Да поговорим с децата за финанси

| от MamaMia |


Когато сте били в училище, вероятно често ви се е струвало, че учите неща, които никога няма да приложите в живота си на практика. Управлението на финансите обаче е неизменно и именно заради това финансовата грамотност е толкова важна. Ако децата ви научат малко повече за спестяването и планирането на разходи, сега би било истински бонус за вашия бюджет, а в последствие и за лично изкараните им средства.

Ниското ниво на финансовата грамотност кара младите да правят неуверени първи стъпки в самостоятелния си живот. Точно поради тази причина има все по-голяма нужда от провеждането на различни инициативи и кампании в тази насока. Чрез натрупването на знания в областта на финансите децата биха придобили увереност и стабилност, които са им необходими, за да се превърнат в активни граждани.

Образователните инициативи безспорно са добра идея, защото ангажират учениците с полезни теми извън границите на училище и същевременно с това са забавни. Една такава е именно „Национална финансиада“ на Банка ДСК. Ако сте пропуснали да участвате, добрата новина е, че започна ново издание с името „Лятна финансиада“. Ако имате деца между 16 и 19 г. и освен, че искате да ги ангажирате с нещо смислено, сте готови да се потопите в това предизвикателство заедно с тях, тази инициатива е идеална за вас.

Освен полезна, участието в такава инициатива със сигурност има и забавна страна. Ако вече ви е трудно да намирате общи теми с децата си тийнейджъри, впускането в нещо такова заедно, като отбор, със сигурност ще ви помогне. По този начин ще помогнете на децата си да обогатят знанията си в областта на финансите, а може и вие да научите нови и интересни неща. Заедно ще можете да се борите за страхотни награди, като този път бързината няма да е от значение, а отговорилите правилно на всички въпроси ще участват в томбола. Състезателният елемент ще направи участието ви по-вълнуващо и ще покаже на децата ви, че за да спечелят, трябва да имат знания, което е супер.

Лятната финансова олимпиада на Банка ДСК ще се реализира изцяло онлайн на www.finansiada.bg, където вече може да се регистрирате като двойка от родител и дете. Игрите ще бъдат 3, които ще са под формата на тестове от по 20 въпроса на финансова тематика и ще се проведат между април и септември 2019 г.