Една пейка и малко работа в събота следобед могат да направят промяната

| от MamaMia |

Лесно е човек да бъде недоволен. Недоволен от безсмислената работа, в която си влага душата, времето и нервите. От шумните съседи, за които вече няма смисъл да вика полиция, защото те все така си пеят в три през нощта. От нервните шофьори, които винаги бързат кой знае за къде с псувни и клаксони. От мръсната градинка до блока, в която всяка седмица боклуците се трупат, въпреки усилията на един-двама съседи и безбройните призиви да пазим чисто, разлепени по стените на входа.

На фона на мрачните новини, които ни заливат от екрана и всекидневните малки битки, лесно е човек да бъде недоволен. Трудно изглежда да се промени каквото и да е, а това създава усещане за безнадеждност, особено когато всяка градинка прилича на тази до блока ни, и когато всички пейки са изпочупени и навсякъде хвърчат угарки от цигари.

Има обаче нещо също толкова лесно: да отделяш няколко минути на ден или няколко часа годишно, за да правиш малки промени, които с натрупване оказват значение.

1170x780 (2)

Именно на тези малки промени е посветена кампанията „Почисти и разкраси с Cif“, която за втора година трансформира градската среда, вдъхвайки нов живот на занемарени градски пространства.

След като миналата година бяха разкрасени четири места в България, тази година инициативата променя още четири. Именно малките усилия на човек или група хора могат да направят голяма промяна – да създадат позитивен облик, да върнат духа на място, забравено от години. В сайта cifcleans.bg можете да гласувате кое да бъде четвъртото променено място, след като Cif избира първите три, които да бъдат върнати към живот.

Всеки, качил снимка или гласувал за място, се включва в томболата за седмични награди: безжични слушалки и продуктови комплекти, както и за голямата награда – фотоапарат за моментни снимки.

Първата трансформация от кампанията „Почисти и разкраси с Cif“ беше обновяването на занемарен фонтан зад Паметника на Съветската армия, който се превърна в място за срещи и общи спомени.

1170x780

Екипите на Webcafe.bg и MamaMia за втора година избраха да се включат в инициативата, давайки своя принос към обновяване на градската среда.

След като миналата година боядисвахме пейки пред болница „Царица Йоанна“ (ИСУЛ), тази година продължихме, преобразявайки още няколко пейки. С това се опитахме да направим градинката за отдих край болницата по-приятна и за пациентите, и за минувачите.

Пейките бяха покрити с остатъци от зелена боя и също както миналата година, решихме напълно да променим облика им. Впрегнахме усилия, четки и бои в една слънчева събота и се отдадохме на творчество.

Въпреки че работата ни обичайно е свързана с писане, а не с рисуване, не сме забравили часовете по изобразително изкуство от училище и изпъстрихме с цветя и бръмбари по пейките в съседство на миналогодишните, по които жужат пчели и скитат калинки.

1170x780 (1)

Слънце, бира, пица и малко боя – само това ни трябваше, за да направим една малка промяна в градската среда. Защото от всеки от нас зависи градът, в който живеем, да изглежда така, както ни се иска и недоволството да бъде с една капка по-малко.

 
 


Повече информация Виж всички