Дишай наистина

| от MamaMia |


2020 година промени нашите разбирания за много неща, най-вече за социалното общуване, пътуванията и дома, където изведнъж започна да се случва всичко. Работно място, фитнес зала, козметичен салон, любим ресторант, училище на децата – животът между четири стени се оказа интересен, скучен, забавен, задължителен и какво ли още не.

В месеците на пандемия от COVID-19 научихме как да почистваме и дезинфекцираме буквално всеки предмет и повърхност у дома, но често пропускаме нещо изключително важно за здравето на цялото семейство – въздуха.

Въздухът у дома не е само уютната атмосфера, която ни превзема, веднага щом прекрачим прага. Уханието на кафе рано сутрин, нежният дъх на цветята от перваза, ароматизаторът в банята, магията на силните подправки от кухнята и любимата свещ в хола са красивата страна на монетата, но от другата й страна се крият вируси, алергени, прах и неприятни миризми. Те са невидими и непредсказуеми и предизвикват дразнене в носа, сухота в гърлото и очите.

В обстановката на карантина качеството на въздуха в затвореното пространство, което обитаваме, е още по-важно. Специалистите са категорични, че замърсеният въздух е основна причина за разпространение и по-тежко протичане на COVID-19, особено ако у дома има заразен. В дни на сериозно замърсяване навън, проветряването обикновено няма особен ефект, защото вкарваме прах или вредни газове у дома.

CEE_KEYVISUAL_PAINTING_4000_AC3854

Може и да ви се струва, че вкъщи мирише „на чисто“, но реалността е, че във въздуха наоколо постоянно циркулират замърсители. Американски проучвания показват, че въздухът у дома може да бъде между 2 и 5 пъти по-замърсен от въздуха навън.

Една от причините се дължи на вентилационните системи. Във филтрите на климатиците, например, се натрупват множество микроби и бактерии, поради постоянната циркулация на въздуха. Влажността на въздуха също играе важна роля, заедно с метода на отопление през зимата, както и наличието на цигарен дим, прекомерна употреба на химически препарати, определен тип подови настилки и други.

Периодично темата за мръсния въздух в София и други градове на страната долита в новинарския поток – и ако ви се струва, че няма как да промените голямата картина, то със сигурност може да направите така, че да защитите цялото семейство. И да дишате наистина у дома. Пречиствателите на въздух за домашна употреба* са отлично решение, защото могат да ни осигурят безпрецедентна чистота на въздуха вкъщи буквално за минути.

Сред най-ефективните пречистватели, които се предлагат на българския пазар, са тези по технология на Philips.

red

Пречиствателите на Philips се отличават по това, че осигуряват до 99.97%** премахване на ултрафините частици с размер до 0,003 микрона – това са частици 23 333 пъти по-малки от човешки косъм и 6 пъти по-малки от най-малкия познат вирус.

Mоделите от серията 4000i могат да пречистят въздуха в помещение от 20 кв. м само за 6 минути***, благодарение на 3D системата за циркулация на въздуха и превъзходното филтриране, което осигурява висок поток на чист въздух.

Пречиствателите на въздух Philips от серии 2000i, 3000i и 4000i не само премахват замърсители и алергени, но и вируси и аерозоли****, при това само с натискането на един бутон. Всеки един елегантен пречиствател с минималистичен дизайн от тези серии притежава уникален комбиниран трислоен филтър с дълъг експлоатационен живот.

Предфилтърът му улавя по-едрия прах и косми, слоят с активен въглен премахва вредни газове и неприятни миризми, а NanoProtect HEPA филтърът се справя успешно с ултрафините частици, които човешките сетива не могат да доловят. Благодарение на модернизираната технология VitaShield, освен съвсем минатюрните прахови частици, се филтрират и бактерии, полени, прах, животински пърхот.

Пречиствателят на въздух настройва работата си автоматично чрез интелигентна сензорна технология, която премахва и трите основни замръсителя във въздуха в помещението: частици, вредни газове и алергени. А потребителят може лесно да избира в какъв режим на работа да работи уредът: aвто, спящ или турбо.

ред2

Устройството се управлява лесно чрез смартфона през приложението Clean Home+. Оттук можем да включим уреда от дистанция, малко преди да се приберем вкъщи. Също така можем да разгледаме и данните за качеството на въздуха, събрани чрез сензорите на пречиствателя. Така във всеки един момент сме наясно за чистотата на въздуха у дома, но получаваме информация и за стойностите на замърсяване на въздуха в града, в който живеем.

Именно умните технологии и иновативните решения са сред големите предимства на света, в който живеем днес. Ако такива пречистватели за въздух бяха измислени по-рано, вероятно не само семейното минало и спомените с най-близките хора щяха да са различни. Навярно и като общество щяхме да бъдем по-осъзнати и отговорни към проблема за замърсяването на въздуха и, безспорно – по-здрави.

*Пречиствателят на въздух сам по себе си не предпазва от COVID-19, но може да бъде част от плана да защитите себе си и семейството си и да подпомогнете вентилацията и наличието на чист въздух (Агенцията за опазване на околната среда на САЩ).

**99,97% от замърсяванията, филтрирани от въздуха, които преминават през филтъра, тествани за едно преминаване, при въздушен поток 5,33 см/сек (данни от независима лаборатория).

***От въздуха, който преминава през филтъра, това е теоретично време за еднократно почистване, изчислено чрез разделяне на CADR 500 м3/ч на размера на стаята от 48 м3 (ако се приеме, че стаята е с площ от 20 м2 и височина от 2,4 м2).

****Тест за скорост на намаляване на микробите в Airmid Healthgroup Ltd., тестова камера с площ от 28,5 куб.м, замърсен с въздушен грип A (H1N1).