Палачинки от картофи

| от Mama Mia |

За пета поредна година BILLA България развива проекта си „Градините на BILLA„, в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

Програмата за намаляване на пестициди на BILLA гарантира, че продуктите, които достигат до вас, са със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди. По-малките количества остатъчни пестициди означават не само по-здравословна храна, но и защита за околната среда и по-добри условия на труд за производителите на плодове и зеленчуци.

До сряда (06.06.2018) във всички магазини на BILLA на фокус ще можете да намерите вкусни български картофи, произведени с много грижа.

Картофите, които купих от BILLA за тази рецепта през седмицата идват от наши, български ферми. Това е и причината днес да ви срещнем с една типична, българска рецепта за родопски пататник. Гарантирам ви, че дори и по-злоядите деца биха я харесали.

Хванах ли вниманието ви? Палачинки от картофи – сигурно е вкусно? Ами вкусни са, да. Наричат се пататник и ако някога сте пътешествали из Родопите, със сигурност сте опитвали поне веднъж това емблематично за района ястие.

Като човек израснал именно там споменаването на пататник предизвиква мощно слюноотделяне, широка усмивка и сладки спомени от детството, когато баба ми ме прибираше от училище и за обяд ме гощаваше с него.

Лично аз го препоръчвам запържен, хрупкав и в компанията на таратор с много чесън.

Ето и нужните продукти:

• 700 грама картофи или 5-6 средни картофа
• 2 яйца
• 1 с. л. сух джоджен
• ½ с. л. сол
• 1 глава лук
• Масло/Олио за запържване

Начин на приготвяне:

Обелете и настържете картофите на едро ренде. Посолете ги на вкус и ги оставете 15-20 минути, за да си пуснат водата. След това вземете гевгир или чиста кърпа и ги изцедете максимално от течността.

Добавете яйцата, джоджена и настъргания лук и омесете хубаво. Сгорещете тигана добре и сложете мазнина на вкус. След това намалете котлона леко и в мазнината поставете от сместа оформяйки палачинки в размера, който желаете. Аз ги правя по-малки, защото по-лесно се сготвят и обръщат.

Всяка страна се пече 10-12 мин. на по-слаба степен за да не прегори. Задължително слагайте и капак над тигана, за да се позадушат. След като придобият златист апетитен загар махате от котлона и сервирате.