Най-великите злодейки в киното

| от Зузи Аспарухова |


Те са онези жени, които не искаш да срещаш в тъмна улица, късно вечер или в някой съмнителен бар. И същевременно искаш, защото са секси и опасни… А най-големият им плюс е, че са измислени персонажи и може да си фантазираш всичко за тях.

Женските злодеи в киното претърпяват една доста положителна метаморфоза в последните години. От плоски, разгърдени и просто пищящи персонажи, те започнаха да се превръщат в плътни, интересни и сексапилни образи, които могат да се борят със злото или доброто, наравно с мъжете. И това е окей. Не звучи недостоверно, нито глупаво. Жената в киното отдавна не е просто девойка в беда или още по-лошо – разглезена, плачеща драма куин. Не, женските персонажи, особено, онези опасните, са феминизирани, интересни и най-важното, могат да ти сритат задника.

Феминизмът в киното се развива в права крива и върви само нагоре. Което е радост за жените и най-вероятно за мъжете. Няма мъж, който да не иска да гледа красиви, сексапилни дами с оръжия. А ако владеят някакви бойни умения, още по-добре. Възходът на опасната, фатална жена в киното бележи своето начало още през 80-те години, макар тогава жените-злодеи да не са предпочитаните основни персонажи. Начелото на окупацията на света винаги стои някои гаден мъж, а жената до него е онзи безименен и безмълвен, в повечето случаи, персонаж, който му помага, защото вярва в каузата му, влюбена е в него или просто е вкарана в сюжета за повече сексапил. Съдбата на тези плоски, хартиени жени е предрешена от самото им начало – те влизат в секси cat fight някъде в средата на лентата и изчезват, така както са се появили – бързо и без сантимент.

Това се промени и в по-доброто кино вече може да видим жени, които сами искат да борят системата, да сеят зло, да превземат света, да командват, да се бият и да убиват. Влязат ли в бой, рядко излизат като победени, а когато това стане все пак, си отиват с гръм, трясък и фойерверки. И най-важното, еволюцията им е изключително приятна, както за обикновения мъж, който просто обича да гледа готини жени на голям екран, така и за запаления киноман, който може да им се наслади с удоволствието, с което гледаш готин филм, с готини и плътни хора в него.

Еволюцията на опасните жени, въоръжени, дългокраки и много секси, е събрана от нас, в любимите ни зли образи от последните години. В галерията.