Шакшука със зелени пиперки

| от Mamamia |


За четвърта поредна година BILLA България* развива проекта си „Градините на BILLA„, в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

До сряда (12.07.2017) във всички магазини на BILLA на фокус ще можете да намерите вкусни български зелени пиперки, произведени с много грижа.

Оригинално това ароматно и засищащо ястие се приготвя с червени чушки и малко люти чушки, но сега е лято и имаме достатъчно топлина отвън, за да си я набавяме и вътрешно.

Пък и зелените пиперки тази седмица са в изобилие във всички магазини на BILLA. Защо да не променим малко традиционния израелски миш-маш?

Продуктите са малко и лесни, затова и ще ги дадем в бройки „на човек“, така ще ви е по-лесно да пресметнете какво ще ви трябва.

piperki1

200 мл консерва домати на кубчета (половинка от малките кутийки) или пресни домати
половин глава бял лук
2 зелени пиперки
2 яйца
сол и пипер на вкус
може и малко лют червен пипер

Почистете и разполовете пиперките, обелете лука и ако ползвате пресни домати – нарежете ги на ситни кубчета. Нарежете половинките чушки на ивици, а лука на полумесеци.

Загрейте малко олио или зехтин в достатъчно голям тиган и запържете леко лука и чушките, само колкото да омекнат леко. Ако ползвате и лют червен пипер, сложете го и разбъркайте добре.

piperki101

Добавете доматите и разбъркайте, намалете огъня и оставете да къкри около 10-15 минути докато се сгъсти леко. Поправете със сол и черен пипер на вкус. Чупнете яйцата върху сместа и оставете да покъкри още докато белтъка се свари. Може да покриете с капак или фолио, но не е задължително.

Сервирайте директно тигана на масата с хубав пресен хляб и се наслаждавайте на ароматите и вкуса. Ако искате да сте още по-креативни, може да добавите и малко предварително сварена леща преди да сложите яйцата, да сложите замразен грах или дори нахут от консерва – оставяме въображението ви да ви води.shortcode (left) :