Ити в една паралелна вселена

| от Златина Димитрова |


Всичко започва от един сън преди 4 години. Сън, в който Ити (Христина Сланчева) влиза в светло пространство, където има хора, които се хранят. Вижда и дърво с две птици в короната и надпис: „Там, където има любов, има живот“. В съня си се чувства щастлива.

Четири години по-късно се срещаме в осветеното от есенното слънцекафе „Паралел 43″и разговаряме под пъстро дърво с две птици в короната. До главите ни е надписът от съня.

Оказва се, че Ити е прекарала две години в търсене на правилното място, за да създаде светлото пространство на „Паралел 43“. Междувременно разказва, че в нея се е отворил и енергиен „канал“ за готвене и дори е създала собствен бранд безглутенови мъфини, заедно със синовете си – „ma maffin“.

Изведнъж попада на мястото от съня си, което до този момент е било използвано за магазин. Там, където някога е имало пробни, днес има кухня, в която се приготвят 100% авторски рецепти за сладкиши, солени вкусотии и основни ястия.

На стената изниква и дървото от съня. Всъщност дърветата са две – едно лятно, което стои от април до края на октомври и едно зимно, което настъпва с подготовката за зимата. Зимното е рисувано отшеф Тина Врачева, един от двамата готвачи в „Паралел 43″, която е същевременно и художник.

Една паралелна вселена

Ити е прекарала голяма част от живота си като спортист – тя се занимава с волейбол от дете, като първоначално играе в Разлог и тренира с момчетата, тъй като няма отбор за момичета. Когато е на 14 се мести в София и тренира за ЦСКА. По-късно заминава да учи в САЩ със стипендия именно благодарение на спорта.

„На 19 години вече познавах мъжа си, а за Щатите заминах на 21. След това се дипломирах там и се върнах. Родих първия си син Тео, после – Адриан, и отворих йога център – Ити йога център, който имаше живот 10 години“, разказва тя. А самата Ити затваря йога центъра, за да се посвети изцяло на „Паралел 43″, защото иска да присъства там пълноценно. „Винаги, каквото и да правя, го правя с цялото си сърце и отдаденост“, разказва тя.

Когато се занимава с йога, тя всъщност работи с деца. По това време работи и по проекта „Животознание“ или както тя го нарича – „жѝвото знание“. То представлява експериментална програма, която преподава в държавни училища от 1 до 4 клас и учи децата на добродетели и ценности и това как да останат в пълно здраве и хармония.

Когато обаче се появява „Паралел 43″, му се посвещава напълно.

Името си мястото получава от местоположението – София се намира на 43-тия паралел. „Толкова просто. Исках да е свързано с локацията – ние сме тук, това сме ние и сме на 43 паралел“. Въпреки че мястото предлага веган и вегетарианска храна, Ити смята, че не е необходимо в името му да има думи като green и healthy (от англ. „зелено“ и „здравословно“). „Аз дори не искам да описвам, че храната е вегетарианска и веган“, казва Ити и подчертава, че дори в сайта на заведението слоганът е Food for Life – „Храна за живот“.

За нея храната става важна част от живота. Завършва академията на Матю Кени за растителна и сурова кухня – онлайн курс с продължителност един месец, в който от сутрин до вечер учиш и готвиш. През цялото време преминаваш изпити върху всичко научено.

„Сериозна академия. Според мен – най-добрата в света в момента за растителна и сурова храна“, разказва Ити. Самата тя иска този тип храна да бъде достъпна до все повече хора, а не да бъде ограничена до тесен кръг заради цената или презентацията си. За нея това, което приготвят в „Паралел 43″, е животворна и пълноценна храна, приготвена с много радост и любов.

Казва, че за нея „Паралела“ е място на петте сетива: „Човек влиза тук и вижда първо светлината, усеща енергията“. Музиката внася хармония, а вкусването на храната помага за докосването на всички сетива.

Паралелни уроци

„Открих нова страна от себе си за това колко всеотдайна мога да бъда към хората“, разказва Ити за времето си в „Паралел 43″. Казва, че работата й там е „вид служене“ на другия, но по най-хубавия начин. В началото работи на смени по 12 часа в кафенето, които редува с колега. Казва, че това изисква много всеотдайност, но и способност за управление на целия бизнес и взимане на решения всеки ден.

Научила се е и на повече присъствие – „да присъствам автентично във всеки момент, какъвто и да е той“.
Междувременно волейболът остава част от живота й, но различна, паралелна. Спира да се занимава с това професионално още по време на първата си бременност. Сега гледа волейболни мачове – сестра й играе професионално във Франция, а баща й е част от Федерацията по волейбол.

В свободното си време се занимава с различни танци, включително – танцови терапии.

Като цел за 2020 г. си е поставила създаването на приложение за телефон – Food for Life, в което да предлага авторски рецепти на „Паралел 43″. „Някой ден ще направим и книга, но има време“.

Когато говори, изглежда в пълна хармония със себе си. Казва, че това е така, защото следва естествения ход, по който се променя.

„Смятам, че така ще правя през целия си живот – горя за всичко, което правя. Всяко нещо има определен живот и определена енергия – нещо определено, което имаме да му дадем, да споделим от себе си. Сфера, в която да израснем. Ако тази сфера се промени, а промяната е най-естественото нещо, просто е хубаво да следваме този естествен процес“, казва тя.

Самата тя се определя като голям естет и обича всичко да бъде хармонично и красиво.

За да поддържа кожата си, ходи веднъж месечно на почистване на лицето – при един и същ козметик от 20 години. Използва хидратиращи серуми и поне два пъти седмично – маска за лице. За грима си в ежедневието разчита на озаряващи кремове, молив за очи, кафява спирала, руж и лек гланц за устни.

Като типичен Стрелец – всичко при нея е изписано на лицето. Вярва, че за външния вид има значение какви са мислите на човека – ако те не са токсични, а правилни, това се отразява и веднага се вижда, когато погледнеш другия в очите. Важна е, разбира се, и храната.

Този материал е реализиран със съдействието наJOWAÉ.Южнокорейските лаборатории наJOWAÉсъчетават традициите на медицинските растения с най-новите достижения на козметичната индустрия и предлагат два качествени подмладяващи концентрата – дневен и нощен. Те изглаждат кожата и ѝ придават сияен вид, а резултатите са видими още след първото нанасяне. Двата продукта наJOWAÉсе борят и с пигментацията на кожата.

Дневният концентратсъдържа 89% съставки от естествен произход, като разчита на активния антиоксидант Лумифенол и екстракт от бял чай.Концентратът за нанасяне вечерот своя страна съдържа 94% естествени съставки и освен Лумифенол използва силата на ферментиралия черен чай.

Снимки: Мира Дерменджиева

Грим:Десислава Далукова


Повече информация Виж всички