Нели Насева: „Дълбокият смисъл на йога практиката е свързване, приемане и духовно израстване“

| от Ана Динкова |


Нели Насева е една от най-уравновесените и спокойни жени, които ще срещнеш в София – факт, който си обяснявах с това, че практикува йога от почти 10 години, медитира и се занимава с ароматерапия. Това, което ме изненада е фактът, че успоредно с успешния си личен бизнес проект – две студиа за йога, Yoga Vibe, Нели продължава да се занимава с право. И то не какво да е право, а корпоративно.

Не познавам много хора от корпоративния свят, които да имат дори една пета от нейното спокойствие и самообладание, затова бях повече от любопитна да разбера как постига това равновесие в живота си и също така – как го поддържа и какво я мотивира да продължава напред.

Да започнем от началото: как и кога започна да практикуваш йога?

Попаднах в залата за йога преди близо 8 години. Бях опитвала различни йога класове и преди това, но от този момент практиката стана част от живота ми. Ходех по 2-3 пъти седмично след работа на йога, усетих ползите от практиката веднага и това ме направи отдадена и постоянна.

Йога става все по-актуална и модерна – на какво се дължи това според теб?

Необходимостта да се погрижим за себе си, за да живеем по-добре, да сме здрави, спокойни и в хармония – това е актуално и модерно. И йога е един от начините да го направим. Далеч не е единствения. Но йога е един добър и ефикасен начин за грижа.

И това, че е модерна и актуална, е заради все по-големия стрес, на който сме подложени в ежедневието си. Притесненията, болестите, страха и напрежението у хората стават все по-големи. Затова и необходимостта от практики, които да неутрализират това, се увеличава.

Обикновено в повечето спортове и тренировъчни режими има различни нива: начинаещи, напреднали, професионалисти – в йога не съм забелязала да има от последните, защо е така?

Много вярно наблюдение! Крайната цел на йога не са физическите пози и асани, изпълнението на най-сложните позиции, баланси и стойки. Дълбокият смисъл на йога практиката е свързване, приемане и духовно израстване.

И в този смисъл никога няма да бъдем достатъчно напреднали, за да се наречем професионалисти. Йога започва от физическото натоварване, за да бъде тялото ни хубаво и здраво и ни подготвя за по-сложни духовни практики. Духовното израстване, овладяване и опознаване на тялото и характера ни, е нещо към което всеки от нас се стреми до края на живота си.

Напоследък популярността и чара на Изтока и източните учения и практики се завръща – поредна мода ли е това според теб или?

Грижата за себе си винаги ще бъде модерна и актуална. Просто в момента, повече от когато и да било преди, имаме нужда от това. Вярвам, че тази тенденция ще продължи да се задълбочава. Има много практики и учения за израстване. Йога е достъпна и лесна възможност за овладяване на тялото и ума.

На теб какво ти дават йогата, медитацията, ароматерапията? Какво искаш да предадеш на околните и какво според теб е важно те да знаят?

Ежедневно се опитвам да го кажа на хората, с които се срещам в залата – няма значение къде се намират в момента, колко слабо или гъвкаво е тялото им, дали някога са опитвали да се занимават с медитация, дали са здрави, или не – всеки може да започне днес и да направи живота си по-хубав, по-щастлив! Изисква се малко постоянство, голямо желание и готовност за промяна.

Всеки се стреми към нещо различно, каква е твоята цел?

Създадохме студия Yoga Vibe с една цел – да помогнем на повече хора да се погрижат за себе си, да бъдат по-добри и по-щастливи! Отдадена съм на тази цел всекидневно, когато водя класове и се срещам с ученици и практикуващи. Йога практиката ни учи да бъдем по-добри и към себе си, и към другите. Това е и моята цел – да помогна на хората, тръгнали по този път.

Можеш ли да разделиш ум, тяло и дух – или всичко е свързано?

За съжаление не са свързани при повечето от нас. Действията ни основно са предизвикани от ума, връзката ни с тялото е изцяло изгубена, а грижата за духа и стремежа към духовното е забравен. С редовна йога практика можем да заздравим връзката между трите, за се чувстваме завършени и щастливи.

Как трябва да се подготви човек, преди да започне да практикува йога?

Не е необходимо да прави нищо, за да се подготви. Достатъчно е да има желание да опита, да няма очаквания и да се остави на практиката. Важно е всеки да си даде възможност да опита повече от веднъж – отнема време докато човек намери стил и учител, които му допадат най-много.

Какво трябва да се знае, когато се практикува вкъщи?

Практиката вкъщи може да бъде изключително полезна, но и много опасна. Необходимо е всеки начинаещ да ходи при учител известно време докато се научи правилно да изпълнява позициите. Те носят много ползи за тялото, но могат да бъдат и много опасни, ако не се практикуват правилно.

Каква е ролята на учителя или инструктора и защо е важно да се посещава практика, вместо да се експериментира надомно?

Ролята на учителя е огромна. Той не само води ученика във физическото изпълнение на позите и го напътства с познания за тялото, но и мотивира, вдъхновява и служи за пример. Като учител аз имам изключителна отговорност към хората. Веднъж решили да ми поверят грижата за тялото си, това прераства в грижа за духа им.

Има ли хранителен режим, който е добре да съпътства йога практиката?

Оставам това на преценката на хората. Няма нищо задължително в йога. Със заздравяване на връзката ни с тялото всеки сам започва да усеща какво му вреди и кое го кара да лети. Изборът става инстинктивен, човек започва да се пристрастява към усещането да се чувства добре, да владее тялото си и да е изпълнен с енергия.

Има ли мода и тенденции в йога?

Да, има. Сега модерни са натоварващите физически практики, които абсолютно заменят тренировките във фитнеса. Модерно е да се правят стойки на ръце, сложни преходи, модерно е да се владее тялото, да се демонстрира сила и мобилност едновременно. В следващите години това ще се промени. Все по-актуални ще стават медитативните практики и различните техники за дишане.

Ти как тренираш/практикуваш?

През годините винаги съм била физически активна. От ски до дълбочинно гмуркане – до ден днешен също се занимавам с някои по-екстремни спортове. Но йога е единственото, което ме прави завършена – усещането, че цялото тяло е работило активно на предела на силите си и въпреки това е спокойно и отпуснато. Достатъчни са 30-40 минути на постелката, за да усетим прилив на спокойствие, сила и енергия. Независимо по кое време на деня. Не ни трябват никакви екипировки.

А как релаксираш?

Релаксирам ежедневно с практикуване на медитация и други духовни практики – това е задължително, за да бъда всеки ден пълна с енергия и сила да вдъхновявам другите. А иначе що се отнася до конвенционалното разбира за релакс – пътувам, обичам да ходя на далечни места, да се потапям в различни култури.

В края на разговора с Нели искам да отнеса много от съветите, които косвено или пък съвсем пряко попих, но сякаш най-вече искам да запомня едно: независимо къде се намирам днес, как се чувствам и какво си мисля, че съм – винаги има утрешен ден, за който е добре да започна да мисля веднага.

Искам да се съсредоточа върху важните неща, върху това колко по-добре се чувствам, когато се грижа за себе си и поставям нуждите на тялото и душата ми наравно (а понякога може би няма да е лошо и пред) тези на другите. Няма да овладея скоро сложните стойки на ръце, но поне да опитомя избухливостта и нетърпението си.

Намасте!

Интервюто се проведе със съдействието на Rexona.