Католическите униформи в киното и MET Gala

| от |


В понеделник вечерта е MET Gala. Темата на модното събитие на годината е „Небесни тела: модата и католическото въображение“. В духа на галата, ще обърнем внимание на влиянието на църквата върху улицата и най-вече върху католическата училищна униформа – бели ризи, черни сака и поли. Тийнейджърите, носещи подобни униформи, често се оплакват, че те възпрепятстват тяхното самоизразяване и личностен стил на обличане. Всъщност точно униформите влизат много силно в Холивуд, за да изразят бунтовническия дух на католическия ученик.

Като започнем от Cruel Intentions – героините на Рийз Уидърспуун и Сара Мишел Гелар, които показаха от една страна своя невинен външен вид, от друга лошото им подсъзнание. Стигайки до Кристин Макферсън в Lady Bird – с коса боядисана в розово и винаги в противоречие с майка си. Не можем да пропуснем и Юнона Райдър в Mermaids, както и Сара Джесика Паркър и Хелънт Хънт, но този път в Girls Just Want To Have Fun. Идеята на католическата униформата в случая е подсъзнателно да оневини героините пред зрителя и да прикрие „мръсното” им подсъзнание. Априори униформата винаги е била символ на невинност и доброта.

Утре вечер ще видим дали някоя от звездите ще заложи на дизайна на класическата католическа униформа или ще предпочете червени обувки и лилав плащ.