Как да управляваме разходите си практично след края на зимния сезон

| от MamaMia |


На път сме да кажем край на зимния сезон, който беше изпълнен с множество колебания, сътресения и промени в различни финансови и разплащателни аспекти. Да умеем да спестяваме и да управляваме парите си практично в този особен период от годината е изключително важно, затова тук ще разгледаме няколко метода, с които можем да постигнем по-добър баланс при правилното разпределение на семейния бюджет.

Планирано пазаруване

Един от най-сигурните методи, с които можем да осигурим финансова стабилност както за нашето семейство, така и за самите нас, е да успеем да усвоим метода на планираното пазаруване. Това означава да заделим един неделен следобед от нашето натоварено ежедневие, в който да седнем и да помислим върху продуктите, консумативите и неотложните разходи, които в момента употребяваме или тези, които тепърва предстоят. Нужните парични средства за хранителни продукти и битови сметки е първото важно перо, което трябва да поставим в планираната ни таблица за разходи, които задължително извършваме всеки един месец. Ако успеем да помислим и върху това какво точно консумираме като храни, напитки и лични удоволствия, ще успеем да извървим първата стъпка към ясния план за това какви средства ще са ни необходими, за да завършим месеца в така наречения финансов и носещ спокойствие плюс.

Откриване на продукти с отстъпки

Ако можем да открием нужните за нас продукти с някакво намаление, било то и в малък процент, защо да не се възползваме от тази оптимизация? За някои хора може да не изглежда от голямо значение, ако видят намален продукт с няколко стотинки, но ако на края на месеца направим разчет за това колко сме спестили от закупуването на продукти с намаление, то ще видим, че спестените пари изобщо не са малко. Именно тези средства от отстъпки можем да вложим както в спестявания, така и да ги пренасочим към друго перо от нашия бюджет, точно там, където ще намерят най-голямо приложение. За да успеем да планираме успешно семейните си разходи и да откриваме висококачествени, но и разнообразни продукти на конкурентни цени, магазините на Lidl ни предлагат възможност в периода 14 март – 10 април да открием над 60 продукта с до 50% отстъпка. Предложението на веригата включва едни от най-масовите продукти за родния потребител и нови атрактивни предложения за трапезата и домакинството, които идват в допълнение на седмичните промоции.

Продуктите можем да открием на видно място в магазина, а голяма част от тях и в седмичната брошура на веригата. Така можем лесно и бързо да набележим любимите си продукти на изгодни цени, като същевременно планираме разходите си и облекчаваме бюджета си.

Нужната консумация

Последната препоръка, която споделяме с вас в този материал, няма намерението да накланя в определена посока везните на вашите нужди или разходи, а по-скоро да открехне темата за съвременното потребление. За съжаление в последните години обществото започна масово да закупува и притежава продукти, които впоследствие се оказват ненужни или в повече – а това може да се каже, че е едно сериозно препятствие върху разходите по семейния бюджет. Бързо оборотната мода при дрехите и изхвърлянето на неконсумирана храна е само една малка част от съвременното потребление, което оказва сериозно влияние върху паричните средства, с които разполагаме. Ако успеем да открием онзи правилен баланс в нашите разходи, който ни дава възможност да консумираме точно определените продукти, от които наистина имаме нужда, то можем да кажем, че това също е една от водещите стъпки към правилното управление на паричните ни средства. А и не само – на природата също ще ѝ се хареса нашето разумно финансово управление.

Вижте още:

Как да научим детето да борави с пари