близки родственици, които ще участват в грижата за детето, все по-често биват насърчавани да поставят новороденото директно на гърдите си. Този контакт кожа до кожа е познат в разговорния език като „кенгуру грижа“, тъй като имитира начина, по който кенгуруто осигурява топлина и сигурност на бебетата. Майките са били насърчавани към този тип контакт кожа до кожа от десетилетия и много от тях го правят инстинктивно след раждането; доказано е, че помага на майката и бебето да се свържат и да улеснява кърменето.

И така, какво казват доказателствата за кенгуру грижата от бащата?

Все повече изследвания доказват, че тя носи ползи както за бебето, така и за родителя. Едно проучване, което измерва нивата на кортизол (хормон на стреса) и кръвното налягане при новите бащи, установява, че при бащите, които държат бебето си в контакт кожа до кожа, се отчита значително намаляване на физиологичните реакции на стрес.

Друго проучване, в Тайван, включващо бащи и новородени бебета, установява ползи за свързването и привързването между тях. Резултатите потвърждава положителния ефект от контакта кожа до кожа върху поведението на бащите в грижата за бебето по отношение на изследване, говорене, докосване, и грижа и върху засилването на привързаността баща-новородено.

Изследване на Университета на Южна Австралия, открива, че няколко ползи от кенгуру грижата за самите бащ – като например намален стрес, укрепване на усещането за бащинска роля и засилена връзка баща-бебе. Друго проучване на същите автори изследва опита на бащи, чиито бебета са в отделението за интензивно лечение на новородени в болницата за жени и деца в Аделейд. Оказва се, че кенгуру грижата помага за свързването с бебето и в инентзивна среда.

Безспорно е положителното въздействие върху увереността и самочувствието на бащите. Един от участващите в проучването бащи споделя: „Мисля, че след целия стрес, когато имам контакт кожа до кожа, всъщност мога да се успокоя малко. Сядам и се отпускам, мога да гушкам детето си и това създава малко щастливо пространство както за мен, така и за него, където да се успокоим, да не върша никаква работа през цялото време, да не се стресираме. Има какви ли не други неща в ума ми през цялото време, но е време да се отпусна и да изключа малко.“

По думите на друг: „Тя се сгуши малко, донякъде усети моята миризма, предполагам, и след това буквално заспа. Беше чудесно. Беше много утешително както за нея, така и за мен.“ Трети твърди: „Разбира се, бебетата могат да чуят ритъма на сърцето ви, да усетят топлина […] това е да сте близо до вашето бебе, мисля, че това е най-добрият начин за изграждане на връзка отрано.“

Същото проучване обаче съобщава също, че някои татковци намират кенгуру грижата за предизвикателство, тъй като може да отнеме много време. Не винаги е лесно да жонглираш с ангажименти като грижа за други деца и работа.

Татковците понякога могат да се чувстват като странични наблюдатели, когато се появи новородено.

Насърчаването и обучението на родителите, които не са извършили физическото раждане (бащи, осиновители) е ключово за равностойното им включване. И ако раждане с цезарово сечение затруднява майката да дава кенгуру грижи, докато все още се възстановява, бащата е следващият най-добър човек, който да го направи, докато тя не е в състояние.

Има поле за още по-обширни изследвания на тези въпроси занапред, особено около опита на бащи от различни културни среди и изобщо на нераждащи родители. Съществуващата до момента изследователска литература относно кенгуру грижите показва безспорно, че има основателна причина татковците да се насочат към кенгуру грижата, или контакта кожа до кожа, когато бебето се роди, още при първите им контакти. Все пак интимността, доверието и свързването в този контакт между новородено дете и родител служи като тих език на любовта.

Вижте още:

10+1 звездни татковци разкриват тайните на бащинството


Повече информация Виж всички