Една пейка и малко работа в събота следобед могат да направят промяната

| от MamaMia |


Лесно е човек да бъде недоволен. Недоволен от безсмислената работа, в която си влага душата, времето и нервите. От шумните съседи, за които вече няма смисъл да вика полиция, защото те все така си пеят в три през нощта. От нервните шофьори, които винаги бързат кой знае за къде с псувни и клаксони. От мръсната градинка до блока, в която всяка седмица боклуците се трупат, въпреки усилията на един-двама съседи и безбройните призиви да пазим чисто, разлепени по стените на входа.

На фона на мрачните новини, които ни заливат от екрана и всекидневните малки битки, лесно е човек да бъде недоволен. Трудно изглежда да се промени каквото и да е, а това създава усещане за безнадеждност, особено когато всяка градинка прилича на тази до блока ни, и когато всички пейки са изпочупени и навсякъде хвърчат угарки от цигари.

Има обаче нещо също толкова лесно: да отделяш няколко минути на ден или няколко часа годишно, за да правиш малки промени, които с натрупване оказват значение.

1170x780 (2)

Именно на тези малки промени е посветена кампанията „Почисти и разкраси с Cif“, която за втора година трансформира градската среда, вдъхвайки нов живот на занемарени градски пространства.

След като миналата година бяха разкрасени четири места в България, тази година инициативата променя още четири. Именно малките усилия на човек или група хора могат да направят голяма промяна – да създадат позитивен облик, да върнат духа на място, забравено от години. В сайтаcifcleans.bgможете да гласувате кое да бъде четвъртото променено място, след като Cif избира първите три, които да бъдат върнати към живот.

Всеки, качил снимка или гласувал за място, се включва в томболата за седмични награди: безжични слушалки и продуктови комплекти, както и за голямата награда – фотоапарат за моментни снимки.

Първата трансформация от кампанията„Почисти и разкраси с Cif“ беше обновяването на занемарен фонтан зад Паметника на Съветската армия, който се превърна в място за срещи и общи спомени.

1170x780

Екипите на Webcafe.bg и MamaMia за втора година избраха да се включат в инициативата, давайки своя принос към обновяване на градската среда.

След като миналата година боядисвахме пейки пред болница „Царица Йоанна“ (ИСУЛ), тази година продължихме, преобразявайки още няколко пейки. С това се опитахме да направим градинката за отдих край болницата по-приятна и за пациентите, и за минувачите.

Пейките бяха покрити с остатъци от зелена боя и също както миналата година, решихме напълно да променим облика им. Впрегнахме усилия, четки и бои в една слънчева събота и се отдадохме на творчество.

Въпреки че работата ни обичайно е свързана с писане, а не с рисуване, не сме забравили часовете по изобразително изкуство от училище и изпъстрихме с цветя и бръмбари по пейките в съседство на миналогодишните, по които жужат пчели и скитат калинки.

1170x780 (1)

Слънце, бира, пица и малко боя – само това ни трябваше, за да направим една малка промяна в градската среда. Защото от всеки от нас зависи градът, в който живеем, да изглежда така, както ни се иска и недоволството да бъде с една капка по-малко.