Толкова ли е страшно „остаряването“?

| от MamaMia |Преди известно време ми хрумна дали да не боядисам косата си в сиво. Нали се сещате – готини сребристи оттенъци, подобни на тези на рода Таргариен от епоса „Песен за огън и лед“. Вече бях записала час при любимия си фризьор и колорист, когато се замислих над нещо: изглежда много шик да си със сребристо сива коса, когато си на 20 и на 30. Имаме склонност да прекараме часове в салоните за красота и да инвестираме в това да придобием точно този нюанс.

След това обаче, когато косите ни започнат да се прошарват естествено, все още е изключителна рядкост някой да запази натуралния си сив цвят. Дори напротив, минава за бабешко, за неподдържано. И отново сме готови да прекараме часове в салоните за красота и да инвестираме, само и само за да се отървем от същия този цвят, който до преди няколко години се е водел готин, модерен и шик. Това ми се стори абсурдно и реших да почакам със сивото до момента, когато времето му всъщност ще дойде по законите на биологията. Покрай този казус се замислих за процеса на остаряване като цяло и за свързаните с него стереотипи, които нерядко са си чист ейджизъм.

Всъщност, предразсъдъците, свързани с външния вид с напредването на възрастта, не са малко, но и не са особено логични и смислени.

Да си припомним например една пословица, която винаги ме е учудвала – „с годините косата на жената трябва да става по-къса, а полата по-дълга“. Така ли? И откъде накъде? Косата на жената може да бъде по момчешки небрежна, къса и леко разрошена на всяка възраст, както и да се спуска на красиви талази чак до кръста. Или дори до ръба на полата, чиято дължина също не се определя от изминалото време, а единствено от начина, по който се чувстваш комфортно, красиво и себе си. Трудно ми е да си представя нещо по-красиво от това.

И все пак, все още чувам да се приема за едва ли не неприлично, когато една жена на години – и то не на пенсионна възраст, а например над 35 – се облича „като тийнейджърка“, с ярки дрехи, с щампи и надписи, с цветни кецове, яке от еко кожа с капси. Паралелно с това се възхищаваме на звездите, които изглеждат „като на 20“, по възможност без външни интервенции, но се възмущаваме, ако жената, която изглежда, гласи се и живее като 20-годишна, е например леля ни. Предразсъдък е и това, че е нужно да си супер известна и свръх богата звезда или бизнес дама, за да можеш да посрещнеш стареенето с достойнство и с желание за живота и за красота.

Няма възраст, в която да не можем да сме физически, социално и сексуално активни, стига да искаме това. Следователно няма възраст, на която да не можем и да не искаме да бъдем привлекателни. А какво означава да сме привлекателни всъщност зависи единствено от собствената ни представа за атрактивност. Затова е време да признаем, че времето на жените на средна възраст с пеньоар и забрадка е преминало.

В „остаряването“ няма нищо страшно. Особено ако си го направим по свой модел, по свой образ и подобие. Така, както на нас самите ни харесва.

В онлайн групите за красота забелязвам тенденцията жени да осъждат други жени, ако правят избор, който не е точно като техния. Обикновено предразсъдъкът е, че някоя се поддържа твърде много, а трябва да се остави да старее красиво и естествено, или точно обратния стереотип – че някоя се е оставила твърде много на естественото, а ако не прави дълга и подробна рутина за кожата си и не се подлага на никакви процедури, значи е запусната и неподдържана.

Истината, разбира се, е индивидуална за всяка от нас, но също така е най-вече в баланса.

Не е нужно да прекарваш всяка свободна минута във взиране във външния си вид и работене по него, но няма нищо срамно и нередно в това да полагаш за себе си подходящата за теб и за възрастта ти грижа. За целта е нужно да сме добре информирани за процесите, които ни предстоят.

Знаете ли например, че с напредването на възрастта, собственото производство на хиалуронова киселина в кожата ни намалява. Това е основната причина по нея да се оформят бръчки и да придобива по-състарен вид. Серията Eucerin Hyaluron-Filler с 3х ЕФЕКТ се противопоставя на този процес, затова си струва да започнем употребата ѝ, още когато забележим първите признаци на стареене. Можем да очакваме няколко ефекта. Високо- и нискомолекулярната хиалуронова киселина в продукта хидратират и запълват бръчките. Антиоксидантът сапонин активира собственото производство на хиалуронова киселина на кожата с до 256% и я защитава от свободни радикали. Серията има и предпазен ефект – намалява скоростта на разграждане на хиалуроновата киселина с над 50%.

Какво да правим обаче, ако сме пропуснали момента на първите признаци на стареене?

Вече са се образували дълбоки бръчки и кожата е изгубила еластичността си… Как да постъпим? На първо място, да не се притесняваме излишно – нищо не е безвъзвратно изгубено. Eucerin отново идва на помощ, този път със серията си за зряла кожа, Eucerin Hyaluron-Filler Elasticity, чиято нова формула е специално предназначена да редуцира напредналите признаци на стареене, чрез своя троен ефект. Формулата с дълго- и късоверижна хиалуронова киселина хидратира и изпълва дори дълбоките бръчки отвътре навън. Иновативната съставка Thiamidol редуцира възрастовите петна, и то експедитивно – ще забележите първите резултати едва след две седмици! Комплексът Колаген-еластин, мощна комбинация от акртиин и креатин, реенергизира производството на колаген и повишава еластичността на кожата.

Дневните и околоочните кремове и от двете серии съдържат слънцезащитен фактор. Което ме навежда и на следващия важен въпрос. Дори и да се спрем на най-добрата възможна серия за кожата си, това няма да е достатъчно, добре е да живеем здравословно. Например да не излагаме кожата си прекомерно на слънце, с което бихме рискували и здравето си, наред с младата си кожа. Да пием достатъчно течности, да се движим, да се наспиваме, да хапваме здравословно, да правим упражнения конкретно за лицата си, с които да ги освободим от стреса на ежедневието и да ги запазим жизнени и свежи… Звучи като много на брой грижи, но всъщност е въпрос на изграждане на здравословна рутина.

Когато я имаме, е предразсъдък че остаряването е грозно. Предразсъдък е и че преминаването през него задължително трябва да е трудно. Истина е само едно – то е неизбежен процес и физически промени ще има. Не и такива, за които да си струва да нарушат самочувствието ни или вътрешната ни хармония. Нито пък да ни накарат да спрем да се приемаме.

Важно е да отбележим и още нещо.

Красотата и стойността на една жена не зависят единствено от външния ѝ вид. Всички жени, независимо от възрастта си, имат множество качества и таланти, които ги правят ценни и уникални. Важно е обществото да промени своя подход и да насърчава приемането на разнообразието във външния вид, както и да подчертае важността на личността и постиженията на жените.

За да се справим с предразсъдъците, свързани с външния вид на жените с напредването на възрастта, трябва да насърчаваме позитивни стереотипи вместо стари клишета и да подчертаваме важността на самочувствието и самоуважението на жените, независимо от техните години. И заедно да създаваме общество, в което всички жени се чувстват уважавани и признати за това, което са и за това, което постигат, независимо от външния си вид и възрастта си.

Вижте още: 

Какво се случва с тялото, когато спим прекалено много