Двойният стандарт на изневярата

| от Пострадал* |


В света на романтичните връзки има някои доста глупави двойни стандарти, особено между мъжете и жените. Класическият пример е, че мъж, който спи с много жени, се нарича жребец, докато жена, която спи с много мъже, е курва.

Нека сме наясно – и двамата са курви. Това не е понятие, което е специфично за пола.

Но в случая с изневярата често се действа в обратна посока. Мъжете, които изневеряват, съвсем точно биват етикетирани като псета, които са неспособни да останат в зряла връзка. Но когато изневеряват жените, това често се третира по много по-различен начин, особено от другите жени. И това трябва да се промени.

Тежестта на изневярата

Да ти изневерят е изключително болезнено. Вярваш, че се намираш в основана на доверие, моногамна и изпълнена с любов връзка. Не е съвършена, но вярваш, че и двете страни са щастливи. Изведнъж откриваш, че това не е вярно и партньорът е действал задкулисно. Това оставя емоционални белези, които никога няма да зараснат.

Такъв определено беше моят случай. Минаха години, откакто разбрах, че тогавашната ми съпруга е престанала да ме обича и многократно е спала с кой ли не зад гърба ми. Тя се стараеше наистина много, за да ме накара да вярвам, че всичко е наред. Тъй като я обичах, се връзвах. Все още се чувствам глупаво, че й се доверих.

Макар да не мразя жените или да вярвам, че трябва да обвиняваме всички тях заради действията на бившата ми жена – щетите вече са нанесени. Надали изобщо някога ще бъда в друга връзка, просто защото не виждам как бих могъл да се доверя на жена по същия начин. Освен това за мен не се извива опашка от жени, които да чакат за среща.

В сърцето и ума си съм простил на жена си за болката, която ми причини. В същото време тя никога действително не ми се извини за онова, което направи. Всъщност беше изключително ясна, че ни най-малко не съжалява, че ми е изневерила. Ето тук започва двойният стандарт.

Вижте още:

Къде изневеряват жените?

Нейната истина

Когато един мъж изневерява на съпругата или приятелката си, обикновено той бива призоваван да отговаря за действията си. Изневярата е незряла и тъжна. Ако сте приключили с една връзка – продължавайте напред. Ако обичате жена си, дръжте си го в панталона, когато се намирате около други жени. Трябва да е точно толкова просто.

Но когато една жена изневерява, отношението често е да се пита какво е направил нейният приятел или съпруг неправилно. Приятелките на жената дори подкрепят действията ѝ и ги определят за „смела стъпка“ и „сила“. Очевидно, когато изневерява, мъжът е виновен, но също така е виновен и мъжът, на когато му изневеряват. Неговите възприети дефицити оправдават нейните действия.

Изпитах това от първа ръка.

Братът и сестрата на бившата ми съпруга ми казаха, че ако бях поддържал къщата по-чиста, може би тя нямало да изневери. Каква изненада – не приех добре тази критика. В брака ни аз вършех 90% от домакинската работа и по отглеждането на децата – в допълнение към работата на пълен работен ден. Не бях съвършен, но се стараех да давам най-доброто от себе си. Независимо от това, да ми се изневерява със сигурност не беше ок.

Проблемът е, че в социалните мрежи, токшоутата и в литературата се срещат подобни разсъждения. Женската изневяра към мъжете често се третира като действие за оцеляване, отговор на негативно изживяване във връзката. Тя трябвало да го направи, за да се справи със стреса, необходим, за да поддържа връзката. И хората се вързват на това.

Вижте още:

24 причини за изневяра при жените

Изневярата е изневяра и изневяра. Толкова

Всички изневеряващи са страхливци, които правят това, което правят, заради своя егоизъм и неспособност да се справят със сложни, зрели емоции. Такъв със сигурност беше и случаят с бившата, която все още използва всяка възможност да избяга и да се скрие от всеки разговор, който може да я накара да се изправи срещу нещо истинско.

В много отношения щеше да бъде много по-лесно, ако просто ми беше казала, че не ме обича, и си беше тръгнала. Но това щеше да изисква от нея да признае собствените си чувства, да не говорим за моите. Така че тя използва болката, която сама си причини, потискайки емоциите си, за да оправдае и рационализира изневярата си към мен.

Мъжете не могат и не трябва да се измъкват от отговорност с подобни тъпотии. Но по някаква причина обществото позволява на жените твърде често да играят с тази карта. Това вероятно е така, защото продължаваме да живеем в културната заблуда, че жените са по-емоционално интелигентни от мъжете. Повярвайте ми. Не е така.

Във всяка връзка изневярата е лоша. За една дълготрайна връзка, в която има доверие, тя може да бъде опустошителна до степен, че отношенията никога да не се възстановят напълно. Още по-лошо е да се опитвате да я рационализирате. Едно извинение няма да поправи нищо, но може да накара жертвата да се почувства поне малко значима – дори и да е съвсем за мъничко.

Вижте още:

12 ужасни истории за изневяра

*Оригиналният текст е публикуван в сайта Medium.com


Повече информация Виж всички