Какво представлява аритмията?

| от Спонсорирано съдържание |


Вероятно ви се е случвало да ви „прескочи“ сърцето. Или да ви „притупа“. Когато усещането за забързан сърдечен ритъм или „прескачане“ се случи, по-тревожните отиват в спешното, за да проверят дали не получават инфаркт. По-небрежните пък, неглижират случилото се, поне докато не се случи отново.

За да имаме адекватни реакции спрямо усещанията в областта на гръдния кош, където се намира сърцето ни, е добре да сме информирани относно възможните сърдечни проблеми, техните симптоми и лечения.

Една от най-често срещаните кардиологични аномалии е сърдечната аритмия (или проблемите на сърдечния ритъм). Така на медицински език се нарича състоянието, когато електрическите импулси, които координират сърдечния пулс, не работят добре. Тогава сърцето започва да бие твърде бързо, твърде бавно или на неравни интервали. Сърдечните аритмии се усещат като разтуптяване или сърцебиене и могат да бъдат безобидни. Някои от тях, обаче, могат да предизвикат неприятни и понякога опасни за живота симптоми. Лечението на аритмията често контролира или елиминира бързия, бавен или на неравни интервали пулс. Аритмията често е съпътствана или причинена от слабо или увредено сърце, затова би могла да се повлияе позитивно от по-здравословен начин на живот.

Лекарите разделят аритмиите според това къде се образуват и според скоростта на сърдечния ритъм: Тахикардията е наличието на ускорен пулс – тоест сърдечна дейност с над 100 удара в минута. Брадикардията пък е сърдечната честота с под 60 удара в минута.

Важно е да знаем, че това състояние на сърцето невинаги има проявления и симптоми. Има повече от един начин за откриване на аритмията. По традиция лекарите са я разпознавали, слушайки пулса на пациента чрез стетоскоп. Днес автоматичните апарати за кръвно, които използват съвременни технологии , откриват аритмията и могат да засекат дори най-малкото отклонение на сърдечния ритъм и оценяват нивото на риска, породено от него. Нашият съвет е – ако Вашият апарат засече отклонение – да посетите личния си лекар и да обясните какво се е случило. Той ще може да определи дали имате нарушение и ако е необходимо, ще ви даде насоки. Дори и да имате симптоми, това не значи, че непременно имате сериозен проблем. В случай че често изпитвате симптомите на аритмия или ги усетите неочаквано, потърсете медицинско лице незабавно.

Ето какви са проявленията й:

Разтуптяване на сърцето
Сърцебиене (тахикардия)
Бавен пулс (брадикардия)
Болки в гръдния кош
Задух
Замаяност или гадене
Потене
Припадане или състояние, близко до припадането

Много неща могат да доведат до и причинят аритмия, включително:

Сърдечен удар, който се случва в момента
Увредена тъкан на сърцето от преминал сърдечен
Промени в структурата на сърцето
Блокирани артерии в сърцето
Високо кръвно налягане
Пушене
Прекомерна употреба на алкохол или кофеин
Стрес
Някои лекарства и хранителни добавки
Диабет

Рисковите фактори, които създават аритмия, са най-различни. Като цяло проблемите със сърцето, включително високото кръвно налягане, биха могли да афектират неговата работа. Диабетът се отразява на сърцето, ако не е контролиран. Хипофункцията и хиперфункцията на щитовидната жлеза също могат да увеличат риска от аритмия. Не се препоръчва и прекомерният прием на алкохол, кофеин или пушенето.

За да бъде сърцето ви здраво и за да намалите риска от аритмия, спортувайте редовно и яжте храни, полезни за сърцето. Обръщайте внимание на стреса и го избягвайте.

Винаги се консултирайте със своя лекар, когато имате притеснения за своето здраве.